Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μάϊκλ Μπούλος: Τι ψάχνει ο μέλλων γαμπρός του Τραμπ στη Folli Follie;

Μάϊκλ Μπούλος: Τι ψάχνει ο μέλλων γαμπρός του Τραμπ στη Folli Follie;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάϊκλ Μπούλος: Τι ψάχνει ο μέλλων γαμπρός του Τραμπ στη Folli Follie;

Tου Βασίλη Γεώργα

Η ιστορία της Folli Follie είναι από αυτές που δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Είναι μια ιστορία που έχει απ' όλα. Oικονομικά σκάνδαλα και εισαγγελείς, ίντριγκες, συγκρούσεις και παρασκήνιο, αλλά εσχάτως αποκτά και λίγη από την αίγλη του Ντόναλντ Τραμπ. Eστω και διά της πλαγίας.

Ο συνοδός ή κατά άλλους αρραβωνιαστικός της μικρής κόρης του Αμερικανού προέδρου, Τίφανι, είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του καναδικού επενδυτικού σχήματος Callian Capital Group, που έχει υποβάλει πρόταση στη Folli Follie για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των απαιτήσεων των ομολογιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για νεαρό κληρονόμο μιας περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρηματικού ομίλου από τη Νιγηρία. Στην Callian Capital, που κατ' ουσία αποτελεί ένα family office το οποίο λειτουργεί προς αξιοποίηση των ρευστών διαθεσίμων των εταίρων του, συμμετέχει σε επενδύσεις μαζί με τρίτους επενδυτές και άλλα πρόσωπα ιδιαίτερα υψηλής προσωπικής περιουσίας.

Ομως ο Mάικλ Μπούλος (Michael Boulos), Associate Director της Callian, έχει μια ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα, αφού τυγχάνει να είναι ο επίσημος αγαπημένος της κόρης του ισχυρότερου ίσως ανθρώπου αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Μπαίνει στον Λευκό Οίκο, φωτογραφίζεται με τα μέλη της οικογένειας Τραμπ, γίνεται θέμα στα μεγαλύτερα media των ΗΠΑ. Παρότι το όνομά του φέρνει κάτι από Ελλάδα, ο Μπούλος έλκει την καταγωγή του από τον Λίβανο και τη Γαλλία, αλλά γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας. Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει τη χώρα μας, ή μάλλον καλύτερα τα νησιά της, μιας και τα διεθνή μέσα τον παρουσιάζουν ως συχνό καλοκαιρινό επισκέπτη της Μυκόνου και μύστη των πολυτελειών που προσφέρει το Νησί των Ανέμων.

Η Callian Capital Group έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Folli Follie, η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ της. Σύμφωνα με αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης ώστε να προχωρήσει νομικός και οικονομικός έλεγχος από την Callian.

Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει χρηματοδότηση με ποσό από 60 έως 90 εκατομμύρια ευρώ, με τα 60 εκατομμύρια να προτείνεται κατ' αρχάς να δοθούν ως αντάλλαγμα στους ομολογιούχους για τις απαιτήσεις τους. Δηλαδή, προβλέπεται ένα ποσοστό ανάκτησης της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων της τάξης του 13,5%. Το επιτόκιο με το οποίο προτείνεται να δοθεί η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 9% έως 11%, ανάλογα με την ποιότητα και το ύψος των εξασφαλίσεων που θα διαπιστώσει πως έχει η Callian από το due dilligence.

Η Callian συνεργάζεται ήδη με τον νομικό σύμβουλο της διοικήσεως της Folli Follie και έχει μάλιστα καταθέσει proof of funds. Επί του παρόντος έχουν ζητηθεί από την Callian περαιτέρω έγγραφα για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων των επενδυτών της.

Η Callian Capital Group

Ποια είναι όμως η Callian με έδρα τον Καναδά; Η Callian Capital Group έχει συγκεντρώσει μια ομάδα στελεχών με διασυνδέσεις σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Το Γραφείο Διαχείρισης Οικογενειακού Πλούτου (Callian Family Office) ιδρύθηκε «για να προστατεύει, να αναπτύσσει και να μεταβιβάζει τον πλούτο των πελατών της στην επόμενη γενιά».

Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, αλλά και ιδρυτής του Ομίλου είναι ο Michael Decauni, γνωστός στη Wall Street για τις δραστηριότητες επίλυσης διαφορών και μεσολάβησης. Διευθύνων σύμβουλος είναι και ο Peter Zhou.

Και ερχόμαστε ξανά στον Μάικλ Μπούλος (Associate Director). Η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Τίφανι, πρωτοεμφανίστηκε με τον νέο της φίλο τον Σεπτέμβριο του 2018. Η Τίφανι είναι η μικρότερη κόρη του προέδρου και το μόνο παιδί από τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του Μάρλα Μαπλς. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Georgetown.

Ο γαλλολιβανέζικης καταγωγής Μπούλος μετακόμισε στη Νιγηρία όταν ήταν μικρός, εκεί όπου η οικογένειά του ελέγχει έναν τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο συμμετοχών, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, με χαρτοφυλάκιο εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς σε περισσότερες από 10 χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο πατέρας του, Μασάντ Μπούλος, επιβλέπει τις εταιρείες και η μητέρα του, Σάρα Μπούλος, έχει ιδρύσει την Εταιρεία Ερμηνείας Τεχνών στη Νιγηρία, η οποία θεωρείται σημείο προορισμού για την τέχνη, τον χορό, το θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες στην αφρικανική χώρα. Ο Μπούλος έχει δύο αδελφές και έναν αδελφό.

Ο όμιλος της οικογενείας, SCOA Nigeria Plc, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στις κατασκευές στους τομείς παραγωγής επίπλων και εσωτερικού σχεδιασμού, συναρμολόγησης και διανομής αυτοκινήτων, παραγωγής ενέργειας, λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Το ενδιαφέρον της Callian για τη Folli Follie προφανώς και σχετίζεται με τις μετοχές αξίας της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ της εισηγμένης στη Ζυρίχη πολυεθνικής Dufry AG, που βρίσκονται στο ενεργητικό της Folli Follie ως προϊόν της πώλησης το 2013 των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών στην ελβετική εταιρεία.

Τα 65 εκατομμύρια αυτά των μετοχών Dufry συνδέονται με ρήτρες επίτευξης στόχων των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών που αφορούν τα κέρδη EBITDA τους έως και τη χρήση του 2019. Ετσι ενδέχεται οι μετοχές (804.000 τεμάχια) να απελευθερωθούν, καθώς τα ΚΑΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα τον Μάρτιο και όλες οι ενδείξεις είναι πως υπερέβησαν τους στόχους.

Δεν ξέρουμε αν η πρόταση της Callian θα προχωρήσει. Το βέβαιο είναι πως η ιστορία της Folli Follie γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text