Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Τί συμβαίνει με τη μετοχή της Mytilineos;

Τί συμβαίνει με τη μετοχή της Mytilineos;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί συμβαίνει με τη μετοχή της Mytilineos;

Κατά το 2019, η Mytilineos AE (ΜΥΤΙΛ) κατέγραψε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (αυτό βασίζεται σε εκτιμήσεις, καθώς η εταιρία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020). Εικοσιπέντε χρόνια μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, έχει αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 40 φορές και τα κέρδη της, περίπου κατά 80 φορές. Από μία μικρή εταιρία που εμπορευόταν -σχετικά- μικρές ποσότητες μετάλλων, σήμερα είναι ένας πολυσχιδής και πολυδιάστατος όμιλος, με τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας (μεταλλουργικός, έργων και υποδομών, ενέργειας), με έντονη διεθνή παρουσία. Παράλληλα, στην παρούσα περίοδο βρίσκεται σε φάση έντονης επέκτασης, ενώ πρωταγωνιστεί στους τομείς του ηλεκτρισμού και των υποδομών.

 

Παρ’ όλα αυτά, η τιμή της μετοχής δε συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις εξελίξεις της εταιρίας. Η μετοχή δείχνει να ακολουθεί τις γενικότερες τάσεις της αγοράς, χωρίς όμως ισχυρό συσχετισμό με την πορεία του Γενικού Δείκτη (ο δείκτης beta - 5 ετών με εβδομαδιαία στοιχεία- υπολογίζεται σε 0,82).

Σήμερα, ενώ η εταιρία καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων -και ενδεχομένως και κερδών- η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας βρίσκεται στα επίπεδα του 2006, όταν οι πωλήσεις ήταν 837 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι, εκείνη την περίοδο (2005-2007), όταν οι πωλήσεις βρίσκονταν μεταξύ 730 - 900 εκατομμυρίων, τα κέρδη εμφανίζονταν να είναι σημαντικά υψηλότερα από τα κέρδη της τρέχουσας φάσης. Όμως, τότε, τα υψηλά κέρδη οφειλόταν στην ύπαρξη έκτακτων (συνήθως χρηματοοικονομικών) κερδών. Την περίοδο εκείνη (που ήταν γενικότερα θετική για το ελληνικό Χρηματιστήριο), η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είχε εκτοξευθεί ακόμη και στο επίπεδο των 1,679 δισεκατομμυρίων. Σήμερα (18/2/2020), βρίσκεται μόλις στα 1,286 δισεκατομμύρια.

Σήμερα, τα κέρδη που εμφανίζονται είναι στην πλειοψηφία τους λειτουργικά και οφείλονται στην εξέλιξη των εργασιών του Ομίλου.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών και χρηματιστηριακών στοιχείων (εδώ) - Οι αναφερόμενες τιμές δεν είναι προσαρμοσμένες, αλλά ιστορικές.

 

Όπως αναφέραμε, η μετοχή έχει χαμηλό beta (0,82). Εν τούτοις, σε διαχρονικό επίπεδο (δηλαδή, όταν η θεώρηση γίνεται σε βάθος ετών), η μετοχή είναι εξαιρετικά επιθετική και πετυχαίνει επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες του Δείκτη. Εκδηλώνει όμως την επιθετικότητά της σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμένει “απαθής” χωρίς μεγάλες μεταβολές. Αυτό συμβαίνει σήμερα.

 

Δείτε το διάγραμμα της μετοχής (με προσαρμοσμένες τιμές) (εδώ).

 

Συμπερασματικά:

α) Η πορεία της εταιρίας, από θεμελιώδη άποψη, είναι πολύ ικανοποιητική. Για το 2019 αναμένεται να ανακοινωθεί νέο ιστορικά ανώτερο επίπεδο πωλήσεων, κάτι που ενδεχομένως θα επαναληφθεί και για το 2020. Λόγω της φύσης της εταιρίας, τα κέρδη δεν ακολουθούν σταθερά την πορεία των πωλήσεων -κινούνται βέβαια προς την ίδια κατεύθυνση.

β) Η πορεία της μετοχής δεν είναι σταθερή και κινείται ανάλογα με τη φάση της αγοράς, με μία ιδιότυπη επιθετικότητα. Διανύει διαστήματα χαμηλών διακυμάνσεων και διαστήματα “επιθετικών” κινήσεων. Το βέβαιο είναι ότι, κατά τη διάρκεια μίας πλήρους ανοδικής φάσης της αγοράς, με αφορμή κάποιες θεμελιώδεις εξελίξεις, η μετοχή τελικά πετυχαίνει “εξάρσεις” που τελικά καταλήγουν σε επίδοση σημαντικά υψηλότερη του Γενικού Δείκτη. Εκτιμούμε ότι, κάτι αντίστοιχο θα εκδηλωθεί και στην παρούσα -μακροχρόνια- ανοδική κίνηση.

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί προδημοσίευση άρθρου που θα εμφανιστεί στο τεύχος 214 (Μάρτιος 2020)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text