Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | UBS: Τρεις επενδυτικές στρατηγικές με "αντισώματα" έναντι του πανικού του κοροναϊού

UBS: Τρεις επενδυτικές στρατηγικές με "αντισώματα" έναντι του πανικού του κοροναϊού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οδηγίες προς τους επενδυτές δίνει η UBS σε νέα της έκθεση έτσι ώστε να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τη "μετάδοση" του κοροναϊού και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους εν μέσω των ξαφνικών sell-offs στις αγορές και της έντονης μεταβλητότητας.

Όπως και με κάθε ξαφνικό ξεπούλημα, η UBS επισημαίνει ότι είναι σημαντικό για τους επενδυτές να διατηρούν μια μακροπρόθεσμη προοπτική και να διαχειρίζονται τους κινδύνους μέσω αφενός επιλεγμέvων assets κατηγορίας και αφετέρου της παγκόσμιας διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους.

Είναι επίσης σημαντικό να μην παραβλέπονται άλλοι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν "οδηγούς" των αγορών, ιδίως δεδομένου ότι τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσαν να προκύψουν νομισματικές, δημοσιονομικές και άλλες πολιτικές αντιδράσεις στην κρίση.

Σύμφωνα με την UBS υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να βελτιώσουν το προφίλ ανταμοιβής κινδύνου των χαρτοφυλακίων τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, οι εξής:

1. Προτιμήστε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των μετοχών της Ευρωζώνης

Η UBS συνεχίζει να τηρεί overweight στάση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και θεωρεί ότι οι πρόσφατες "βουτιές" στον δείκτη MSCI Ασίας εκτός Ιαπωνίας αποτελούν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η θέση αυτή βασίζεται στην άποψή της ότι η Κίνα θα καταφέρει να συγκρατήσει το ξέσπασμα του ιού τις επόμενες εβδομάδες, επιτρέποντας την επίλυση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου του COVID-19 στην αγορά στο πρώτο τρίμηνο του έτος. Αν υποτεθεί ότι θα συμβούν τα παραπάνω, η UBS αναμένει άνοδο του δείκτη περίπου 12% φέτος.

Επίσης, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας είναι σε  "λογικά" επίπεδα (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στο 1,6x αξία), και διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 35% έναντι των μετοχών διεθνώς.

Αντίθετα, η UBS συνεχίζει να τηρεί στάση underweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης. Η αγορά διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτης p/e 12μήνου στο 14,8x και στο ανώτερο άκρο των τελευταίων 15 ετών, σε μια περίοδο που αναμένεται ότι η κερδοφορία των εταιρειών της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 1% το 2020. Επιπλέον, η πρόσθετη οικονομική απειλή που θέτει η ο κοροναϊός και τα μέτρα περιορισμού, παρουσιάζουν έναν ακόμη ενδεχόμενο κίνδυνο για τις προοπτικές των αγορών της Ευρωζώνης.

2. Κυνηγήστε τα μερίσματα και αποφύγετε κλάδους που είναι εκτεθειμένοι στις μεταφορές

Εφαρμόζοντας στην Ευρώπη το επενδυτικό πλαίσιο που έχει θέσει η UBS για την περιοχή της Ασίας, υποδηλώνει ότι, εντός της περιοχής: α) οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τους πιο ευάλωτους κλάδους - συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, β) να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών που η έκθεσή τους είναι εγχώρια -το εμπόριο, τα τυχερά παιχνίδια και η παράδοση τροφίμων- κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να δουν αυξημένη ζήτηση σε περίπτωση μέτρων καραντίνας και γ) να κυνηγήσουν τις μετοχές εταιρειών με βιώσιμα μερίσματα -τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σχετικά ασφαλή καταφύγια, ιδίως λόγω της απότομης πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων.

3. Εκμεταλλευτείτε την υψηλότερη μεταβλητότητα

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2019 και ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας V2X στο υψηλότερο από τα τέλη του 2018. Αυτή η έκρηξη της μεταβλητότητας αυξάνει την απόδοση που προσφέρεται από συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές (put-selling) οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στους επενδυτές να επωφεληθούν από την υψηλότερη μεταβλητότητα, προσφέροντας παράλληλα μια πιο αμυντική έκθεση στις μετοχές. Οι επενδυτές που αναζητούν προστασία από την περαιτέρω πτώση των αγορών μπορούν επίσης να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση δομημένων στρατηγικών (structured solutions) οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, προσφέροντας παράλληλα ένα βαθμό προστασίας κεφαλαίου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text