Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οικονομική «επιδημία» με κόστος έως 1,1 τρισ. δολ.

Οικονομική «επιδημία» με κόστος έως 1,1 τρισ. δολ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οικονομική «επιδημία» με κόστος έως 1,1 τρισ. δολ.

Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παραλύει το πλουσιότερο τμήμα της γειτονικής Ιταλίας και η επιδημία μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το νέο πλήγμα. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας εντείνει την ανησυχία για τον αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία, με τις τελευταίες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το κόστος της επιδημίας θα μπορούσε άνετα να αφαιρέσει τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια  από την παγκόσμια οικονομία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η κατάσταση είναι «βαθύτατα ανησυχητική», αλλά μέχρι στιγμής δεν πρόκειται για πανδημία,  χωρίς όμως αυτό να καθησυχάζει για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. «Ισως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη πανδημία αλλά σίγουρα αποτελεί οικονομική πανδημία».

Με την εύστοχη αυτή παρομοίωση περιγράφει η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Grant Thorton, τον κίνδυνο που αρχίζει να υπονομεύει όλο και περισσότερες οικονομίες, καθώς αναγκάζονται να καταφύγουν σε προληπτικά μέτρα που τις οδηγούν σε παράλυση και απομόνωση. Από τη στιγμή που η Ιαπωνία ανέφερε κρούσματα, αγωνίζονται πλέον να αντιμετωπίσουν την επιδημία και τον αντίκτυπό της τέσσερις (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία) από τις μεγαλύτερες 12 οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και όπως τονίζει στο σχετικό ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο CNN, μία ακόμη από τις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία, φλερτάρει ήδη με την ύφεση για λόγους ανεξάρτητους που προηγούνται αισθητά της επιδημίας.

Ετσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, το κόστος μιας πανδημίας μπορεί να φτάσει στο 1,1 τρισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να διολισθαίνουν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το ποσό προκύπτει όταν συνεκτιμηθούν ζημίες εξαιτίας της απουσίας των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας, της χαμηλής παραγωγικότητας, του πλήγματος στον τουρισμό και στην ταξιδιωτική βιομηχανία, των ρωγμών στην τροφοδοτική αλυσίδα και του πλήγματος στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα πρόκειται για ένα «σύντομο αλλά πολύ οξύ σοκ στην παγκόσμια οικονομία», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Oxford Economics. Οπως επισημαίνουν, άλλωστε, αναλυτές του Bloomberg, πέραν του κόστους που θα έχει η αντιμετώπιση της ασθένειας, καίριος παράγοντας για την οικονομία θα είναι οι κινήσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ υπολογίζει πως η επιδημία θα μειώσει τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα. Πολύ πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ δηλώνει, άλλωστε, ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου της UBS, Αξελ Βέμπερ, καθώς προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα σημειώσει ραγδαία πτώση από το 3,5% στο 0,5%, ενώ η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως μια καταστρεπτική πανδημία μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και υπογραμμίζει πως ακόμη και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι να μειωθεί κατά 1% το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Με λιγότερο συντηρητικές εκτιμήσεις, άλλωστε, υπολογίζει πως μια πανδημία αντίστοιχη της ισπανικής γρίπης που το 1918 προκάλεσε τον θάνατο περίπου 50 εκατ. ανθρώπων, μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5%.

Μπόνους στην «iPhone City»

Αφού αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας της επιδημίας, η μεγαλύτερη στον κόσμο μονάδα παραγωγής των iPhone, η μονάδα της Foxconn στην περιοχή Ζενγκζχού, επιχειρεί τώρα να επαναλειτουργήσει καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα. Δυσκολεύεται, όμως, να πείσει το προσωπικό της να επιστρέψει στον χώρο εργασίας και τους προσφέρει μπόνους ύψους 3.000 γουάν, ποσό αντίστοιχο των 427 δολαρίων. Προκειμένου, άλλωστε, να προσελκύσει νέους υπαλλήλους προσφέρει μπόνους ύψους 7.000 γουάν, ποσό αντίστοιχο των 995 δολαρίων.

Η Foxconn εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως έχει λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει το προσωπικό της από την επιδημία. Σύμφωνα με το BusinessInsider, μερίδα του τοπικού Τύπου της Ζενγκζχού, αναφέρει πως τα μπόνους δίνονται σταδιακά και αναλόγως με τις ημέρες που θα εργαστεί κάθε υπάλληλος της εταιρείας. Εν ολίγοις η εταιρεία δεσμεύεται να δώσει τα πρώτα 3.000 γουάν όταν ο υπάλληλος θα έχει εργαστεί 60 ημέρες και τα υπόλοιπα 4.000 όταν θα έχει εργαστεί 90 ημέρες. Οπως τονίζει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, τα μπόνους αποτελούν δέλεαρ για τους υπαλλήλους της εταιρείας καθώς από συνεντεύξεις που έδωσαν στη διάρκεια του περασμένου έτους προκύπτει πως ο μέσος μηνιαίος μισθός τους κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 γουάν. Το εργοστάσιο της Foxconn στη Ζενγκζχού απασχολεί πάνω από 350.000 άτομα και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μονάδα παραγωγής iPhone, γνωστή στην ευρύτερη περιοχή ως iPhone City.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text