Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανεβαίνει σταδιακά ο πήχης των εταιρικών ομολόγων για το 2020

Ανεβαίνει σταδιακά ο πήχης των εταιρικών ομολόγων για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεβαίνει σταδιακά ο πήχης των εταιρικών ομολόγων για το 2020

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δύο σημαντικές εκδόσεις ομολογιών δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Η Lamda Development αναμένει τον κατάλληλο χρονισμό προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 350 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς, ενώ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήδη αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ και τη διάθεση των ομολογιών επίσης μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο αυτών εκδόσεων ο πήχης των ομολογιακών εκδόσεων από ελληνικές εισηγμένες θα ανέλθει στα 920 εκατ. ευρώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει ήδη συγκεντρώσει τον περασμένο Ιανουάριο ποσό 70 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης ομολογιών.

Αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν στις κεφαλαιαγορές και με στόχο την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων για την αποπληρωμή παλαιότερων ομολογιών, δρομολογούνται και άλλες εκδόσεις, από συστημικές τράπεζες και μεγάλους εγχώριους ομίλους.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως λόγω συγκυριών, του διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και απουσίας μεγάλων εκδόσεων που πλησιάζουν στη λήξη τους, το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω έκδοσης ομολογιών από ελληνικές επιχειρήσεις πιθανόν να μην ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.

Πέρυσι, μέσω 12 ομολογιακών εκδόσεων συγκεντρώθηκε το ποσό των 4,95 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις αφορούσαν την Coca Cola HBC που μέσω της έκδοσης δύο ομολογιακών εκδόσεων τον Μάιο του 2019, συγκέντρωσε το ποσό των 700 εκατ. (λήξης το 2027, με 1,000%) και 600 εκατ. ευρώ (λήξης το 2031, με 1,625%) αντίστοιχα, αθροιστικά δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ. Από τις μεγαλύτερες εκδόσεις ήταν και αυτή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που μέσω της Ellaktor Value Plc συγκέντρωσε κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ, αλλά και της Wind Hellas που πέτυχε να αντλήσει κεφάλαια 525 εκατ. ευρώ.

Ανεβαίνει σταδιακά ο πήχης των εταιρικών ομολόγων για το 2020

(Πηγή: PwC)

Σε ό,τι αφορά στις δύο επικείμενες εκδόσεις, η Lamda Development μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει - μέσω του εταιρικού ομολόγου που αναμένεται - στο επόμενο βήμα διασφάλισης των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό, ύψους 2 δισ. ευρώ όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση. Η πρώτη φάση του έργου, τριετούς διάρκειας, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του 37% των υποδομών, εμπορικά κέντρα, συγκρότημα γραφείων, ξενοδοχείο, κατοικίες, χώροι πρασίνου κ.α.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε το Capital.gr., η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω διάθεσης ομολογιών στο επενδυτικό κοινό επιδιώκει να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου της μέσω υφιστάμενων ή/και νέων επενδύσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Integrated Resort Casino στο Ελληνικό, νέοι οδικοί άξονες, έργα στο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text