Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποιες εισηγμένες επεκτείνονται στις ΑΠΕ

Ποιες εισηγμένες επεκτείνονται στις ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες εισηγμένες επεκτείνονται στις ΑΠΕ

Τα θεσμικά βήματα απελευθέρωσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες εισηγμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους να εισέρχονται στην πράσινη ανάπτυξη, είτε μέσω φωτοβολταϊκων πάρκων, είτε μέσω αιολικών πάρκων είτε μέσω επενδύσεων στο βιοαέριο.

Παράλληλα τόσο η στροφή της ΔΕΗ όσο και η ανάπτυξη της Μυτιληναίος στην ολοκληρωμένη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως έγινε με την METKA EGN αναδεικνύουν τις πτυχές μια αγοράς που έχει πλέον πολλούς και μεγάλους ομίλους να αναπτύσσονται.

Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός εντείνεται και οι επιμέρους όμιλοι ξεκινούν να υλοποιούν τις δικές τους στρατηγικές με στόχο να αυξήσουν εγκαίρως τις θέσεις στους στην αγορά.

Η πράσινη στροφή που επί χρόνια ήταν μια προσδοκία πραγματοποιεί άλματα και αναμφισβήτητα είναι ο δρόμος που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική πλευρά.

Οι εισηγμένες που πραγματοποιούν επέκταση στην πράσινη ενέργεια είναι οι εξής: Η ασφαλιστική εταιρία Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε την απόκτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Θεσσαλία, αυξάνοντας έτσι τις σχετικές μονάδες της σε δύο. Πολύ σημαντικά κεφάλαια στα φ/κά πάρκα έχει τοποθετήσει και η εταιρία πληροφορικής Quest Holdings, η οποία μετά περυσινό μπαράζ επενδύσεων και το deal της 27ης Ιανουαρίου διαθέτει πλέον μονάδες συνολικής ισχύος 26,2 MWh και προτίθεται να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Η Βιοκαρπέτ ολοκλήρωσε  φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4 MWh, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Η εταιρία διανομής πετρελαίου Revoil θα εξετάσει φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γεώργιο Ρούσσο, τις δυνατότητες δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας.

Επίσης 7 εισηγμένες έχουν μικρή ή μεγαλύτερη θέση σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ενδεικτικές περιπτώσεις την Επίλεκτο (η θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ, διαθέτοντας φ/κό σταθμό 10 MWh και μονάδα βιοαερίου στη Θεσσαλία), τα Πλαστικά Κρήτης, την Έλαστρον, την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), την Καράτζης, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα (μέσω της θυγατρικής της ΙΔΕΗ) κατέχει αιολικό πάρκο που μετά τα πρώτα χρόνια αποσβέσεων και τόκων, έχει εισέλθει σε κερδοφόρο πορεία. Σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  έχει επενδύσει και η Δέλτα Τεχνική, η οποία έχει εκδώσει μέσω του ΧΑ εταιρικό ομόλογο.

Η Mevaco πέρα από το μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο που διαθέτει, ευνοείται από τη διεθνή στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς -μεταξύ άλλων- κατασκευάζει το μεταλλικό τμήμα τέτοιων σταθμών, πολλά εκ των οποίων κατευθύνονται τελικά στο εξωτερικό.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text