Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το ελληνικό αλουμίνιο στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Το ελληνικό αλουμίνιο στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μπορεί τα χρηματιστήρια να κλυδωνίζονται συθέμελα, μπορεί η «αιματοχυσία» στις αγορές να είναι πρωτοφανής, μπορεί άπαντες να κάνουν έκκληση στις εθνικές κυβερνήσεις και τις Κεντρικές τράπεζες για ακραία μέτρα στήριξης των οικονομιών, ωστόσο στις ΗΠΑ εξακολουθούν  να κινούνται σε… πολεμικούς ρυθμούς.

Αυτήν τη φορά δεν είναι κάποιοι τιμωρητικοί δασμοί σε κάποια προϊόντα, αλλά έρευνα που ξεκίνησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για προϊόντα αλουμινίου που υποτίθεται ότι πωλούνται σε τιμές αδικαιολόγητα χαμηλές ή και επιδοτούνται από τις χώρες προέλευσης. Δυστυχώς και αυτή η παράμετρος του εμπορικού πολέμου έχει ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ αυτών των προϊόντων βρίσκονται και ελληνικής προέλευσης.

Το σήμα έφτασε από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ενημέρωση των διπλωματικών Αρχών, κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου, υπόψη Υπηρεσίας ITA / International Trade Administration, Υπουργείου Εμπορίου, και ανεξάρτητης Αρχής US ITC / International International Commission (δύο συναρμόδιων), αίτημα αμερικανικών επιχειρήσεων “Antidumping and Countervailing Duty Petition” (εφεξής DP) για έναρξη έρευνας επιβολής δασμών αντιντάμπινγκ (AD) ή/και αντισταθμιστικών (CV) σε προϊόντα αλουμινίου, συγκεκριμένα CAAS / Common Alloy Aluminum Sheet, έναντι 18 χωρών.

Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ταϊβάν και Τουρκία.

Οι καταγγελίες των επιχειρήσεων

Τι καταγγέλλουν οι προσφεύγουσες επιχειρήσεις; Ότι προϊόντα CAAS (φύλλα αλουμινίου) αυτών χωρών διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ σε τιμή κατώτερη της κανονικής (less than fair), ενώ από 4 χώρες (Μπαχρέιν, Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία) τα ίδια προϊόντα υποστηρίζονται και από επιδοτήσεις (αντισταθμίσιμες με προς εξέταση CV).

Σύμφωνα με εν λόγω DP / Αίτημα, τα περιθώρια ντάμπινγκ για παραπάνω χώρες κυμαίνονται από 15,9% έως 151% (ως ποσοστά διαφοράς μεταξύ κανονικής τιμής αγοράς ΗΠΑ και τιμής εισαγόμενου προϊόντος). Σημειώνεται ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές αλλά παράλληλες έρευνες, αφενός της Υπηρεσίας Υπουργείου Εμπορίου ITA, η οποία θα καθορίσει το ύψος των δασμών AD/CV, αφετέρου, της Αρχής ITC η οποία θα καθορίσει αν υπήρξε ουσιώδης ζημία (material injury) αμερικανικών επιχειρήσεων οποίες παράγουν εγχωρίως εν λόγω προϊόντα CAAS.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκε σημαντική άνοδος του μεριδίου των βιομηχανικών προϊόντων, που καταλαμβάνουν μερίδιο 46% επί των 20 σημαντικότερων προϊόντων που εξήγαμε στις ΗΠΑ το 2018, έναντι 26%το 2017. Αυτό που υπογραμμίζει το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είναι ότι η κατηγορία αυτή μονοπωλείται από δύο μόνον προϊόντα, ήτοι σωλήνες σιδήρου/χάλυβος και τα προϊόντα αλουμινίου. Τα πρώτα (σωλήνες σιδήρου/χάλυβος) συνιστούν εξαγωγές της εταιρείας «Σωληνουργεία Κορίνθου», η οποία εξάγει σωλήνες μεγάλης διατομής προς αξιοποίηση στη βιομηχανία υδρογονανθράκων στις Η.Π.Α., ενώ τα δεύτερα (προϊόντα αλουμινίου) συνιστούν εξαγωγές προφίλ αλουμινίου της εταιρείας “ALUMIL S.A.”, τα οποία προορίζονται για αξιοποίηση στον κλάδο κατασκευών ακινήτων.

Πηγή: economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text