Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Χαμένοι και κερδισμένοι την εποχή της πανδημίας

Χαμένοι και κερδισμένοι την εποχή της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Kάθε κρίση στην Ιστορία, όπως και αυτή της πανδημίας κορωνοϊού, έχει χαμένους και κερδισμένους. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μεταποίηση και ο τουρισμός, κλάδοι οι οποίοι σε όλον τον κόσμο δέχονται διαλυτικά χτυπήματα και διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία τους ή ζητούν κρατική βοήθεια (VW, Renault, Airbus, Boeing κ.ά.) – εξ ου και ορισμένες κυβερνήσεις σκέφτονται άμεσα τις εθνικοποιήσεις ή τις ενέσεις ρευστότητας στις επιμέρους εταιρείες.

Και από την άλλη, έχουμε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες επωφελούνται τα μέγιστα, όπως η Αmazon. Η αμερικανική εταιρεία κάνει μαζικές προσλήψεις 100.000 ατόμων για να μπορέσει να καλύψει την τεράστια άνοδο της ζήτησης σε ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Στο στρατόπεδο των χαμένων, τώρα, η αεροναυπηγική εταιρεία της Airbus ανακοίνωσε την τετραήμερη διακοπή των δραστηριοτήτων της στα εργοστάσιά της σε Γαλλία και Ισπανία, σε δύο χώρες όπου έχει επιβληθεί καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η τιμή μετοχής της Αirbus υποχώρησε κατά τις χθεσινές πρωινές συναλλαγές 7,1%, την ώρα που ο γενικός δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού είχε απώλειες 1%.

H Boeing, η βασική της ανταγωνίστρια, έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα, ενώ χθες η τιμή της μετοχής της δέχθηκε καίριο πλήγμα και υποχώρησε 22% σε χαμηλό εξαετίας. Ο λόγος ήταν ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική της ικανότητα και αναμένει αρνητικές ταμειακές ροές από 11 έως 12 δισ. δολάρια, έναντι αρχικής πρόβλεψης για ταμειακές ροές 2 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Reuters, η Boeing βρίσκεται σε συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο και μέλη του Κογκρέσου για βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Boeing τελούσε σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας των δύο δυστυχημάτων με το 737 ΜΑΧ. Οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ ζητούν δάνεια και επιδοτήσεις τουλάχιστον 58 δισ. δολαρίων, ενώ τα αεροδρόμια έχουν αιτηθεί 10 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας εταιρείες όπως η Volkswagen, που άντεξε τις επιπτώσεις από τον σινοαμερικανικό πόλεμο, σήμερα φαίνεται πως λυγίζει κάτω από το βάρος ενός άλλου «πολέμου». Η γερμανική εταιρεία είναι έτοιμη να κλείσει προσωρινά τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, όπως στην Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία. Ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία, ο επικεφαλής της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες είχε προβλέψει ένα «δυσκολότατο 2020».

Σε ανάλογες αποφάσεις προσωρινής διακοπής των δραστηριοτήτων τους προβαίνουν και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ή αυτοκινητοβιομηχανίες με παρουσία στη Γηραιά Ηπειρο, όπως οι PSA, Renault, Ford, Fiat-Chrysler και Daimler.

Ψηφιακό εμπόριο

Δεδομένου ότι στις πληγείσες χώρες οι περισσότερες άπειρες επιχειρήσεις λιανικής έχουν κατεβάσει ρολά, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού, μεγάλο μέρος της διεθνούς κατανάλωσης διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με τη διανομή ποικίλων προϊόντων κατ’ οίκον ή στο γραφείο, από το φαγητό σε πακέτο μέχρι τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, τα φάρμακα και τα ρούχα, τα αναλώσιμα και τα εργαλεία. Η Αmazon προσλαμβάνει στις αποθήκες και στο σύστημα παραδόσεων της στις ΗΠΑ 100.000 εργαζομένους, προσφέροντάς τους καλύτερες αποδοχές. Το ελάχιστο ωρομίσθιο αυξάνεται κατά 2 δολάρια, φθάνοντας τα 17 δολάρια. Η πανδημία προσφέρει μια αναπάντεχη ευκαιρία στους αμερικανικούς ηλεκτρονικούς κολοσσούς συνολικά, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και της κοινής γνώμης, για ποικίλους λόγους από την παραβίαση του απορρήτου των ατομικών στοιχείων μέχρι τη φοροαποφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να βελτιώσουν την εικόνα τους. Google, Apple και Facebook σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμες για συνεργασία με τις Αρχές, προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά ψευδών και επικίνδυνων ειδήσεων για την επιδημία, ενώ κάνουν και δωρεές για την έρευνα σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, την αγορά εξοπλισμού για τη διεξαγωγή τεστ, αλλά και για να στηρίξουν κοινότητες και εταιρείες που πλήττονται. Λόγου χάριν, ο Μπιλ Γκέιτς υποσχέθηκε δωρεά 100 εκατ. δολαρίων για τη μάχη κατά της ασθενείας, ενώ ο όμιλος του κοινωνικού δικτύου της Facebook προσφέρει 100 εκατ. δολάρια σε έως 30.000 μικρές εταιρείες σε πάνω από 30 χώρες, με τις οποίες συνεργάζεται.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text