Αρχική | Χρηματιστήριο | ΔΕΗ και Elpedison άνοιξαν την αυλαία στην αγορά παραγώγων του ΕΧΕ

ΔΕΗ και Elpedison άνοιξαν την αυλαία στην αγορά παραγώγων του ΕΧΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ και Elpedison άνοιξαν την αυλαία στην αγορά παραγώγων του ΕΧΕ

Η αγορά παραγώγων του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου (ΕΧΕ) ξεκίνησε να λειτουργεί την περασμένη Δευτέρα έστω και εάν δεν πραγματοποιήθηκε καμία συναλλαγή, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν και τα αντικειμενικά εμπόδια. Ωστόσο χθες, έγινε και η πρεμιέρα των συναλλαγών  της συγκεκριμένης αγοράς του ΕΧΕ μεταξύ της ΔΕΗ και της Elpedison.

Η συναλλαγή αφορούσε σε φορτίο βάσης μίας μεγαβατώρας (1MWh), για ολόκληρο το μήνα Απρίλιο και πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 40,5 €/MWh. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή αφορά σε χρηματοοικονομικό προϊόν χωρίς φυσική παράδοση ρεύματος, είναι δηλαδή ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το μήνα Απρίλιο.

Η ΔΕΗ στην αγορά παραγώγων έχει τον καθοριστικό ρόλο και την ευθύνη του market maker, δηλαδή του υποχρεωτικού συμμετέχοντα που καθορίζει τις ανώτατες και τις κατώτατες τιμές στη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι παίκτες είτε αγοράζοντας το προϊόν στην τιμή που έθεσε ο market maker είτε υποβάλλοντας οι ίδιοι δικές τους προσφορές. Ο αγοραστής από την πλευρά του μπορεί να πραγματοποιήσει αντιστάθμιση ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών για το προϊόν που αγοράζει.

Στην ουσία η πραγματοποίηση της πρώτης συναλλαγής στην αγορά παραγώγων του ΕΧΕ αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα που πραγματοποιείται για την ψηφιοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πραγματοποιείται δε σε κάθε περίπτωση έξι μήνες πριν την αρχικά προγραμματισμένη έναρξή της.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text