Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέες ομάδες στο επίδομα των 800 ευρώ - Έρχονται περαιτέρω διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Νέες ομάδες στο επίδομα των 800 ευρώ - Έρχονται περαιτέρω διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες ομάδες στο επίδομα των 800 ευρώ - Έρχονται περαιτέρω διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας φέρνει σήμερα το πρωί στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση. Πρόκειται για το επόμενο κύμα παρεμβάσεων, το οποίο θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο και θα έχει  ως στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Η διεύρυνση της περιμέτρου όσων ενταχθούν στη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ αναμένεται να αποτελέσει μία από τις κύριες αιχμές του κυβερνητικού σχεδιασμού. Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης των 166.000 επιστημόνων, με τη σχετική ανακοίνωση που θα ανάψει…πράσινο φως να πραγματοποιείται σήμερα, μαζί με μία σειρά ελαφρύνσεων, που θα δώσει…ανάσα σε όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει (όπως είναι αναμενόμενο) τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, εάν η κρίση διαρκέσει μερικούς μήνες, τότε οι  οικονομικές επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, από τη στιγμή που θα υπάρχει σοβαρή απώλεια του ΑΕΠ. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι, στη συνέχεια, μπορεί να προκύψει μία δυναμική επανεκκίνηση, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί σταδιακά τα…όπλα που διαθέτει, προκειμένου:

-Να κερδηθεί σύντομα το χαμένο έδαφος, όταν τελειώσει αυτή η κρίση και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας, ώστε να ξαναπάρει δυναμικά μπροστά.

-Να υπάρχει δικαιοσύνη στη λήψη των μέτρων στήριξης.

-Να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

"Έχουμε ανακοινώσει και εφαρμόζουμε τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ και βρίσκεται επάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται στο 2%. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν να στηρίξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το δημόσιο σύστημα υγείας, την απασχόληση και τα εισοδήματα, καθώς και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, η εικόνα που διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα είναι ενδεικτική της κρίσης:

-Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ιλιγγιωδώς κατά τρία εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό, που συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων, το οποίο είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1982.

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι "Financial Times" υπολογίζουν πως 200.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και στην ψυχαγωγία έχουν χάσει τη δουλειά τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

-Στην Ισπανία, η "El Pais" κάνει λόγω για 100.000 απολύσεις, λόγω της πρόσφατης κρίσης.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν από την κυβέρνηση πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις καλύπτουν:

-600.000 επιχειρήσεις.

-Περισσότερο από ένα εκατομμύριο μισθωτούς.

-550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα, το κυβερνητικό οικοδόμημα αλλάζει εξακολουθητικά ταχύτητα στις παρεμβάσεις που ανακοινώνονται. Την ίδια στιγμή, τα επόμενα επεισόδια του σχεδιασμού βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των τηλεδιασκέψεων, οι οποίες δομούν τη νέα πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τις προτάσεις και τις συστάσεις των ειδικών να αποτελούν το…μπούσουλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί συνεργάτες του και οι συναρμόδιοι υπουργοί θέτουν καθημερινά επί τάπητος τα δεδομένα της πανδημίας, έχοντας ως σημαία την προστασία της δημόσιας Υγείας, των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο στόχος της αναχαίτισης της διασποράς του ιού και η πρωθυπουργική δέσμευση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση συμπορεύονται με την έννοια της ατομικής ευθύνης. Της πειθαρχίας που πρέπει να επιδείξει η κοινωνία σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την παγκόσμια κοινότητα εβδομάδες. "Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων", διαμηνύει, σε κάθε ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ημέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις πολιτικές της. Και οι άξονες (πέραν αυτού που ελέχθη πιο πάνω όσον αφορά στην ανάσχεση της διασποράς) είναι δύο:

-Η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

-Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text