Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στάση αναμονής με γεμάτο ταμείο κράτα η BriQ

Στάση αναμονής με γεμάτο ταμείο κράτα η BriQ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στάση αναμονής με γεμάτο ταμείο κράτα η BriQ

Του Κώστα Κετσιετζή

Στάση αναμονής τηρεί η BriQ Properties εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού με τη διοίκηση της εταιρείας να μεταθέτει εμμέσως πλην σαφώς τις όποιες νέες επενδύσεις για την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Φέσσας αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι μετά από αυτή την "περιπέτεια” θα υπάρξει ξανά ανάπτυξη πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει το πότε θα επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα. "Δεν μπορούμε να προβούμε σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια αν δεν λήξει ο συναγερμός, άρα αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά

Ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη ότι στόχος παραμένει η BriQ Properties να μεγαλώσει, ωστόσο "την άντληση περισσοτέρων κεφαλαίων για περαιτέρω αγορές ακινήτων θα μπορέσουμε να την συζητήσουμε το 2021, εφόσον αφήσουμε πίσω τα προβλήματα”.

Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας σημείωσε πως θεωρεί λογικό να μην αγοραστούν άλλα ξενοδοχεία (σ.σ. η εταιρεία έχει ήδη πέντε ξενοδοχείο) αλλά και πάλι άφησε τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον. "Αφήστε να αρχίσουμε ξανά να αγοράζουμε ακίνητα, έχει βάθος χρόνου αυτή η κατάσταση”, δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι οι τιμές των ακινήτων θα συμπιεστούν και άρα οι αποδόσεις μπορεί να ανέβουν από το επίπεδο του 6% - 7% που βρίσκονται σήμερα, αλλά επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις αυτή την περίοδο. "Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τα ενοίκια”, σημείωσε.

Στα 30 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα

Η εταιρεία πάντως διαθέτει γεμάτο ταμείο. Όπως δήλωσε η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, σήμερα τα διαθέσιμα της BriQ Properties βρίσκονται σε επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ, ενώ πάντα υπάρχει και η δυνατότητα άντλησης δανειακών κεφαλαίων για επενδύσεις. Η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας εκτιμάται στα περίπου 67 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019.

Κάνοντας μια εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα η κρίση του κορονοϊού η κυρία Αποστολίδου δήλωσε ότι το 63% των ενοικίων προέρχεται από γραφεία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα καταβολής των μισθωμάτων.

Το 26% προέρχεται από ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν εποχικά, θα άνοιγαν το δεύτερο τρίμηνο και άρα η εταιρεία είναι σε αναμονή για το τι θα συμβεί και το 9% από καταστήματα σε τμήμα των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει.

Μέρισμα και αγορά ιδίων μετοχών

Όπως αποφασίστηκε από τη ΓΣ το καθαρό μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους από τη χρήση του 2019 θα είναι 0,039 ευρώ. Πέρσι η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 34,6% στα έσοδα από μισθώματα που έφτασαν τα 2,928 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 5,383 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση, εφόσον το κρίνει αναγκαίο να χρησιμοποιήσει τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, για την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώθηκε αυτό θα γίνει εφόσον εκτιμηθεί ότι έτσι θα προστατευτεί η κερδοφορία της εταιρείας.

Ακόμη, αποφασίστηκε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών σε διάστημα 24 μηνών και μέχρι του 10% του μετοχικού κεφαλαίου όπως προβλέπει ο νόμος, με ανώτερη τιμή τα 5 ευρώ και κατώτερη τα 0,10 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text