Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 215 | Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια

Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Συγκράτηση του αριθμού των μεριδίων

 

Στα τέλη Μαρτίου, ανακόπηκε η τάση ρευστοποίησης (εξαγορών) των μεριδίων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η οποία είχε ξεκινήσει ταυτόχρονα με την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, στο γ’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία μέρα του 2019, τα κυκλοφορούντα μερίδια ήταν 397,3 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 412,9 κατά το μήνα Ιανουάριο, και στα 420,6 εκατομμύρια στις 24/2/2020, ημέρα που ξεκίνησε η μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Υποχώρησε στα 387,0 εκατομμύρια στις 24 Μαρτίου και αυξήθηκε στα 396,3 εκατομμύρια στις 8/4/2020.

Το ουσιαστικό όμως είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια πτωτικής τάσης, ο αριθμός των μεριδίων άρχισε να αυξάνεται από το Δεκέμβριο του 2018, γεγονός που έδινε ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου, αλλά και του Χρηματιστηρίου, αφού τα κεφάλαια των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνονται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.


Το συνολικό ενεργητικό των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στις 8/4/2020 έφθασε στα 722,4 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος αυτό είναι κατά 35,2% μειωμένο σε σχέση με την αρχή του έτους. Η μείωσή του οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο (μείωση λόγω αποτίμησης των χαρτοφυλακίων). Στις 16/3/2020, το συνολικό ενεργητικό είχε υποχωρήσει μέχρι και τα 589,5 εκατομμύρια (εδώ). Το ποσό αυτό ήταν από τα μικρότερα που έχουν καταγραφεί από το 2012, οπότε και σχηματίστηκε η (νέα) κατηγορία των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.


Η μέση απόδοση των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, από την αρχή του έτους, φτάνει στο -31,4%. Η απόδοση αυτή είναι απογοητευτική, όμως είναι ελαφρά καλύτερη της απόδοσης του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, ο οποίος από την αρχή του έτους υποχωρεί κατά 33,5%.


Την καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους εμφανίζει το Α/Κ “Optima Ελληνικό Μετοχικό”, με -22,40%. Δεύτερο σε κατάταξη έρχεται το “MetLife Ελληνικό Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης” με -26,56% και τρίτο το “Phoenix Ελληνικό Μετοχικό” με -26,89%.


Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά και τα συγκεντρωτικά Χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κάθε τύπου, που περιέχουν ελληνικές μετοχές -καθώς και τις μετοχές που περιέχουν- στο τεύχος 213 του Φεβρουαρίου του 2020.

Δείτε τα καθημερινά στοιχεία των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων από το site της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (εδώ).

 

Δείτε το διάγραμμα εδώ.

Δείτε το διάγραμμα εδώ

Δείτε το διάγραμμα εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text