Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στο 2017 επιστρέφουν οι τιμές στα ελληνικά ακίνητα

Στο 2017 επιστρέφουν οι τιμές στα ελληνικά ακίνητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 2017 επιστρέφουν οι τιμές στα ελληνικά ακίνητα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ο Τζορτζ Κακμάζοφ ο Ρώσος ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Tranio επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από περίπου τρία χρονιά, οπότε και ξεκίνησε τις πρώτες του επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η υποχώρηση των τιμών σε ποσοστό έως και 70%, σε σχέση με το peak του 2007, είχε δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες μέσω της Tranio έσπευσε να αδράξει, έχοντας σήμερα αγοράσει, ανακαινίσει και μισθώσει σημαντικό αριθμό κτηρίων που βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο κέντρο της Αθήνας.

Και με τις τιμές να αυξάνονται την τελευταία διετία είχε εκτιμήσει, αρχές της χρονιάς σε σημείωμά του ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, ετησίως, κατά 10-15%, αγγίζοντας τις 3.500 ευρώ / τ.μ. σε διάστημα 2-3 χρόνων. Αρκεί να μην υπάρξουν εξωγενείς μεταβολές στην ελληνική οικονομία.

Ο κορονοϊός
Οι εξωγενείς αυτές μεταβολές στην εγχώρια οικονομία φαίνεται ότι εκδηλώθηκαν μέσω του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, όπως προβλέπει ο Κακμάζοφ, μιλώντας στο Capital.gr, λόγω της πανδημικής κρίσης οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2017-2018.

To 2017 υπήρξε η πρώτη χρονιά αναιμικής αύξησης των τιμών σε ποσοστό της τάξεως του 1%, με τις ζητούμενες τιμές ανά τ.μ. για διαμερίσματα παλαιότερα της πενταετίας να είναι σημαντικά χαμηλότερες των 1.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Re/max, το 2017 η ελάχιστη και μέγιστη ζητούμενη τιμή διαμορφωνόταν στο Κουκάκι από 740 έως 1.100 ευρώ, από 630 έως 800 ευρώ στο Παγκάκι, από 630 έως 850 ευρώ στα Πετράλωνα και από 850 έως 1.650 στο Χίλτον.

Λόγω της ανατροπής δεδομένων που προκαλεί η πανδημική κρίση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εμφάνιση βαθιάς ύφεσης για το 2020, ο ιδρυτής της Tranio υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια, ωσότου η αγορά βρεθεί στο σημείο που βρισκόταν πριν την εμφάνιση του ιού.

Παρόλ’αυτά, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Κακμάζοφ, η Tranio θα εξακολουθήσει να επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων, με τον ίδιο να εκτιμά ότι οι αποδόσεις των επενδύσεών του στη χώρα μας θα υποχωρήσουν. Η Tranio έχει αποκτήσει σημαντικό αριθμό ακινήτων σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα η επικείμενη πτώση των αξιών να προκαλεί διαχειρίσιμες επιπτώσεις στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 έως και τις αρχές του 2020, σύμφωνα με την Tranio,  την άνοδο των τιμών των ελληνικών ακινήτων τροφοδότησε η ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές και οι συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές αφίξεις. Υπολογίζεται ότι από το 2015 έως το 2019, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1/3, ενώ οι τιμές ενοικίασης ενισχύθηκαν, μόνο το 2018, σε ποσοστό άνω του 9%.

Η Αθήνα είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές για την Tranio που διαθέτει στην ιστοσελίδα της περισσότερες από 4.500 καταχωρήσεις ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text