Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Έρευνα CNBC: Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν αρκετά τρισ. ακόμα, καθώς η οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως πριν το 2022

Έρευνα CNBC: Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν αρκετά τρισ. ακόμα, καθώς η οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως πριν το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να χρειαστεί ένα έως δύο χρόνια για να ανακάμψει πλήρως γεγονός που σημαίνει ότι η Federal Reserve και το Κογκρέσο, που έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια ιστορικού ύφους για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα CNBC Fed Survey, ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που ήδη βρίσκεται στο πρωτοφανές επίπεδο των 6,45 τρισ. δολαρίων, αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 9,8 τρισ. δολάρια. Οι 36 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή θα επέλθει έως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι το Κογκρέσο, που έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 2,5 τρισ. δολάρια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, θα χρειαστεί να προσθέσει στο παραπάνω ποσό επιπλέον 2 τρισ. δολάρια.

"Εκτιμώ ότι ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά οι διαρθρωτικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις (σ.σ. της πανδημίας) θα είναι μαζί μας πολύ περισσότερο", ανέφερε ο John Kattar, διευθυντής επενδύσεων της Ardent Asset Management, στο πλαίσιο της έρευνας.

Από την πλευρά του, ο Jack Kleinhenz, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου, δήλωσε: "Η πολιτική απάντηση ήταν κατάλληλη, αλλά η πολιτική χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στην οικονομία και σε στοχευμένους τομείς… Πολλές μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Παρά τα μαζικά μέτρα ανακούφισης της οικονομίας που έχουν ήδη ληφθεί, οι συμμετέχοντες στην έρευνα του CNBC εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 19%, τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό εκτιμούν ότι θα μειωθεί σταδιακά, στο 11% έως τον Δεκέμβριο και στο 7% έως το τέλος του 2021. Με άλλα λόγια, στο τέλος του 2021 θα είναι σχεδόν διπλάσιο του ποσοστού ανεργίας πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Δεύτερο τρίμηνο του 2022

"Με την άνοδο της ανεργίας και την αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων… οι προσδοκίες μιας απότομης ανάκαμψης εξανεμίζονται από την πολύ πιο ρεαλιστική προοπτική μιας πιο μακροπρόθεσμης διαρθρωτικής διαταραχής", δήλωσε από την πλευρά της η Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel.

Η πλειονότητα του 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομία δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, το 19% πιστεύει ότι η οικονομία θα αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους και ένα επιπλέον 19% πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα, επικαλούμενοι ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με την ταχύτητα και τη δύναμη της ανάκαμψης.

"Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παραγωγή και η κατανάλωση έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έχουν χαθεί", έγραψε ο Rob Morgan, διευθυντής στρατηγικής αγορών της US Energy Advisors. "Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η οικονομία θα βιώσει μια ανάκαμψη σε σχήμα V ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2020", πρόσθεσε

Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες "βλέπουν” μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 24% το τρέχον τρίμηνο, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 4,7% το τρίτο τρίμηνο και ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Αλλά, η ανάκαμψη αυτή δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες του πρώτου μισού του έτους, με αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους να αναμένουν πτώση του ΑΕΠ κατά 5%.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει σε τροχιά η οικονομία είναι η ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. "Μέχρι τότε, η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα χαρακτηρίζεται από τη διακοπή του ρυθμού ανάπτυξης και την υψηλή μονοψήφια ανεργία. Και πάλι όμως, η οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας", προέβλεψε.

Όσον αφορά τα επιτόκια της Fed, αναμένεται να παραμείνουν στο μηδέν για το υπόλοιπο του έτους και να αυξηθούν στο 1,9% το 2021. Σημειώνεται ότι η Federal Reserve συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο δείκτης S&P θα ολοκληρώσει το έτος χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας, στις 2.844 μονάδες, ενώ αναμένεται να ανέλθει στις 3.141 μονάδες το επόμενο έτος, γράφοντας κέρδη της τάξης του 9% μέχρι το τέλος του 2021.

"Νομίζω ότι οι αγορές αναμένουν ταχύτερη επιστροφή σε κανονικές οικονομικές συνθήκες από ό,τι πιθανότατα θα συμβεί”, σημείωσε ο John Ryding, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital LLC.

Όσον αφορά τους μελλοντικούς κινδύνους, οι ερωτηθέντες δίνουν πιθανότητα 61% να δούμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text