Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Ραγδαίες εξελίξεις στα δύο χρόνια από την αποκάλυψη της "φούσκας"

Folli Follie: Ραγδαίες εξελίξεις στα δύο χρόνια από την αποκάλυψη της "φούσκας"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Ραγδαίες εξελίξεις στα δύο χρόνια από την αποκάλυψη της "φούσκας"

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Εν μέσω μιας διαρκούς σύγκρουσης με την οικογένεια Κουτσολιούτσου, το "καράβι" της Folli Follie συνεχίζει να αναζητά ρότα προς το "λιμάνι" της εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ωστόσο, δύο χρόνια ακριβώς μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του report από το QCM του Γκάμπριελ Γρέγκο) στις 4 Μαϊου 2018, όλα τα μέτωπα της πολύκροτης υπόθεσης παραμένουν ανοικτά.

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, κανείς από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν έχει κληθεί σε απολογία, δεκαεπτά μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην 35η ανακρίτρια.

Ο λόγος για τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τους συνεργάτες της στους οποίους έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις, κατηγορούμενοι για βαρύτατα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) και τους άμεσους συνεργάτες τους, και όχι για κάποιους τρίτους - επενδυτές και μη - που καλούνται ακόμη ως μάρτυρες.

Τουναντίον, ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική του δημοσιοποιώντας τις κινήσεις του, είτε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την οποία ενίοτε "απειλεί" με σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για να τοποθετήσει διοίκηση της αρεσκείας του, είτε εγκαλώντας με επιστολές του για δήθεν πλημμελή άσκηση του εποπτικού της ρόλου.

Και μέσα σε όλα αυτά, εκφράζει, ξανά μέσω επιστολών που διαρρέονται, την "ανησυχία" του για τις ενέργειες της νέας διοίκησης που τοποθέτησε, με δικαστική συνδρομή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανησυχίες τις οποίες συμμερίζεται, δημοσίως, ο σύλλογος εργαζομένων της εταιρείας.

"Οι Κουτσολιούτσοι με μπαζούκας, οι θεσμοί με σφεντόνες", έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός παράγοντας της αγοράς προ ημερών, σχολιάζοντας τις μέχρι σήμερα ενέργειες των αρχών, αλλά και ορισμένων των κυβερνητικών στελεχών που έχουν κάνει σημαία την "κάθαρση" της υπόθεσης Folli Follie.

Ακόμη και για το ζήτημα της νομικής προστασίας της νέα διοίκησης της Folli Follie που συζητείται εδώ και μήνες, ήδη έφθασε ο Μάιος και δεν έχει επιλυθεί, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις σε πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν το βάρος της εξυγίανσης και της σύγκρουσης με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργάτες της ότι "θα έλθει με τροπολογία" ή ότι θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βέβαια, και η νέα διοίκηση που τοποθέτησε η εποπτική Αρχή έπραξαν μέσα σε μικρό διάστημα πολύ περισσότερα από όσα οι προηγούμενες. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τζ. Κουτσολιούτσος παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ και μέλος του Steering Committee της εταιρείας για να προκαταλάβει τις κινήσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Όσο για την νέα διοίκηση, για σχεδόν δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου, καμία από τις προηγούμενες τολμούσε να διακόψει τη μισθοδοσία του προσωπικού της (μαγείρων, κηπουρών, μελών της φρουράς) οικογένειας Κουτσολιούτσου και τα άλλα έξοδα και προνόμια (αυτοκίνητα κ.α) που συνέχιζε να πληρώνει ως εταιρικά έξοδα η FFG.

Ούτε, βέβαια, να ανασύρει από κάποιο συρτάρι το report που είχε καταθέσει από το Σεπτέμβριο του 2019 η Deloitte για τα πεπραγμένα της Ασίας, που αποδείκνυε πως πέραν της δραστηριότητας στην Κίνα, όλες οι υπόλοιπες ήταν μια μεγάλη "φούσκα", με την Ιαπωνία να εμφανίζεται ζημιογόνος για πάνω από 15 χρόνια!

Θα μπορούσε, λένε οι γνωρίζοντες, με αυτό τον τρόπο να διατηρηθούν σε ένα βαθμό οι εργασίες στην Κίνα (και να διαφυλαχθεί το brand) που θα προσέφερε ρευστότητα στη βαρύτατα τραυματισμένη εταιρεία, κάτι για το οποίο πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει να είναι αργά αφού ο εκεί επικεφαλής εμφανίζεται να έχει "αυτονομηθεί"...

Την ίδια στιγμή, η PwC που διενεργεί διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie, έλεγχος που πλέον διαθέτει χαρακτηριστικά διερεύνησης δικαστικού χαρακτήρα (forensic investigation), αναζητά τα ίχνη των τραπεζικών λογαριασμών της FF Group Sourcing, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της FFG όπως έχει προ πολλού αναφέρει η Alvarez&Marshal από το Σεπτέμβριο του 2018 στο περίφημο report της.

cover QCM report

Παραιτήσεις

Ήδη, η συνοχή της διοίκησης που τοποθέτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει να έχει πληγεί. Εκτός από τα τρία πρώτα μέλη, οι οι κ.κ. Μαδιανός, Παρλαβάντζας, Φράγκος, οι οποίοι ουσιαστικά παραιτήθηκαν "σχεδόν με το καλημέρα" επικαλούμενοι δήθεν φόρτο εργασίας, ακολούθησε η αποχώρηση του αντιπροέδρου Δ. Βαλαχή, ενώ ο Γ. Ιωαννίδης, για λόγους υγείας,  παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου παραμένοντας μέλος του ΔΣ.

Έτσι το βάρος έχει πέσει κυρίως στους ώμους του Γ. Σάμιου ο οποίος πλέον κατέχει τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, με το ΔΣ να λειτουργεί με επτά μέλη, αντί για αρχικά έντεκα.

Το εγχείρημα, ωστόσο, απαιτεί κάθε δυνατή βοήθεια, αφού διαρκώς προκύπτουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, όπως το περίφημο "plan B” για το οποίο επί μακρόν επέμεναν κάποια προηγούμενα μέλη του ΔΣ.

Χρειάστηκε η νέα διοίκηση να βάλει τέλος σε προτάσεις τύπου Callian και CERIECO που κρίθηκαν αφερέγγυες, ωστόσο τώρα έρχεται ο λογαριασμός για τη σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία. Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει ποια μέλη προηγούμενων ΔΣ προώθησαν τη σύμβαση αυτή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση με τους ομολογιούχους.

Το θετικό, πάντως, είναι πως οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους πιστωτές φαίνεται να προχωρούν χωρίς εμπόδια. Όπως έγκαιρα έχει γράψει το Capital.gr.

Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις εστιάζουν στην αναζήτηση του τελικού μοντέλου προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό που θα εξακολουθήσει να κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (OpsCo), ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό. Κατά πληροφορίες, μετά την αναδιάρθρωση το ποσοστό του βασικού μετόχου Δ.Κουτσολιούτσου θα διαμορφώνονταν σε περίπου 18% και πλέον στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω του 5%.

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής των ομολογιούχων και παράλληλα την εξασφάλιση ποσού 20 εκατ. ευρώ ως interim financing, κεφάλαια που χρειάζεται η εταιρεία καθώς λόγω του lockdown έχουν επηρεαστεί οι ταμειακές ροές της.

Όπως ανέφερε το Capital.gr., μεταξύ άλλων προτάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι το παλαιότερο σχέδιο να δοθούν ως collateral για την εξασφάλιση δανείου εταιρικά ακίνητα της Folli Folli, κυρίως του Μινιόν, που δεν έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, είτε να πωληθούν με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων. Ήδη για το Μινιόν υπάρχουν όχι μία, αλλά δύο προτάσεις, από ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό fund.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, τέλος, η πληροφορίες περί επαφής της διοίκησης με τη Fosun, μέσω του εκπροσώπου της που κατέχει και θέση μέλους στο ΔΣ. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί η στάση της στο ενδεχόμενο συμμετοχής της σε μια λύση ενδιάμεσης χρηματοδότησης της εταιρείας.

Ωστόσο, ο κινεζικός όμιλος κράτησε αποστάσεις και η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ό,τι πράξει η Fosun, θα γίνει μετά την κατάθεση αίτησης για το άρθρο 106 β,δ ώστε να διαπιστωθεί εάν θα προκύψουν liabilities…

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text