Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Καρέλιας: Καπνοβιομηχανία που θα ζήλευαν… μεγάλες ΑΕΔΑΚ!

Καρέλιας: Καπνοβιομηχανία που θα ζήλευαν… μεγάλες ΑΕΔΑΚ!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καρέλιας: Καπνοβιομηχανία που θα ζήλευαν… μεγάλες ΑΕΔΑΚ!

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας: Αύξηση πωλήσεων και μεριδίων αγοράς, μικρή μείωση κερδών (από τα 79 στα 67,4 εκατ. ευρώ) οφειλόμενη σε έκτακτο αποτέλεσμα που είχε ενισχύσει την επίδοση του 2018 και «γερό» μέρισμα (9,40 ευρώ έναντι 9,50 ευρώ πέρυσι, ωστόσο λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης, οι μέτοχοι θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο ποσό).

Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η προσπάθεια της διοίκησης να πιθανολογήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα της γνωστής καπνοβιομηχανίας: Μεταξύ άλλων, μια εκτιμώμενη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 10%-15% στις εγχώριες αγορές που δραστηριοποιείται όσο τουλάχιστον διαρκούν τα μέτρα, επίδραση από τα κλειστά Duty Free, αλλά ενδεχομένως και κάποιες καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων.

Το στοιχείο ωστόσο που εντυπωσιάζει στις λογιστικές καταστάσεις της Καρέλιας είναι ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός της, σε συνδυασμό με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 443 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα βαίνει αυξανόμενο από χρόνο σε χρόνο. Τέτοια χαρτοφυλάκια θα ζήλευαν οι περισσότερες ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) της χώρας!

Ξεκινάμε από ένα ύψος τραπεζικών καταθέσεων, ύψους 279,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Συνεχίζουμε με τον λογαριασμό «επενδύσεις στην εύλογη αξία μέσω αποτελεσμάτων» ύψους 106 εκατ. ευρώ, ο οποίος αφορά χρεόγραφα χαμηλού ρίσκου (κυρίως αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και money market certifications). Και καταλήγουμε στο λογαριασμό «επενδύσεις επιμετρώμενες στο αποσβέσιμο κόστος» οι οποίες ανέρχονται σε 57,4 εκατ. ευρώ και αφορούν κρατικά, εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Μάλιστα, από αυτά τα 57,4 εκατ. ευρώ, τα 35 εκατ. είναι εγγεγραμμένα στο πάγιο ενεργητικό της Καρέλιας και τα υπόλοιπα στο βραχυπρόθεσμο παθητικό.

Είναι προφανές ότι η εισηγμένη εταιρεία με μεγάλη ευκολία κατατάσσεται σε εκείνες με την πλέον υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση της χώρας.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text