Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς διαβάζει η αγορά τις εξελίξεις στην πληροφορική

Πώς διαβάζει η αγορά τις εξελίξεις στην πληροφορική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς διαβάζει η αγορά τις εξελίξεις στην πληροφορική

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Λίγες ημέρες μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19, παράγοντες της αγοράς πληροφορικής δεν είναι σε θέση να προσδιορίζουν το μέγεθος των απωλειών, αλλά ούτε και να εκτιμήσουν τα πιθανά σημαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν μεσομακροπρόθεσμα για τον κλάδο.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα του κλάδου, «στο χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου θα φανεί σε σημαντικό βαθμό το κατά πόσο η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού θα επηρεαστεί και το πόσες θα είναι οι απώλειες λόγω της πανδημίας. Οι εταιρείες πληροφορικής αυτής της κατηγορίας δουλεύουν μέσα από πολύμηνα συμβόλαια και έτσι δεν πρόβαλαν να δουν κάποια σοβαρή υποχώρηση μέχρι τώρα στον κύκλο εργασιών τους.

Αντίθετα, σταμάτησαν λόγω του lock down οι αναλήψεις νέων εργασιών επειδή οι επιχειρήσεις φοβήθηκαν. Όμως, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των μέτρων, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που τηλεφώνησαν ήδη στις εταιρείες πληροφορικής προκειμένου να επανεκκινήσουν τις όποιες συζητήσεις είχαν για δουλειές, από το σημείο που τις είχαν σταματήσει πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Μέσα στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου θα φανεί το αν και πόσες απώλειες εργασιών λόγω της κρίσης θα υπάρξουν. Αντιλαμβάνομαι ότι η μείωση του ΑΕΠ θα επηρεάσει, αλλά πιστεύω πως το στοίχημα της επανάκαμψης θα παιχτεί κυρίως στο μέτωπο των προσδοκιών».

Ακόμη πιο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα πράγματα με τις εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην ανάληψη δημόσιων έργων, με διευθύνοντα σύμβουλο εισηγμένης εταιρείας να δηλώνει στο Euro2day.gr:

«Το ελληνικό δημόσιο μέχρι τώρα μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στη δρομολόγηση των έργων είναι μικρές και δικαιολογημένες, ενώ έχει αρχίσει να αποπληρώνει γρηγορότερα εταιρείες, για έργα που ήδη έχουν ολοκληρώσει. Ίσως να υπάρχει μια μικρή χρονική μετατόπιση των έργων, πλην όμως η κατάσταση δουλεύει ομαλά και υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια άντλησης κονδυλίων από ένα ΕΣΠΑ που λήγει το 2022».

Αν όμως μέχρι τώρα μιλάμε για τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στον κλάδο της πληροφορικής, υπάρχουν και θετικές με κυριότερη την αλλαγή κουλτούρας που έφερε σε πελάτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα η τρέχουσα εμπειρία. Για παράδειγμα, η εξ’ αποστάσεως εργασία θα διατηρήσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, ενώ γενικότερα θα αυξηθεί και η ανάγκη για διαχείριση των συστημάτων μιας εταιρείας και ενός οργανισμού από μακριά. «Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μια νοοτροπία για μονιμότερες λύσεις τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του cloud, τις οποίες η Sρace Ηellas είναι ήδη έτοιμη να τις προσφέρει» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας.

«Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτό το momentum, που θέλει το σύνολο των Ελλήνων να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της πληροφορικής και της επένδυσης σ’ αυτή» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ταχύτητα με την οποία επιχειρεί να προωθήσει τα θέματα των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων το δημόσιο. «Δεν γνωρίζω αν τελικά θα υπάρξει κάποια παράταση, αλλά το χρονικό όριο για να ξεκινήσει το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα είναι η 1η Ιουνίου και η κυβέρνηση έχει πατήσει γκάζι» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως επιχειρηματίες, λογιστές και λοιποί εμπλεκόμενοι «έχουν όλοι να ωφεληθούν».

Δεν λείπουν και οι προτάσεις των παραγόντων του κλάδου προς την κυβέρνηση, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα την ένταξη στο Πρόγραμμα των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων, ή την επίδειξη σπουδής και ευελιξίας προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια που σχετίζονται την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text