Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Δυνατό χαρτί της REDS το Smart Park, αύξηση επισκέψεων 9% το 2019

Δυνατό χαρτί της REDS το Smart Park, αύξηση επισκέψεων 9% το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δυνατό χαρτί της REDS το Smart Park, αύξηση επισκέψεων 9% το 2019

Με «κεκτημένη ταχύτητα» εισήλθε στο 2020 η REDS, χάρη στις υψηλές επιδόσεις του εμπορικού πάρκου Smart Park, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ άνοδο της τάξεως του 9% σημείωσε και η επισκεψιμότητα. Πρόκειται για επιδόσεις, οι οποίες καταδεικνύουν αφενός μεν την κρυμμένη «υπεραξία» που διαθέτει η συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά και το περιθώριο για μελλοντική ανάπτυξη. Το 2019, η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις ανακατατάξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των υφιστάμενων χώρων του εμπορικού πάρκου, με αλλαγές κι επανατοποθετήσεις καταστημάτων/αλυσίδων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2018.

Σημαντικό ρόλο ασφαλώς διαδραμάτισε και η απήχηση που διαθέτει το Smart Park μεταξύ οικογενειών, χάρις στην μεγάλη γκάμα χρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας, αλλά το γεγονός ότι συνολικά το 2019, η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε βελτίωση. Σε σχετική της ανάλυση, η Eurobank Research ανέφερε ότι το 2019 κι έπειτα από επτά συνεχόμενα χρόνια πτωτικής πορείας, το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μεγεθύνθηκε. Συγκεκριμένα, στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 4,7%, σε σχέση με 2,9% το 2018 και μόλις 1,1% το 2017 κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Παράλληλα όμως, κατά το τελευταίο δίμηνο του 2019 λειτούργησε η επέκταση του Smart Park, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Β’ Φάσης του εμπορικού πάρκου, μέσω της οποίας προστέθηκαν 15.2000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων, εκ των οποίων ήδη το 80%, ή περίπου 11.000 τ.μ. έχουν μισθωθεί. Πρόκειται για επένδυση 25 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας αναμένεται σημαντική αύξηση των εσόδων από το 2020 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2019, η REDS κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 3,7% σε 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2018. Σημαντική πτώση σημείωσαν και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης, τα οποία δεν ξεπέρασαν τα 0,8 εκατ. ευρώ (από κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2018 υπήρξε αναστροφή απομείωσης της αξίας επενδυτικού ακινήτου, κατά το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα απομείωση απαιτήσεων ύψους 0,4 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 2019 σημειώθηκε ζημία μετά από φόρους 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ το 2018.

Μερική επαναλειτουργία από 4 Μαΐου

Όσον αφορά το «δύσκολο» 2020 για το λιανικό εμπόριο, οι ιθύνοντες στο Smart Park αισιοδοξούν, καθώς ήδη ένα μέρος του πάρκου ξεκίνησε την επαναλειτουργία του στις 4 Μαΐου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά έως τις αρχές Ιουνίου. Το πλεονέκτημα του Smart Park στην παρούσα συγκυρία είναι ότι τα καταστήματά του είναι όλα μεγάλης επιφάνειας και δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα ενιαίο κτίριο, όπως συμβαίνει με ένα τυπικό εμπορικό κέντρο.

Αντιθέτως, το πάρκο αναπτύσσεται σε μια μεγάλη υπαίθρια έκταση, στην οποία έχουν δημιουργηθεί καταστήματα τύπου big-box, κατά το πρότυπο αντίστοιχων πάρκων του εξωτερικού. Έτσι, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν ξανά την λειτουργία τους τα καταστήματα αθλητικών (Admiral, The Athlete’s Foot και Intersport), το βιβλιοπωλείο Nakas Bookhouse, το καφέ Ελλάς Μέλαθρον (με υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα), το Kiosky’s (μόνο για takeaway) και το κατάστημα οπτικών ειδών Mark Aalen.

Από χθες επαναλειτούργησαν επίσης τα McDonald’s και το κατάστημα Dekathlon, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα και η λειτουργία του σουπερμάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης, που δεν διέκοψε την λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text