Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 216 | Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κίνας;

Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κίνας;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εάν νομίσαμε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ήταν άσχημα, μάλλον δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι πολύ χειρότερο, καθώς, από τις πρώτες μέρες του β’ τριμήνου, οι περισσότερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, αλλά  με τις επιχειρήσεις να κλείνουν σε όλες σχεδόν τις χώρες, πλην της Κίνας. Συνεπώς, το β’ τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο άσχημο και αυτό είναι κάτι που, λόγω της αναπήδησης των δεικτών κατά το μήνα Απρίλιο, πιθανότατα δεν έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει η Κίνα, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που περιόρισε την οικονομική της δραστηριότητα λόγω του κορωνοϊού, ήδη από τον Ιανουάριο. Για το λόγο αυτό, ήταν και η πρώτη χώρα που έθεσε την οικονομία της πάλι σε λειτουργία, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη ήταν θετική, τόσο σύμφωνα με τους δείκτες, όσο και σύμφωνα με το σχολιασμό μη κινεζικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα αυτή. Ο επίσημος δείκτης PMI βιομηχανίας σημείωσε άνοδο στα 52,0 τον Μάρτιο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό του στα 35,7 το Φεβρουάριο. Ομοίως, το συγκρίσιμο PMI Υπηρεσιών, σημείωσε άνοδο στα 52,3, από το χαμηλό 29,6 ου Φεβρουαρίου.

Θα μπορούσε ένα δεύτερο κύμα COVID-19 να σταματήσει τη θετική εξέλιξη στην οικονομία της Κίνας; Απολύτως. Όμως, αυτό προς το παρόν δε συμβαίνει, ενώ είναι σαφές ότι οι κινεζικές αρχές θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες αυτή τη φορά. Το θετικό όμως είναι ότι, η Κίνα, δείχνει την πιθανή πορεία που μπορεί να έχουν και οι υπόλοιπες οικονομίες όταν επαναλειτουργήσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι, οι κοινωνίες στη Δύση είναι λιγότερο “πειθαρχημένες” σε σχέση με την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τους επόμενους μήνες, κάθε αναλυτής θα εξετάζει με προσοχή τις οικονομικές ανακοινώσεις για την Κίνα, αφού θα συνιστούν ενδείξεις για το τί θα μπορούσε να ακολουθήσει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text