Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 216 | Επισημάνσεις Διεθνών Αγορών

Επισημάνσεις Διεθνών Αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε έρευνα του CNBC (“FED Survey”), αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο δείκτης S&P θα ολοκληρώσει το έτος στις 2.844 μονάδες, ενώ αναμένεται να ανέλθει στις 3.141 μονάδες το επόμενο έτος. Ο δείκτης, στις 8/5/2020 έκλεισε στις 2.929 μονάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι προσδοκίες για το υπόλοιπο του έτους δεν είναι θετικές. Με βάση το κλείσιμο της 8/5/2020, θα μπορούσε να αναμένεται άνοδος έως και 10,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2021). (εδώ)

***

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές της Wall Street, ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn, προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και, παρ’ ότι θα υπάρξουν "καλές ευκαιρίες" για αγορές, ο ίδιος εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα οδηγήσει σε νέα πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Η παρούσα συγκυρία απαιτεί από τους επενδυτές να είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί", δήλωσε στο Bloomberg, λέγοντας ότι "βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεγάλες πτώσεις".Ο Icahn προβλέπει επίσης ότι, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την αγορά εμπορικών ακινήτων, για την οποία προβλέπει ότι θα "σκάσει” με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που είδαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.(εδώ)

***

Κατά τη διάρκεια της ανόδου του Απριλίου, η σχέση Ρ/Ε, με βάση τα μελλοντικά κέρδη (forward P/E) των μετοχών του δείκτη S&P 500 αυξήθηκε από 12,9 έως 20,1, επίπεδο “επικίνδυνα υψηλό”. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, τίθεται και πάλι το παραδοσιακό ερώτημα για τους επενδυτές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς: Ισχύει το “sell in May and go away” (“πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά”); Στη συγκεκριμένη φάση, αυτή η πράξη μπορεί να φαίνεται ως λογική. Όμως, το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι: “Πότε θα επιστρέψετε”;

***

Στην ανακοίνωση των δεικτών PMI Υπηρεσιών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (εδώ) σημειώθηκε κάτι ιστορικό: Οι τομείς των υπηρεσιών για το σύνολο σχεδόν των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, εισήλθαν σε φάση ύφεσης. Αυτό είναι πρώτη φορά που συμβαίνει. Σημειώνεται ότι στις οικονομίες αυτές, ο τομέας των υπηρεσιών καταλαμβάνει τμήμα σημαντικά μεγαλύτερο από το τμήμα που καταλαμβάνει ο τομέας της βιομηχανίας. Βεβαίως, αυτό έχει -και θα συνεχίσει να έχει- σημαντικές επιδράσεις και στους χρηματιστηριακούς δείκτες των χωρών αυτών, αφού αυτοί πλέον συντίθενται από εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

***

Πτώση κατά 99,6% σημείωσε ο αριθμός των επιβατών της Ryanair κατά το μήνα Απρίλιο, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκε και η μείωση στην -επίσης χαμηλού κόστους- Wizz Air (97,6%). Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, η Ryanair μετέφερε 40.000 επιβάτες, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 είχε μεταφέρει 13,5 εκατομμύρια. (εδώ)
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μάικλ Ο’ Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, αναφερόμενος στη σκέψη του να παραμένουν κενά τα μεσαία καθίσματα κατά τη διάρκεια των πτήσεων, δήλωσε ότι πρόκειται για μία “ηλίθια ιδέα”. “Είτε η κυβέρνηση θα πληρώσει το μεσαίο κάθισμα, είτε δεν θα πετάξουμε” ανέφερε, προσθέτοντας ότι, “δεν μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα με ποσοστό πληρότητας 66%”. Ο  κ. Ο’ Λίρι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η εταιρία του θα ανακάμψει γρήγορα, υπολογίζοντας πως το 80% των πτήσεων θα έχει επανέλθει έως τον Σεπτέμβριο, ποσοστό που θα μειωθεί στο 60% κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει στις αεροπορικές περίπου 314 δισ. δολ. (εδώ).

***

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εξέδωσε μια περισσότερο απαισιόδοξη άποψη για περίπου δώδεκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι, οι τράπεζες αυτές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο υποβάθμισης που ως αποτέλεσμα θα είχε την αύξηση του κόστους συγκέντρωσης κεφαλαίων. Μεταξύ των τραπεζών για τις οποίες η S&P αναφέρει αρνητικές προοπτικές είναι η Deutsche Bank και η Commerzbank στη Γερμανία, η ING Group στις Κάτω Χώρες, οι Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds Bank στη Βρετανία και οι BNP Paribas και Crédit Agricole στη Γαλλία. Είναι σαφές ότι ο τραπεζικός κλάδος θα καταλήξει να είναι ένα από τους περισσότερο “κτυπημένους” από την κρίση του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι όμως, ποιός θα είναι ο ρόλος των κυβερνήσεων στην εξέλιξη αυτή και ποιά μορφή θα έχουν οι παρεμβάσεις τους.

***

Μια νέα απειλή εμφανίζεται εναντίον κρατών με την αγωγή που κατέθεσε ο CEO της Tesla, Elon Musk, εναντίον της πολιτείας της Καλιφόρνια. Ο Elon Musk (άτομο ιδιοφυές, αλλά και ιδιόμορφο στη συμπεριφορά του) ισχυρίζεται ότι η εταιρία του είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να επαναλειτουργήσει, παρά τον γενικότερο περιορισμό λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Καλιφόρνια, και ότι ζήτησε την άδεια από τις πολιτειακές αρχές, αφού αυτές πρώτα ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί. Όμως, αυτές ούτε καν επέστρεψαν τις κλήσεις του και δεν απάντησαν στα μηνύματά του, με αποτέλεσμα η Tesla να υποστεί σημαντικές ζημιές από την παράταση της διακοπής της λειτουργίας της. Πέρα από την αγωγή, ο Elon Musk απειλεί με τη μετεγκατάσταση της Tesla στη Νεβάδα ή στο Τέξας (εδώ). Πολλοί ισχυρίζονται ότι, αν αποδειχθεί ότι, λόγω των μέτρων που, με δική της πρωτοβουλία, λαμβάνει μία εταιρία, περιορίζονται στο μηδέν, οι πιθανότητες εξάπλωσης της επιδημίας στους εργασιακούς της χώρους, ίσως η αγωγή του κ. Musk να ευδοκιμήσει.

***

Έξι τεχνολογικές εταιρίες των ΗΠΑ -αλλά και όλου του κόσμου πλέον- έχουν απόλυτη ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ η παγκόσμια κοινότητα, κατά το διάστημα της καραντίνας, αποδείχθηκε ότι έχουν πλήρη εξάρτηση απ’ αυτές.  Πρόκειται για την ομάδα των FAANGM (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google (Alphabet), και Microsoft).
Οι εταιρίες αυτές, αθροιστικά, έχουν κεφαλαιοποίηση που φτάνει στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και αποτελούν το 23% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P-500, ενώ τα προβλεπόμενα κέρδη τους για το 2020, αποτελούν το 13,5% των συνολικών προβλεπόμενων κερδών των 500 εταιριών του δείκτη. Η σχέση Ρ/Ε (με βάση τα μελλοντικά κέρδη) των εταιριών αυτών φτάνει στο 34,4, ελάχιστα κάτω από το 34,8 που ήταν, στις 19/2/2020, όταν δηλαδή ο S&P σημείωνε νέο ανώτερο ιστορικό ρεκόρ. Η σχέση αυτή είχε υποχωρήσει στο 26,1, στις 20/3/2020, δηλαδή την ημέρα που ο δείκτης S&P σημείωνε τη χαμηλότερη τιμή της περιόδου.
Η σχέση forward P/E για κάθε μία από τις εταιρίες αυτές έχει ως εξής: Facebook (23.8), Amazon (71.0), Apple (20.7), Netflix (56.5), Google (Alphabet) (28.1), and Microsoft (28.7).
Αξίζουν αυτές τις υψηλές αποτιμήσεις; Επί χρόνια, η αγορά λέει ότι αξίζουν. Άλλωστε, είναι πρωτοπόρες, είναι ηγέτιδες στις αγορές τους, επενδύουν και επεκτείνονται διαρκώς, έχουν εξαιρετικές λογιστικές καταστάσεις, πετυχαίνουν υψηλή κερδοφορία και διαθέτουν στρατιές από “λομπίστες” στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες στον κόσμο. Ουδείς ζημιώθηκε ποτέ από την επένδυσή του σ’ αυτές και αυτό μπορεί να συνεχίσει να ισχύει επί αρκετά ακόμη χρόνια.

***

Ο Warren Buffett, επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε στους μετόχους της επενδυτικής εταιρίας ότι πούλησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών που είχε στην κατοχή του: 11% στη Delta Air Lines, 10% στην American Airlines, 10% στην Southwest Airlines, και 9% στην  United Airlines. Έχοντας, επί σειρά ετών, αποφύγει να επενδύσει σε αεροπορικές εταιρίες, τελικά η Berkshire Hathaway, πραγματοποίησε τις πρώτες επενδύσεις της σ’ αυτές, κατά το 2016.
"Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους αερομεταφορείς” ανέφερε ο Buffett, τονίζοντας ότι ο τομέας έχει "πραγματικά πληγεί από την επιβολή του shutdown” που προκάλεσε ο κορονοϊός. "Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το λάθος αυτό ήταν "κατανοητό”, δεδομένης της απρόβλεπτης ύφεσης στον κλάδο. Όμως, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, εκτιμά ότι το μέλλον του κλάδου είναι δυσοίωνο.
Στον πίνακα του συνδέσμου, εμφανίζεται το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway, όπως αυτό δηλώθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για τις 31/12/2019. Στο πάνω μέρος του άρθρου, εμφανίζονται ορισμένες από τις μεταβολές που έχουν υπάρξει από την ημερομηνία εκείνη. Το συνολικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο, στις 31/12/2019, έφθανε στα 199 δισεκατομμύρια δολάρια. (Δείτε εδώ)
Δείτε στοιχεία από προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις της εταιρίας (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text