Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Σταδιακή μείωση των αβεβαιοτήτων

Σταδιακή μείωση των αβεβαιοτήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και οι εκτιμήσεις για θετικές εξελίξεις στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αρχικά προκάλεσαν μία αξιοσημείωτη άνοδο στις αγορές της Ευρώπης -τη μεγαλύτερη εδώ και αρκετές εβδομάδες- κάτι που συνεχίστηκε αργότερα στις αγορές των ΗΠΑ και μετά -έστω και με μειωμένη ένταση- στις αγορές της Ασίας. Οι αγορές των εμπορευμάτων συνόδευαν -όλη μέρα χθες- την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Σημαίνει κάτι αυτό; Σημαίνει ότι η ευρύτερη επενδυτική κοινότητα δεν βλέπει αρνητικά τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, παρά το ότι έχει συμβεί. Βασική αιτία για αυτή τη θεώρηση είναι το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν κατέρρευσε, ως αποτέλεσμα δομικών ανισορροπιών, αλλά απενεργοποιήθηκε με τεχνητό τρόπο. Υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο. Και η βασικότερη είναι ότι, κάτι που διακόπτεται με τεχνητό τρόπο, μπορεί να επανέλθει πιο εύκολα στην προηγούμενη κατάστασή του. Βέβαια, αυτά μένουν να αποδειχθούν και στην πράξη.

 

Παράλληλα, σταδιακά δημιουργείται αισιοδοξία, για το λόγο ότι, φεύγει από την εξίσωση ένας παράγοντας που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστος. Ο παράγοντας αυτός ήταν η διάρκεια της πανδημίας. Ήδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες σχεδόν τις περιοχές στη γη, γνωρίζουμε ότι αυτό το “κύμα” της πανδημίας κλείνει τον κύκλο του και μάλιστα το κάνει χωρίς να υπάρχουν -σε υγειονομικό επίπεδο- εξαιρετικά μεγάλες βλάβες.

 

Οι αβεβαιότητες δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Όμως, η εικόνα είναι πολύ πιο καθαρή σε σχέση με τον προηγούμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο και μπορεί να υπάρξει ένας βασικός σχεδιασμός.

 

Αυτό που ακόμη παραμένει ασαφές -και είναι σοβαρό- έχει να κάνει με την κατάσταση των οικονομιών και το μέγεθος των προβλημάτων που αφήνει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επ’ αυτού, ουδείς μπορεί ακόμη να κάνει προβλέψεις και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα. Κάτι που όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι, αρχίζει και πάλι να δημιουργείται ζήτημα δημοσίου χρέους για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η σημερινή “χαλαρή” θεώρηση των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της επενδυτικής αγοράς, για ζητήματα δημοσίου χρέους, δε θα διαρκέσει για πάντα.

 

Συμπερασματικά, δεν είναι περίεργο που ανεβαίνουν οι αγορές. Κατά τους επόμενους μήνες, έτσι θα είναι η κίνησή τους, με διακυμάνσεις, ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων, διακυμάνσεις που όμως θα προσδιορίζουν μία αργή ανοδική τάση. Εν τούτοις, θα πρέπει να υπάρχει επιφυλακτικότητα, επειδή ακόμη δεν έχει υπάρξει οικονομικός απολογισμός και ουδείς γνωρίζει τί εκπλήξεις θα προβάλλουν, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολύ και συσσωρευμένο χρέος.

 

Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη. Το νέο “χαμηλό 20 ημερών” που (οριακά) δημιουργήθηκε στις 13/5/2020, μας έθεσε εκτός αγοράς και δε συμμετέχουμε στην άνοδο αυτών των ημερών. Όπως εμφανίζεται και στον πίνακα των σημάτων (στήλες 15 έως 19) (δείτε εδώ), το νέο “υψηλό 20 ημερών” σήμερα υπολογίζεται στις 641,94 μονάδες, ενώ το “χαμηλό 20 ημερών” (το οποίο δε μας αφορά πλέον, βρίσκεται στις 588,12 μονάδες.

Εφ’ όσον επιτευχθεί νέο “υψηλό 20 ημερών” θα εισέλθουμε εκ νέου στην αγορά, σε ποσοστό 50%. Γενικά, όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν, εκτιμούμε ότι η αγορά θα “ισορροπήσει” ανάμεσα στις 650 έως τις 740 μονάδες, όπου και εκτιμούμε ότι θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις 18/5/2020, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών βρισκόταν στις 808,46  μονάδες και υποχωρεί με ρυθμό 1,3 μονάδες ημερησίως.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text