Αρχική | Οικονομία | Ποιες αεροπορικές πετούν για Αθήνα : «Ξεκλειδώνουν» σταδιακά οι ελληνικοί ουρανοί

Ποιες αεροπορικές πετούν για Αθήνα : «Ξεκλειδώνουν» σταδιακά οι ελληνικοί ουρανοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες αεροπορικές πετούν για Αθήνα : «Ξεκλειδώνουν» σταδιακά οι ελληνικοί ουρανοί

Tου Αποστόλη Σκουμπούρη

Οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς την Αθήνα είναι γεγονός. Δειλά-δειλά οι αερομεταφορές «ανοίγουν», το πρώτο αεροσκάφος της Lufhansa προσγειώθηκε μετά από δύο μήνες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ το Σάββατο ακολουθεί η Air France και έπονται πτήσεις και από άλλες εταιρείες. Στο σκοτεινό φετινό ελληνικό καλοκαίρι κάποιες αχτίδες φωτός κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ η επαναλειτουργία της Ακρόπολης που βρέθηκε σε «πρώτο πλάνο» πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης έχει όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία.

Στο μεγάλο ερώτημα σε τι βαθμό θα καταστεί δυνατό να περιοριστεί η τουριστική ζημιά, είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις σε επίπεδο αριθμών καθώς μια πρώτη εικόνα θα υπάρξει τον Ιούνιο όταν και θα έχει γίνει γνωστός ο προγραμματισμός των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, παράλληλα με τις διακρατικές συμφωνίες με τις οποίες θα λειτουργήσει φέτος ο κλάδος πανευρωπαϊκά.

Εκτιμήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα μήνα από σήμερα, όταν θα έχουμε αυτή την διπλή εικόνα, τόσο για τις αεροπορικές που θα ανοίξουν τα φτερά τους για την Ελλάδα, όσο και για τις αγορές όπου θα στοχεύσουμε. Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν κάπως καλύτερα απ' ότι ένα μήνα πριν.

Τηρώντας αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και με προσεκτικούς ρυθμούς, η Lufthansa, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς διεθνώς, που ελέγχει πλειάδα εταιρειών (SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Air Dolomiti) ξεκίνησε ξανά από χθες να συνδέει την Αθήνα με τη Φρανκφούρτη. Πτήση που θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες τρεις την εβδομάδα από την SWISS που συνδέουν την Αθήνα με την Ζυρίχη και την Γενεύη. Επίσης, ο γερμανικός κολοσσός ξεκινά από τον Ιούνιο να εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σκυτάλη παίρνει το Σάββατο η Air France με την πτήση Παρίσι-Αθήνα η οποία θα επαναληφθεί ξανά στις 30 Μαΐου, ενώ από εκεί και πέρα, κάθε εβδομάδα οι πτήσεις θα ενισχύονται σε αριθμό.

Σύμφωνα με την Air France το πρόγραμμα προς την Αθήνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από 1 Ιουνίου 2020: 3 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 8 Ιουνίου 2020: 4 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 15 Ιουνίου 2020: 7 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 22 Ιουνίου 2020: 11 πτήσεις την εβδομάδα

Στην ίδια λογική, η Air France επαναφέρει από τις 27 Ιουνίου την σύνδεση και με το Ηράκλειο Κρήτης. Στα βήματα των Lufthansa και Air France βαδίζουν κι άλλες εταιρείες, όπως η χαμηλού κόστους ουγγρική Wizz που ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου σχεδιάζει νέα δρομολόγια προς Πορτογαλία και Ελλάδα με πτήσεις για Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Ρόδο. Περαιτέρω πύκνωση των δρομολογίων αναμένεται από το 2ο 15ήμερο του Μαΐου αλλά και τον Ιούνιο, όταν ίσως θα έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.

Η επίσης χαμηλού κόστους, γερμανική Eurowings ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνει το βασικό της πρόγραμμα από τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας, του Αμβούργου και της Στουτγάρδης προσθέτοντας σταδιακά 15 επιπλέον προορισμούς εντός Ευρώπης και ρίχνοντας το βάρος σε μεσογειακούς προορισμούς, με πτήσεις σε Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία.

«Κλειδί» για όλα τα παραπάνω, αποτέλεσαν οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας σε επίπεδο Κομισιόν, όταν και έφυγαν από το τραπέζι ζητήματα που αποτελούσαν “κόκκινες γραμμές” για τις αεροπορικές εταιρείες, όπως αυτό των πτήσεων με κενές θέσεις.

Καθοριστικό φυσικά ρόλο για τα συνεχή εύσημα που εισπράττει από ξένα μέσα ενημέρωσης το ελληνικό τουριστικό brand παίζουν οι καλές υγειονομικές μας επιδόσεις, όταν η Γαλλία, πρώτη παγκοσμίως τουριστική δύναμη με περίπου 90 εκατ. επισκέπτες το 2019 αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και κλειστά σύνορα. Η Ισπανία που είναι 2η παγκοσμίως δύναμη με 83,7 εκατ. τουρίστες το 2019 επίσης έχει τεράστια θέματα με τον κορονοϊό, ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Ο ρόλος της Αegean

Σε αυτή την νέα κανονικότητα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η πρώτη πτήση της Aegean από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, με όλους τους επιβάτες να φορούν μάσκες και να είναι εφοδιασμένοι με αντισηπτικό. Ήταν η πρώτη μετά την άρση του περιοριστικού μέτρου της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό. Ταυτόχρονα η εταιρεία ενισχύει τα δρομολόγιά της προς Ηράκλειο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, ενώ από 25 Μαΐου και μετά θα πετάει προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού.

Σταδιακά μέχρι και τα τέλη Μαΐου, η Aegean θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης της Αθήνας με Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, με μικρή αρχικά συχνότητα. Ταυτόχρονα θα αυξήσει τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί.

Αθήνα, επιλογή για διακοπές μικρής διάρκειας

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φέτος όσα νησιά δεν διαθέτουν σοβαρές υποδομές υγείας δε θα μπορέσουν να «σηκώσουν» διεθνή τουρισμό, αντιθέτως, οι τουριστικές αφίξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν πολλά και μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και πληθώρα κλινών, ενδέχεται να σημειώσουν κάποια κινητικότητα. Σ? αυτό το σημείο οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι η Αθήνα όλα τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει να «κτίζει» κουλτούρα ως city break προορισμός, ιδανικός δηλαδή για διακοπές μικρής διάρκειας, ακολουθώντας την τάση άλλων μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης, βοηθούμενος και από την άνθιση του Airbnb.

Οι ίδιοι θυμίζουν ότι η Αθήνα διαθέτει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως την πληθώρα των μνημείων, αλλά και το γεγονός ότι είναι η μοναδική παραθαλάσσια πρωτεύουσα στην Ευρώπη, με εξαιρετική ποιότητα υδάτων και πλήθος γαλάζιων σημαιών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Καμιά άλλη πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει τόσο κοντινή πρόσβαση στη θάλασσα όσο η Αθήνα.


Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text