Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΙΕΑ: Ο κορωνοϊός θα πλήξει βαριά και τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ

ΙΕΑ: Ο κορωνοϊός θα πλήξει βαριά και τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΕΑ: Ο κορωνοϊός θα πλήξει βαριά και τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ

Ο τομέας καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει πληγεί ιδιαίτερα, με 447,208 αιτήσεις ανεργίας τον Απρίλιο

Σημαντική κάμψη αναμένεται να σημειώσουν φέτος και οι εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Αγορά των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει, προβλέπεται ότι το 2020 θα προστεθούν 167 GW στη δυναμικότητα των ΑΠΕ, θα σημειωθεί δηλαδή μείωση κατά 13% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, αυτή θα είναι η πρώτη πτώση της αύξησης δυναμικότητας εδώ και 20 χρόνια.

Στην έκθεσή της η ΙΕΑ επισημαίνει ότι η πτώση αντανακλά «καθυστερήσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα λόγω των διακοπών που σημειώθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, των περιοριστικών μέτρων και των οδηγιών για κοινωνική απόσταση».

Αν και οι νέες προσθήκες εγκαταστάσεων ΑΠΕ αναμένεται να μειωθούν φέτος, συνολικά η δυναμικότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% σε διεθνές επίπεδο.

Επιστροφή στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2021, ωστόσο, συνδυαστικά, η ανάπτυξη για το 2020 και το 2021 συνδυαστικά, αναμένεται να είναι κατά 10% χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις – πριν δηλαδή την πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΙΕΑ, Fatih Birol, «η αντοχή της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19 είναι καλά νέα αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δεδομένα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρόλο που οι χώρες εξακολουθούσαν να κατασκευάζουν νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακά εργοστάσια, αυτό συνέβαινε με «πολύ πιο αργό ρυθμό».

«Ακόμη και πριν από την επιδημία της Covid-19, ο κόσμος έπρεπε να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να έχει την ευκαιρία να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους του», πρόσθεσε.

«Εν μέσω των σημερινών εξαιρετικά υψηλών προκλήσεων για υγεία και οικονομία, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραβλέπουν το βασικό καθήκον τους για την ενίσχυση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση με έναν ασφαλή και βιώσιμο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει πληγεί ιδιαίτερα, με 447,208 αιτήσεις ανεργίας τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο είχαν υποβληθεί άλλες 147.139 αιτήσεις.

 

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text