Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Oργή του Πεκίνου μετά τη διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των ΗΠΑ

Oργή του Πεκίνου μετά τη διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την καταδίκη της Κίνας έχει προκαλέσει η κίνηση των ΗΠΑ να προσθέσου περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις στη «μαύρη λίστα», σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από την πλευρά του Πεκίνου, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών. Η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση απειλεί να εγείρει εμπόδια στις προσπάθειες επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας από το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διεύρυνε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη «μαύρη λίστα» που περιορίζει την πρόσβαση επιχειρήσεων σε αμερικανική τεχνολογία και άλλου είδους τεχνογνωσία, προσθέτοντας 24 κινεζικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια που -σύμφωνα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς- έοχυν δεσμούς με τον στρατό. Στη λίστα προστέθηκαν εννέα ακόμη κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάγκ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα «έντονη δυσαρέσκεια» και «ισχυρή αντίθεση» στην κίνηση, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα του Πεκίνου στην Σινζιάγκ και όσον αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων αποτελούν μέτρα «πάταξης της τρομοκρατίας».

«Καλούμε τις ΗΠΑ να διορθώσουν τα λάθη τους, να αποσύρουν τις σχετικές αποφάσεις και να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text