Με ενισχυμένη ματιά, ανάλυση και έρευνα, στις αγορές του εξωτερικού
Τις ημέρες αυτές, συμπληρώνω 30 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης στον ευρύτερο χώρο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Όταν, στις 20 Ιουνίου 1990, υπέβαλα την παραίτησή μου από την τράπεζα που εργαζόμουν, για να πάω να εργαστώ σε ένα χρηματιστηριακό περιοδικό της περιόδου εκείνης, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου βρισκόταν στις 1.394 μονάδες. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, η τιμή του Δείκτη δεν είναι ούτε η μισή της τιμής εκείνης της μέρας. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
Αν εξαιρέσουμε τη δεκαετία του 1990, η οποία -όντως- ήταν δυναμική, υπήρχε ανάπτυξη και η οικονομία έδινε ευκαιρίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα είναι και λειτουργεί ως ένα “αποτυχημένο κράτος”. Μόνιμα σε κρίση, μόνιμα στο ψέμα, τον παραλογισμό και τη γκρίνια.
Βλέποντας τα αδιέξοδα στα οποία είχε βρεθεί η χώρα και την επερχόμενη ύφεση -βέβαια, ουδείς μπορούσε να φανταστεί τότε, αυτό που τελικά συνέβη- στα τέλη του 2004, διακόψαμε την έκδοση του “Χ&Α”.
Όταν πριν από δύο χρόνια, την άνοιξη του 2018, αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την έκδοση, το κάναμε, επειδή βλέπαμε το τέλος μιας μακροχρόνιας κρίσης, βλέπαμε μια πιθανότητα ανάπτυξης, μια αλλαγή νοοτροπίας και μια νέα ευκαιρία για τη χώρα. Αυτά όμως δεν έρχονται. Και δεν ευθύνεται η πανδημία γι’ αυτό.
Μπορεί να έχει υπάρξει απογοήτευση από τις οικονομικές και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στη χώρα, όμως το “χρηματιστήριο” εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που γνώρισα στη ζωή μου. Και αυτό, όχι τόσο επειδή μπορεί να σου δώσει υψηλά εισοδήματα, αλλά επειδή είναι ένας συναρπαστικός κόσμος, όπου βλέπεις νέα πράγματα, αποκτάς γνώσεις για ένα τεράστιο εύρος θεμάτων, αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα και τα “πως” και τα “γιατί” συμβαίνουν, όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Στην επέτειο των 30 ετών από την ενασχόλησή μου με το χώρο και την ίδρυση της EuroCapital, αποφασίσαμε να κάνουμε μία σημαντική στρατηγική “στροφή” στον προσανατολισμό μας και στον προσανατολισμό του “Χ&Α”, επιλέγοντας να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις εξελίξεις των χρηματιστηριακών αγορών του εξωτερικού.
Δεν εγκαταλείπουμε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Εδώ είναι το σπίτι μας και ο τόπος μας. Όμως, αυτή η αγορά δεν έχει πολλά να μας δώσει. Ούτε σε επίπεδο ενδιαφέροντος, αλλά ούτε και σε επίπεδο αποδόσεων. Η ελληνική αγορά, εδώ και πολύ καιρό, δε συνιστά την “πρόκληση” που θέλουμε να αντιμετωπίζουμε στη δραστηριοποίησή μας. Άλλωστε, η επιτυχημένη λειτουργία του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, μας επιτρέπει να μειώσουμε το χρόνο -και τις σελίδες του περιοδικού- που αφιερώνουμε σ’ αυτή.
Τις ημέρες αυτές, ξεκινάμε τη λειτουργία του -προσαρμοσμένου- “απόλυτου συστήματος” για τις διεθνείς αγορές. Καθ’ όλο το διάστημα που δοκιμάζαμε και προετοιμάζαμε το σύστημα, ζήσαμε έναν ενθουσιασμό που μας είχε λείψει ασχολούμενοι αποκλειστικά με την ελληνική αγορά. Είναι συναρπαστικό να μελετάς τις μεγάλες ξένες εταιρίες, να αναλύεις τα οικονομικά τους μεγέθη ή να βλέπεις τη χρηματιστηριακή τους πορεία. Και όταν μετά από την ενασχόληση αυτή, πρέπει να γυρίσεις τον “διακόπτη” για να διαβάσεις ή να ψάξεις για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, σε πιάνει απογοήτευση.
Από το επόμενο τεύχος θα ξεκινήσουμε ορισμένες αλλαγές στην ύλη του περιοδικού, αλλά και στο πώς επικοινωνούμε καθημερινά με τους συνδρομητές μας στο site. Ίσως κάνουμε αυτή τη “στροφή” με καθυστέρηση, αλλά δεν πειράζει. Οι αγορές, έχουν πάντα κάτι καινούργιο να προσφέρουν και πάντα σου δίνουν ευκαιρίες.
Γιάννης Σιάτρας


- ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τεύχος 217 - Ιούνιος 2020 - Περιεχόμενα
- Με ενισχυμένη ματιά, ανάλυση και έρευνα, στις αγορές του εξωτερικού
- Επισημάνσεις
- Πρόβλημα και απειλή: Η δημογραφική καταστροφή της Ελλάδας
- Το Θέμα: Η Ελλάδα βαδίζει προς μία νέα “παγίδα χρέους”
- Η ελληνική οικονομία σε ύφεση!
- Η καταγραφή των ζημιών και η χάραξη στρατηγικής ανάνηψης
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο