Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | AVE (Audiovisual): Πτώση 53% στο 5μηνο σε Ster, Odeon και Allοu Fun Park

AVE (Audiovisual): Πτώση 53% στο 5μηνο σε Ster, Odeon και Allοu Fun Park

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AVE (Audiovisual): Πτώση 53% στο 5μηνο σε Ster, Odeon και Allοu Fun Park

Του Κώστα Κετσιετζή

Σημαντικό ανάχωμα στην πορεία αναδιάρθρωσης του ομίλου AVE (όπως μετονομάστηκε η Audiovisual),που ξεκίνησε πέρσι με την εξαγορά της Kristelcom, βάζει η πανδημία του κορονοϊού, λόγω της οποίας αναμένεται δραματική μείωση των εσόδων από τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας (Ster, Odeon και Allοu Fun Park).

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του 2019, η πανδημία επέδρασε καταλυτικά σε δύο βασικούς επιχειρησιακούς πυλώνες της εταιρείας. "Ο κλάδος των κινηματογράφων και των ψυχαγωγικών πάρκων επηρεάστηκε πολύ αρνητικά, από τα μέσα Μαρτίου και κατόπιν της απόφασης υποχρεωτικού κλεισίματος των κινηματογραφικών αιθουσών και του πάρκου”, σημειώνεται σχετικά.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2020 τα έσοδα από τη λειτουργία των κινηματογράφων και του Allοu Fun Park ανήλθαν σε 3,40 εκατ. μειωμένα κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εκτίμηση της διοίκησης της AVE, αναφορικά με τα έσοδα από τις κινηματογραφικές αίθουσες για τη φέτος, είναι ότι θα είναι μειωμένα κατά 40%-45% σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα από το Alloufunpark εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση της τάξης του 30%-35%. Σημειώνεται πως το Allou ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά στα μέσα Ιουνίου, ενώ οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί.

Εμφανώς μικρότερο αναμένεται να είναι το πλήγμα του κλάδου διανομής προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής, που ενισχύθηκε σημαντικά πέρσι με την εξαγορά του 50,01% της εταιρείας Kristelcom. Η εταιρεία, αντιπροσωπεύει γνωστά τεχνολογικά brands (Samsung, Huawei, Sony, Lenovo, Celly, Sencor, FieldmanSageκ.α.), και αποτελεί πλέον τη βασική πηγή εσόδων της AVE, συνεισφέροντας πάνω από το 70% του κύκλου εργασιών. Και εδώ, όμως, αναμένεται μια πτώση εσόδων της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019, ενώ στο πεντάμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 13%.

Ουσιώδης αβεβαιότητα

Για άλλη μια χρόνια οι ορκωτοί ελεγκτές εκφράζουν ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς όπως σημειώνεται στην έκθεση ελέγχου στις 31 Δεκεμβρίου οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας υπερέβαιναν το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 35,6 εκατ. ευρώ και 15,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η πιθανότητα η AVE να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων αλλά και οι επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στα αποτελέσματα του ομίλου η πανδημία υποδηλώνουν την ύπαρξη "ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα του Ομίλου και της Εταιρίας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους”.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η διοίκηση της AVE προχώρησε στην αξιοποίηση όλων των μέτρων που προσέφερε η Πολιτεία (μείωση ενοικίων, αναστολή εργασίας), ενώ παράλληλα επαναδιαπραγματεύεται όλες τις βασικές συμβάσεις λειτουργίας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για να βρεθεί λύση σχετικά με την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Τα αποτελέσματα του 2019

Ο κύκλος εργασιών το 2019 ανήλθε σε 104,63 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 1,68 εκατ.ευρώ για την εταιρεία έναντι ποσού 39,73 εκατ. ευρώ και 1,69 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2018. Η αύξηση αυτή σε επίπεδο ομίλου προέρχεται όπως την ενσωμάτωση της Kristelcom, από τις 7 Ιουνίου 2019, η οποία προσέφερε περίπου 67,47 εκατ. στον τζίρο και 1,54 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στην χρήση 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 15,68 εκατ. έναντι ποσού ζημιών 9,21 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και αντίστοιχα, στη χρήση 2019 τα αποτελέσματα μετά από φόρους της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,16 εκατ. έναντι ποσού ζημιών 15,32 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση η επιβάρυνση σε επίπεδο εταιρείας προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις προβλέψεις απομείωσης συμμετοχών ύψους 5,127 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα του Ομίλου επιβαρύνθηκαν από τη καθολική διαγραφή της υπεραξίας που προέρχονταν από τον κλάδο της εκμετάλλευσης των κινηματογραφικών αιθουσών κατά 4,8 εκατ. ευρώ, καθώς και από τη διαγραφή υπεραξίας ποσού 0,8 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών πάρκων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text