Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Νέο ράλι στις αγορές βλέπουν Deutsche Bank και Capital Economics

Νέο ράλι στις αγορές βλέπουν Deutsche Bank και Capital Economics

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο ράλι στις αγορές βλέπουν Deutsche Bank και Capital Economics

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Παρά την επιστροφή της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές και τη διακοπή του ισχυρού ράλι των μετοχών διεθνώς από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι αναλυτές εκτιμούν πως στο β’ εξάμηνο του έτους τα risk assets θα καταγράψουν πολύ καλές επιδόσεις.

Η Deutsche Bank δηλώνει overweight στις μετοχές, στη νέα έκθεση στρατηγικής, τονίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων καθώς και την ακόμα χαμηλή έκθεση που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές σε αυτήν την asset class. Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού διεθνώς καθώς και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το φθινόπωρο,  αποτελούν τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στο β’ εξάμηνο, ωστόσο δεν αναμένεται να "τρομάξουν" τους επενδυτές.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, τα πρόσφατα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας ήταν πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες, με τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ να μειώνονται και αυτό να υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως και να βιώνει την πιο σύντομη ύφεση στην ιστορία της.

Ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών δεικτών διεθνώς υποδηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη των εταιρειών και των καταναλωτών κινείται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα. Ωστόσο, η πρόσφατη εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, η οποία και μπορεί να οδηγήσει σε νέα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελεί μία σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Το ράλι μετοχών μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ήταν ένα story δύο ταχυτήτων: Οι μετοχές ανάπτυξης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες και δεν χτυπήθηκαν σημαντικά από την πανδημία, έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά  υψηλά επίπεδα, αλλά οι υπόλοιπες μετοχές, οι οποίες και αποτελούν την πλειοψηφία στις διεθνείς αγορές, έχουν "κολλήσει" σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό εύρος τους τελευταίους δύο μήνες και δεν αποτιμούν ακόμη την κυκλική ανάκαμψη.

Επιπλέον, παρά το ισχυρό ράλι, οι θέσεις των funds στις μετοχές συνολικά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, αντανακλώντας την πολύ χαμηλή έκθεση που συνεχίζουν να έχουν οι θεσμικοί επενδυτές ακόμη και όταν οι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν μετοχές εν μέσω του sell-off καθώς και κατά τη διάρκεια του ράλι.

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, τονίζει η D.B, η προσοχή θα επικεντρωθεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και από ό,τι φαίνεται θα είναι μία δύσκολη μάχη,  ένα γεγονός το οποίο ιστορικά οδηγεί σε επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές λόγω της αβεβαιότητας, οι οποίες ωστόσο ακολουθούνται πάντα από ένα πολύ ισχυρό ράλι προς το τέλος του έτους ανεξάρτητα από το ποιος κέρδισε.

Από την πλευρά της η Capital Economics επισημαίνει πως η άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι απίθανο να προκαλέσει νέο πανικό στις αγορές, όπως αυτόν που είδαμε τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνει, συνεχίζει να εκτιμά ότι η στήριξη που έχουν δώσει οι κεντρικές τράπεζες σημαίνει πως η επανεμφάνιση του πανικού του Μαρτίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εντελώς απίθανη, και σε αυτό βασίζεται η άποψη της Capital Economics ότι τα risk assets θα ανακάμψουν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ενώ οι αγορές μετοχών έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ΗΠΑ και άλλες χώρες, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια των εκτεταμένων εξάρσεων της αγοράς που συνόδευσαν την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, ενώ οι πιέσεις στις βασικές αγορές χρήματος έχουν μειωθεί περαιτέρω τον τελευταίο μήνα.

Αυτό οφείλεται πιθανώς σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες και η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο, διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι ακόμη και αν υποχωρήσουν οι τιμές των risk assets, η λειτουργία της αγοράς θα διατηρηθεί. Παρόλο που οι επενδυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις εάν συνεχιστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και οι μετοχές υποχωρήσουν περαιτέρω, η Capital Economics εκτιμά ότι η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσει να διατηρεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ισορροπία.

Έτσι, ενώ ένα μεγάλο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ένας βασικός κίνδυνος για τις γενικότερα αισιόδοξες προβλέψεις της Capital Economics για τις μετοχές, δεν αναμένει ότι θα οδηγήσει σε επανάληψη του "παγώματος" της αγοράς χρήματος και των βίαιων ρευστοποιήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως συνέβη τον Μάρτιο.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text