Αρχική | Χρηματιστήριο | Νέες ημερομηνίες για το χρηματιστήριο της ενέργειας

Νέες ημερομηνίες για το χρηματιστήριο της ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες ημερομηνίες για το χρηματιστήριο της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστό και ως Target Model, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο "Ενέργεια και Οικονομία-Ξεπερνώντας την Πανδημία".

Ωστόσο η κρίσιμη ημερομηνία, θα είναι η 3η Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσουν τα λεγόμενα "dry runs” στα οποία θα λάβουν μέρος κανονικά όλοι οι συμμετέχοντες, εισάγοντας δεδομένα και εντολές ενώ οι τράπεζες θα κλείνουν τις εκκαθαρίσεις και ο διαχειριστής ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώνει την εξισορρόπηση (balancing) της αγοράς.

Στόχος να τεσταριστεί κανονικά η λειτουργία του target model, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή έναρξη της νέας αγοράς το Σεπτέμβριο. Αρχικά η έναρξη της λειτουργίας του target model είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ωστόσο τα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ άλλων και εξαιτίας του lockdown για τον κορωνοϊό κατέστησαν ανέφικτη τη έναρξη της λειτουργίας του target model.

Το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα αντικαταστήσει τη σημερινή προστατευόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα  αποτελείται από τρεις επιμέρους αγορές, που θα λειτουργούν από το Ενεργειακό Χρηματιστήριο και τον ΑΔΜΗΕ. Ποιες είναι αυτές οι αγορές;

Η αγορά της επόμενης ημέρας (day ahead), που θα είναι η βασική αγορά με όλες τις συναλλαγές που έχουν σχέση με τον ημερήσιο προγραμματισμό που γίνεται και σήμερα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Η δεύτερη αγορά είναι η ενδοημερήσια (intraday) στην οποία γίνονται διορθωτικές κινήσεις αρχικά μέσω δημοπρασιών (auctions) ενώ στο τελικό στάδιο θα γίνεται με διόρθωση των θέσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η τρίτη αγορά είναι η αγορά της εξισορρόπησης, κατά την οποία αφού έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και έχουν γίνει οι διορθωτικές κινήσεις, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ θα μετρά τι πραγματικά συνέβη στην πράξη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου στο χρηματιστήριο της ενέργειας ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζουν οι ΑΠΕ και ειδικότερα οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι θα συμμετέχουν στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό και θα είναι σημαντικοί παίκτες στην υλοποίηση του target model. Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, αυτές θα αρχίσουν να έχουν ιδιαίτερο και βαρύνοντα ρόλο.

Σημειώνεται τέλος ότι το επόμενο βήμα που θα γίνει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι η διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text