Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 218 | Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεκάθαρα αρνητική η εικόνα και η πορεία της οικονομίας

Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεκάθαρα αρνητική η εικόνα και η πορεία της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεκάθαρα αρνητική η εικόνα και η πορεία της οικονομίας

Ξεκάθαρα αρνητική ήταν η εικόνα που αναδύθηκε για την πορεία της οικονομίας, μέσα από την έκθεση “Νομισματική Πολιτική 2019-2020” της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με βάση την έκθεση της ΤτΕ, εκτιμάται ότι, τα έκτακτα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας, σε συνδυασμό με την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των δημόσιων εσόδων, θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιδείνωση, έτσι ώστε να αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ κατά το 2020.

Η ΤτΕ αναμένει ότι, η πανδημία του κορωνοϊού θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στο δημόσιο χρέος, στην ανεργία, στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο “κενό επενδύσεων”. Τα προβλήματα αυτά περιορίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Με βάση αυτά, η ΤτΕ αναφέρει ότι, οι μακροοικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ έχει εκπονήσει τρία σενάρια αναφορικά με τις εξελίξεις:
Βασικό σενάριο: Η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής -5,8%. Το 2021 η δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει αύξηση 3,7%.
Ήπιο σενάριο: Υποθέτει μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
Δυσμενές σενάριο: Συνδέεται με μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού, όπου οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας  βραδύτερη: το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.

Σχολιασμός: Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να απορρίψουμε το “ήπιο” σενάριο που αναφέρει η Έκθεση. Ήδη, είναι δεδομένο ότι η έκταση και η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχουν ξεφύγει από όριο της “σύντομης μεταβατικής περιόδου” προς την κανονικότητα. Σήμερα, κινούμαστε μεταξύ του “κανονικού” σεναρίου και του “δυσμενούς” με υπαρκτή και ορατή την τάση να πλησιάσουμε προς το “δυσμενές”, με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς επιβεβαιώνεται η αρνητική πορεία του τουρισμού, τομέας απ’ όπου θα απολεσθούν τουλάχιστον 8 έως 10 δισ. ευρώ για το Εθνικό Προϊόν, θα πρέπει να αναμένουμε ύφεση, σαφώς μεγαλύτερη του 6,0%, ενδεχομένως και πολύ μεγαλύτερη. Για δε την πρόβλεψη της ΤτΕ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 2,9%, νομίζουμε ότι είναι ουτοπικά αισιόδοξη, αφού πέραν των έκτακτων δημοσιονομικών δαπανών, η πορεία των κρατικών εσόδων είναι εξαιρετικά αρνητική και θα συνεχίσει έτσι έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο της ανάπτυξης που αναφέρει η ΤτΕ για το 2021, στο “βασικό” σενάριο (+5,6%). Σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα, αλλά και η αρνητικότητα των μεγεθών διαχέονται μέσα στο χρόνο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει τόσο μεγάλη ανάκαμψη, αφού σχεδόν καμία από τις συνιστώσες του ΑΕΠ δε μπορεί να καταγράψει μία τόσο μεγάλη άνοδο, για να παρασύρει έντονα ανοδικά και το σύνολο της οικονομίας.

Όσο περνάει ο καιρός, θα αντιλαμβανόμαστε ότι, η πανδημία του κορωνοϊού, σταδιακά παύει να είναι μία αμιγώς υγειονομική κατάσταση, αλλά μετατρέπεται σε μία, κυρίως, οικονομική υπόθεση, η οποία καταγράφει μία βαθιά επίδραση στη διεθνή οικονομία, οι προεκτάσεις της οποίας θα διαρκέσουν επί μακρύ χρονικό διάστημα.
Άποψή μας είναι ότι, η ανάκαμψη, όταν έρθει, θα είναι ήπια και αποσπασματική και πολύ δύσκολα θα ξεπερνούσε το 3,0% για το 2021, ενώ είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια, αφού θα υπάρξει η επίδραση της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέγεθος, ο χαρακτήρας και η διάρκεια της οποίας, είναι ακόμη άγνωστη, ενώ το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, θα δράσει ενισχυτικά προς την οικονομική ανάπτυξη.

Δείτε την ανακοίνωση της ΤτΕ (εδώ) και το πλήρες κείμενο της έκθεσης (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text