Οι επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ημέρα που κλείναμε την ύλη του τεύχους, η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε την 7η συνεχόμενη πτώση της. Τέτοιο φαινόμενο είχε να παρατηρηθεί από το Δεκέμβριο του 2018, όταν ο δείκτης βρισκόταν στα ίδια περίπου επίπεδα. Βέβαια, η συνολική πτώση αυτών των επτά συνεδριάσεων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (συνολικά φτάνει στο -4,73%), όμως είναι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με χαμηλή αξία συναλλαγών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αυτό συνέβη σε ένα διάστημα που οι διεθνείς αγορές κινούνταν ανοδικά, παρασυρμένες από τη χρηματιστηριακή “ευφορία” στην Κίνα, αλλά και ελπίζοντας ότι σε μία δυναμική επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Σ’ αυτή τη φάση, όπου οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν από την περιπέτεια της πανδημίας, η Ελλάδα και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εισέρχονται σε μία νέα φάση εσωστρέφειας, αφού η ελληνική οικονομία δε μπόρεσε να επιδείξει το δυναμισμό που αναμενόταν, ενώ στο βάθος αρχίζει να γίνεται ορατή μία νέα σειρά προβλημάτων που προκαλούνται από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που έχει ήδη σημειωθεί.

***

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την πιο καθαρή εικόνα για το μέγεθος της βλάβης της οικονομίας κατά το 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ως τότε, ο κάθε φορέας και ο κάθε οίκος θα δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις του, που κινούνται σε ένα απίθανο εύρος τιμών, έτσι ώστε τελικά να αδυνατούν να δώσουν κάποια κατεύθυνση και να καταλήγουν να αχρηστεύονται.

Το β’ τρίμηνο του έτους περιέχει τα διαστήματα έξαρσης της επιδημίας και του περιορισμού της λειτουργίας της οικονομίας, ενώ κατά τη διάρκειά του, το τουριστικό προϊόν σημειώνει τη μεγαλύτερη “βύθιση”.

Με βάση τις επιμέρους ανακοινώσεις διαφόρων μεγεθών που επιδρούν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, εκτιμούμε ότι η πτώση που θα ανακοινωθεί θα είναι μεγαλύτερη του 12,0% (ετήσια μεταβολή - YoY), ή του -10,3% σε επίπεδο τριμήνου (QoQ). Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, θα προκαλέσει ένα σημαντικό σοκ στην κοινωνία και στο Χρηματιστήριο, αφού θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ που θα έχει καταγραφεί στη μεταπολεμική οικονομική ιστορία της χώρας (οι δύο προηγούμενες μεγαλύτερες ήταν -10,3% (α’ τρίμηνο 2011) και -10,1% (δ’ τρίμηνο 2011).

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν και οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας που εξετάζουν την πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο και οι οποίοι καταρτίζουν μηνιαίο δείκτη ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οποίο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -21% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, κατά  -10% τον Μάιο και κατά -4,7% στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. (εδώ)

Μία τέτοια πτώση, θα σημαίνει περιθώρια μιας έντονης “αναπήδησης” κατά το γ’ τρίμηνο, όπως πολλοί υποστηρίζουν; Δε μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι για κάτι τέτοιο, αφού αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το τουριστικό προϊόν αυτής της περιόδου, κάτι που προς το παρόν παραμένει αβέβαιο. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ύψος της ύφεσης για το σύνολο του 2020 θα φτάσει έως 8%. Σε κάθε περίπτωση όμως, το 2020, θα είναι ένα έτος με πτώση ιστορικών διαστάσεων για μία σειρά οικονομικών μεγεθών. Αυτό μας φοβίζει πραγματικά.

***

 

Στον βωμό της συγκράτησης της ύφεσης αλλά και της ανεργίας “θυσιάζει” η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Παρασκευή νέο πακέτο μέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 δισ. και “καθαρό” πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 2 δισ. Με την προσθήκη και αυτών των μέτρων, το συνολικό κόστος για το 2020 αναθεωρείται περίπου στα 14-15 δισ. σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 17 δισ. σε όρους ταμειακών επιπτώσεων. Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο –και οι οποίες τελούν υπό συνεχείς αναθεωρήσεις ανάλογα με την πορεία των δημόσιων εσόδων– η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ ήτοι τα 14-15 δισ. Αυτή η “τρύπα” θα καλυφθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα της με την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 8-10 δισ. συγκριτικά με το τέλος του 2019 και με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας κατά περίπου 5-7 δισ. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν –κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται και από το αν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας– η χρονιά θα κλείσει με το χρέος να εκτοξεύεται κοντά ή και πάνω από τα 340 δισ. με την αναλογία του ως προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 200%, ενώ παράλληλα θα έχουν μειωθεί σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα που διακρατούνταν μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου. (εδώ)

***

Σε έκθεσή της, η ΕΥ Ελλάδας, αναφέρει ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 57,9% φτάνοντας τα 14,5 εκατ. επισκέπτες έναντι 34,4 εκατ. το 2019. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, είναι ότι θα καταγράψουν μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από 9 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ το 2019. (εδώ)

Ήδη, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το  α΄ εξάμηνο του 2020 προκύπτει ότι, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 6,2 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 24,7 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 86.888, από τις οποίες 53.554 ήταν εσωτερικού και 33.334 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 59,5 %, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 214.489 πτήσεις.

Αναλύοντας τα αεροπορικά δεδομένα για τον Ιούνιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 588.186 επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 8.427.908 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 17.049 με πτώση 74% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 66.827 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297 καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 3.477.906 επιβάτες. (εδώ)

***

Η συνισταμένη των προβλέψεων, μέχρι στιγμής, οδηγεί σε μία εκτίμηση ότι, σε διεθνές επίπεδο, κατά το 2020, η πτώση των εταιρικών κερδών που θα κυμαίνεται μεταξύ του 20% και του 22%. Με τη σειρά του, αυτό θα οδηγήσει σε μία πτώση στη διανομή μερισμάτων, η οποία -σε ποσοστιαία βάση- θα υπερβεί την πτώση των κερδών και μπορεί να φθάσει έως το 30% έως 35%. Το στοιχείο αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αφού θα περιορίσει τη δυναμική της επόμενης ανάκαμψης. Κατά το 2019, ο μέσος όρος αύξησης των διανεμηθέντων μερισμάτων είχε φθάσει στο 8,7%.

***

Από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, η Σουηδία έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή πραγματοποιώντας ένα ανορθόδοξο “πείραμα”, επιχειρώντας να εφαρμόσει την πολιτική της “ανοσίας της αγέλης”, αποφεύγοντας να λάβει μέτρα περιορισμού στην κίνηση των ανθρώπων.

Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ενώ η πορεία της οικονομίας τελικά δεν είχε κάποια ουσιαστικά καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις γειτονικές χώρες που επέβαλαν μέτρα, περιορίζοντας έτσι τα κρούσματα και τα θύματα. Παράλληλα, το τμήμα του πληθυσμού που “μολύνθηκε” και σήμερα διαθέτει αντισώματα, δεν ξεπερνάει το 6% ή 7%, ποσοστό ανεπαρκές για να προφυλάξει την “αγέλη”.

“Στην κυριολεξία, δεν κέρδισαν τίποτα”, δήλωσε ο Jacob F. Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον. “Αυτοτραμαυτίστηκαν, χωρίς να πετύχουν κανένα κοινωνικό ή οικονομικό όφελος”. (εδώ)

 

***

Τα οικονομικά συμφέροντα στην τουρκική οικονομία δείχνουν γιατί οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι τόσο διαλλακτικές με την Άγκυρα. Για παράδειγμα ο ισχυρότερος βιομηχανικός κλάδος της Τουρκίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου καταλαμβάνει το 28% των συνολικών εξαγωγών της. Αυτές έφτασαν, το 2018, τα 165 δισ. δολάρια. Στην Τουρκία έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων η αμερικανική Ford, η κορεάτικη Hyundai, οι γερμανικές Μercedes και ΜΑΝ, η ιαπωνική Toyota και η γαλλική Renault. Παράλληλα κατασκευάζονται εκεί αυτοκίνητα της Fiat, της Citroen, της Peugeot και της Opel. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο τουρκικό έδαφος κινούνται σε υψηλά επίπεδα, και σύμφωνα με στοιχεία του 2018 έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. δολάρια με πρωταθλητές το Κατάρ τη Βρετανία και τη Γερμανία. Πόσες επενδύσεις έχουν στην Ελλάδα; Ελάχιστες έως καμία. (εδώ)

 

***

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η “δεξαμενή σκέψης” (think tank) German Marshall Fund, με έδρα την Ουάσιγκτον, προκύπτει ότι, ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Δύση θεωρούν ότι η Κίνα ανέρχεται σε κορυφαία δύναμη στον κόσμο. Στα ζητήματα διατλαντικών σχέσεων, η Κίνα και η Γερμανία αυξάνουν την επιρροή τους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μήνες το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν την Κίνα τη μεγαλύτερη, σε παγκόσμια επιρροή, δύναμη αυξήθηκε από 13% σε 28% στη Γαλλία, από 12% στο 20% στη Γερμανία και από 6% στο 14% στις ΗΠΑ. Δείτε περισσότερα στοιχεία στην έρευνα (εδώ).

 

***

Ο πρόεδρος Μακρόν αντιλήφθηκε ότι η Γαλλία είναι πολύ μεγάλη για να ασφυκτιά εντός μιας ”γερμανικής” Ευρώπης. Η γαλλική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, έμοιαζε με την κατάλληλη ευκαιρία για τη Γαλλία. Το Brexit αυτόματα, κατέστησε τους Γάλλους την ισχυρότερη αμυντικά δύναμη της Ε.Ε και τη μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την Ε.Ε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μεσόγειος είναι για τον πρόεδρο Μακρόν η γεωπολιτική διέξοδος της Γαλλίας προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ένα αντίβαρο στη Γερμανία, αλλά και για να επανέλθει στο καθεστώς μεγάλης δύναμης με πλανητικό λόγο. Αν κάποιος ερευνήσει think tanks που ασχολούνται με τις γαλλικές διεθνείς υποθέσεις, τότε θα δει ότι ο πρόεδρος Μακρόν επενδύει πολλά στην Αφρική. Η Γαλλοφωνία είναι το όπλο ήπιας ισχύος το οποίο το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει για να φέρει τη Γαλλία ξανά στον κόσμο και να αρθρώσει μια συμπληρωματική ή και διαφορετική φωνή από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. (εδώ)

 

***
Για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που αφορούν στο μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie απολογούνται την 4/9/2020, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Κλήσεις για απολογία έλαβαν και ακόμα 27 κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Δεν πρόκειται απλά για ένα από τα πλέον εμβληματικά σκάνδαλα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά παράλληλα πρόκειται για ένα γεγονός που έβλαψε σημαντικά τη φήμη και την πορεία της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς. Η τιμωρία των ενόχων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αφενός μεν να παραδειγματίζει και αφετέρου να μεταδίδει το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι, οι αρχές -επιτέλους- σοβαρεύονται και περιφρουρούν τη νομιμότητα, αλλά και τα συμφέροντα των επενδυτών και της ελληνικής οικονομίας.

***
Από το 2009, όταν η G20 διακήρυξε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ισχυρή και συνεχή πρόοδο στη μάχη της φοροδιαφυγής με επενδύσεις στο εξωτερικό. Στα πλαίσια του συστήματος της πολυμερούς ανταλλαγής πληροφοριών που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΟΣΑ, περίπου 100 χώρες προχώρησαν σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών κατά το 2019, επιτρέποντας στις φορολογικές Αρχές τους να αποκτήσουν στοιχεία για 84 εκατ. χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς που κατείχαν κάτοικοί τους στο εξωτερικό, οι οποίοι αφορούσαν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 τρισ. ευρώ. (εδώ)
***

Στο 10% έχει αυξηθεί, τον τελευταίο ένα χρόνο, το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, απομονώνοντας στο 3,5% το λιγνίτη από 26% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Η μεγάλη επέλαση των ΑΠΕ στην αγορά, δείχνει σύμφωνα με το υπουργείο και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ότι οι ΑΠΕ θα είναι έως το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού, με στόχο να προστεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Οι εξελίξεις στο χώρο είναι ραγδαίες, τα κεφάλαια που διατίθενται είναι πολλά -και θα γίνουν ακόμη περισσότερα- και η υποστήριξη των ευρωπαϊκών οργάνων προς τα “πράσινα σχέδια” είναι πρωτοφανής. Χρηματιστηριακά, ο γενικότερος κλάδος της “πράσινης” και της “υπεύθυνης” ανάπτυξης, θα μεγεθυνθεί και επάνω του θα στηθεί ένα μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης της χρηματιστηριακής αγοράς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και, επάνω του, θα στηθεί η επόμενη πανευρωπαϊκή χρηματιστηριακή “υπερβολή”.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text