Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ελπίδες από AstraZeneca, «εκρηκτικές» προσδοκίες για Synairgen

Ελπίδες από AstraZeneca, «εκρηκτικές» προσδοκίες για Synairgen

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με καύσιμα τις ελπιδοφόρες ανακοινώσεις από την AstraZeneca αρχικά και εν συνεχεία από την επίσης βρετανική  Synairgen, οι αγορές απομακρύνθηκαν από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδος.

Τα διαγράμματα «άνοιξαν» λοιπόν με τη μητέρα των αγορών να πορεύεται προς τις 3300 μονάδες και τον γερμανικό δείκτη DAX προς την επόμενη αντίσταση των 13220 μονάδων.

Είναι δικαιολογημένη η προεξόφληση των αγορών όσον αφορά την εκτίμηση ότι η επιστήμη σύντομα θα βάλει τέλος στην επιδημία;

Η χτεσινή αισιοδοξία ναι , έχει βάση.  Όμως για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι αποτιμήσεις στην ουσία δεν έχουν καν προεξοφλήσει την ύφεση που διανύουμε και θα συνεχίσουμε για κάποιους μήνες να βιώνουμε.

Εδώ και καιρό προεξοφλούν ακριβώς το θετικό σενάριο, ήτοι την ύπαρξη σύντομα ενός αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

Πόσο άμεση όμως θα είναι πράγματι αυτή η επιστροφή;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μιας και ο καλύτερος τρόπος να καταλήξει κανείς σε ένα λογικό συμπέρασμα, είναι η αξιολόγηση όλων των πληροφοριών.

Χτες η AstraZeneca προέβει στις πρώτες ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων όσον αφορά την  COV001, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή φάσης Ι / ΙΙ για τον προσδιορισμό της ασφάλειας, της ανοσογονικότητας και της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 AZD1222 σε έως 1.077 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, οι οποίοι  έλαβαν είτε μία μόνο δόση είτε δύο δόσεις AZD1222.

Σύμφωνα με τον Άντριαν Χιλ, καθηγητή Πανεπιστημίου Οξφόρδης και διευθυντή του ινστιτούτου Jenner: «Υπήρξε καλή ανοσολογική αντίδραση σχεδόν σε όλους. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα αυτό το εμβόλιο είναι ότι ενεργοποιεί και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός από την εξουδετέρωση αντισωμάτων που κάνουν και άλλα εμβόλια βλέπουμε επίσης μια πολύ ισχυρή απόκριση Τ-κυττάρων».

Ακριβώς αυτή είναι και η επιτυχία του συγκεκριμένου εμβολίου. Ότι κινητοποιεί  τα προστατευτικά εξουδερωτικά αντισώματα και δημιουργεί ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, δηλαδή  τον τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.

Επιπλέον είχαμε την ανακοίνωση και κάποιων άκρως ενθαρρυντικών παραμέτρων:

-Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο «The Lancet», μια εφάπαξ δόση AZD1222 είχε ως αποτέλεσμα μια τετραπλάσια αύξηση των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ιού SARS-CoV-2 στο 95% των συμμετεχόντων ένα μήνα μετά την ένεση. Σε όλους τους συμμετέχοντες, η απόκριση Τ-κυττάρων  κορυφώθηκε μέχρι την 14η ημέρα και διατηρήθηκε δύο μήνες μετά την ένεση.

-Η εξουδετερωτική δραστηριότητα κατά του SARS-CoV-2  παρατηρήθηκε στο 100% των συμμετεχόντων που έλαβαν μια δεύτερη δόση. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες που έλαβαν μία ή δύο δόσεις ήταν σε παρόμοιο εύρος με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ανάρρωση COVID-19.

-Οι πρώτες αντιδράσεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι οι παροδικές τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις ήταν συγκρίσιμες με προηγούμενες δοκιμές και άλλα εμβόλια αδενοϊικού φορέα. Περιλάμβαναν προσωρινό πόνο και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, ήπιο έως μέτριο πονοκέφαλο, κόπωση, ρίγη, πυρετός, αδιαθεσία και μυϊκός πόνος. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με το AZD1222 και οι αντιδράσεις μειώθηκαν με τη χρήση παρακεταμόλης.

Βάσιμες οι ελπίδες λοιπόν ότι μπορεί να είμαστε κοντά σε μια επιστημονική απάντηση απέναντι στην πανδημία αλλά...όπως ανέφερε και ο  καθηγητής Andrew Pollard, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων της Οξφόρδης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της δοκιμής: «…Οι ανοσολογικές αντιδράσεις που παρατηρούνται μετά τον εμβολιασμό είναι σύμφωνες με αυτό που περιμένουμε ότι θα σχετίζεται με την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, αν και πρέπει να συνεχίσουμε με το αυστηρό πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Είδαμε την ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, υποδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για τον εμβολιασμό».

Όπως επισήμανε λοιπόν και ο καθηγητής, όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των δοκιμών  Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ  που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και σύντομα θα ξεκινήσουν και στις ΗΠΑ. Οι δοκιμές αυτές θα καθορίσουν το επίπεδο προστασίας του εμβολίου από τη νόσο COVID-19 και  θα «μετρήσουν» την ασφάλεια και τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε διαφορετικά εύρη ηλικιών και σε διάφορες δόσεις.

Αν οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ αποδειχθούν επιτυχείς,  η AstraZeneca έχει δεσμευτεί για ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις για την παροχή περισσότερων από δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έχουν συμφωνηθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Συμμαχία Εμβολίων για την Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, το Gavi the Vaccine Alliance και το Serum Institute of India.

Χτεσινά δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο πάντως ανέφεραν ότι άμεσα η δυνατότητα παραγωγής θα είναι πέριξ του ενός εκατομμυρίου, το οποίο θα προσανατολιστεί προφανώς προς τις ευπαθείς ομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ευχήν, η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει κάποιους μήνες ακόμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την ύφεση που διατρέχει σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.

Σημείωση: H προσέγγιση των ιικών μεταφορέων που χρησιμοποίησε στο εμβόλιο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μοιάζει με αυτή που ακολούθησε η κινεζική εταιρεία CanSino Biologics Inc, το εμβόλιο της οποίας βρίσκεται στη Φάση 2 των ανθρώπινων δοκιμών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Bloomberg: «Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι μικρή αλλά μπορεί να είναι κρίσιμη: Η CanSino χρησιμοποιεί έναν «μεταφορέα» που βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό από τον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί. Τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ήδη αντισώματα στον αδενοϊό αδρανοποίησαν το εμβόλιο προτού καταφέρει να προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά του κορωνοϊού. Δηλαδή, ο «Δούρειος Ιππος» καταστρεφόταν προτού βγουν οι «στρατιώτες».

Το ίδιο μονοπάτι του αδενοϊού ακολουθεί και για το εμβόλιό της η Johnson & Johnson, που θα ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Υψηλές προσδοκίες αλλά και τρελή άνοδος για τη βρετανική Synairgen

Η βρετανική εταιρεία προέβη χτες σε αισιόδοξες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το αντιιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε 101 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η θεραπεία με νεφελοποιητή παρήγαγε 79% χαμηλότερο κίνδυνο ασθενών να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο σε αρχικές δοκιμές.

Το φάρμακο, SNG001, είναι ένα σκεύασμα μιας φυσικής αντιιικής πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερφερόνη βήτα και εισπνέεται απευθείας στους πνεύμονες με την ελπίδα να διεγείρει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Πρόκειται για ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρώντας στη μόλυνση από ιό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο.

Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο. Η ανακοίνωση της Synairgen έκανε λόγο για «πολύ σημαντική» μείωση των φαινομένων δύσπνοιας για όσους ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία αυτή, ενώ ο μέσος όρος νοσηλείας όσων έφεραν τον ιό μειώθηκε σε έξι μέρες από τον γενικό μέσο όρο των εννέα ημερών.

Η ανακοίνωση εκτόξευσε «στο υπερπέραν» την τιμή της μετοχή της, με τριψήφιο ποσοστό ανόδου κάτι που μπορεί να υποδεικνύει ότι η αγορά μπορεί να αναγνωρίζει μια δυνατή υποψήφια θεραπεία, ανάλογη του ενδοφλέβιου remdesivir, η οποία όμως θα μπορεί να δοθεί και εκτός νοσοκομείου, κάτι που θα την καθιστά προσβάσιμη σε όλους.

Καθώς η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να αξιολογηθεί και να έχουμε τα πλήρη δεδομένα, η στήλη θα επανέλθει σύντομα.

 

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text