Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανεβάζουν στροφές οι μεγάλες επενδύσεις στα απορρίμματα

Ανεβάζουν στροφές οι μεγάλες επενδύσεις στα απορρίμματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεβάζουν στροφές οι μεγάλες επενδύσεις στα απορρίμματα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του ΣΥΡΙΖΑ που "απαγόρευε" τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων να έχει στεφθεί, πέντε χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του, με παταγώδη αποτυχία, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ένα νέο ΕΣΔΑ. Το νέο αυτό σχέδιο, που βρίσκεται, μέχρι τις 21 Αυγούστου, σε δημόσια διαβούλευση, θέτει ως στόχους, μέχρι:

- το 2030, τον περιορισμό της ταφής των απορριμμάτων στο 10%, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση

- το 2022, την παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών

- το 2025 και το 2030 την αύξηση της ανακύκλωσης (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων) στο 55% και 60%, αντίστοιχα

-το 2022 τη χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και την ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια

Οι μονάδες επεξεργασίας

Στο επίκεντρο του νέου ΕΣΔΑ βρίσκεται η πλήρης κάλυψη της χώρας με μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασία Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ, με τα ακριβή ποσά να είναι συναρτήσει των προδιαγραφών και της δυναμικότητας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, έως το τέλος του 2023, επιδιώκεται να κατασκευαστούν συνολικά 27 μονάδες. Ακόμη, μέχρι το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί 43 νέες μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και έως 46 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), με το σχεδιασμό να περιλαμβάνει και την υλοποίηση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο -σε συνέχεια των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα -το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Καβάλα, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο, Σητεία, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Ηράκλειο (αναβάθμιση της υφιστάμενης ΜΕΑ), Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Λαμία, Χαλκίδα και Ρόδο.

Σήμερα, έξι μονάδες έχουν ήδη δημοπρατηθεί σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Τρίκαλα, Κέρκυρα και Χερσόνησο, ενώ ακόμη επτά βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία). Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν νέο αντικείμενο για τις τεχνικές εταιρείες της χώρας, καθώς εκτός από το κομμάτι της κατασκευής περιλαμβάνουν το κομμάτι της συντήρησης και λειτουργίας.

To δίκτυο των υποδομών

Εν γένει, οι βασικές υποδομές επεξεργασίας αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων, Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων-συνίστανται από Μονάδες Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας, Μονάδες Προεπεξεργασίας Αποβλήτων-Απορριμμάτων (θα υλοποιούνται όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας), Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, στις οποίες μπορεί να γίνεται ανάκτηση ενέργειας με θερμική επεξεργασία των Υπολειμμάτων των ΜΕΑ και Χώρους Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) αποβλήτων.

Το 2019 η Ελλάδα παρήγαγε 5,5 εκατ. τόνους Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5,3 εκατ. τόνους το 2030.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text