Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 219 | Οι επισημάνσεις της αγοράς

Οι επισημάνσεις της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πέρασαν 1.382 συνεδριάσεις από τότε που ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί, για τελευταία φορά, πάνω από τις 1.000. Ήταν στις 8/12/2014, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας την κατάρρευση της αγοράς και την υποχώρησή της κάτω από το σημαντικό αυτό ψυχολογικό όριο.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης (από το 2009), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε, για πρώτη φορά κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 29/11/2011. Τότε, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος, από την 8η Ιανουαρίου 1997, όταν ο δείκτης είχε ανέβει πάνω από το επίπεδο αυτό. Η αγορά μας βρίσκεται δεκαετίες πίσω… (δείτε διάγραμμα)

Σοβαρό πλήγμα που επέφερε ο COVID-19 στην είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος προκαλώντας μείωση κατά 20% στην αποπληρωμή τους στην περίοδο του lockdown, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να γίνει βαρύτερο από το φθινόπωρο, καθώς τότε θα φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης στην οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά. (εδώ) Δεδομένου ότι τα χρέη προς την εταιρία φθάνουν στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ανατροπή των προβλέψεων για το έτος 2020.

Μπορεί, όπως τουλάχιστον ακούγεται στην αγορά, να έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όμως, το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών τους επιμένουν να μην αυξάνονται (ο τραπεζικός δείκτης ΔΤΡ εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, ενώ η επίδοση των τραπεζικών μετοχών είναι από τις χειρότερες σε όλη την αγορά κατά τη διάρκεια του 2020), ίσως εμφανίζει τις σοβαρές επιφυλάξεις των επενδυτών. Όχι τόσο για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης (η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τα stress test, τα οποία είναι ακόμη άγνωστο πότε θα γίνουν), αλλά και για την προοπτική του κλάδου, ακόμη και όταν μειωθεί η ένταση των “κόκκινων” δανείων. Οι δυνατότητες κερδοφορίας του τραπεζικού κλάδου -σε όλο το κόσμο- μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο χαμηλών επιτοκίων, αλλά και υψηλής ρευστότητας, περιορίζονται σημαντικά.  (Δείτε το διάγραμμα των τραπεζικών μετοχών - εδώ)

Η παραμονή της τιμής της μετοχής της Lamda, κάτω από την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (€ 6,70), μετά την 5/33/2020 (ημερομηνία που υποχώρησε κάτω από το επίπεδο αυτό) συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα για τη μετοχή, αλλά και την αξιοπιστία της εταιρίας, κατάσταση που επιδεινώθηκε, μετά από την αποχώρηση βασικού μετόχου, η αιτιάσεις της οποίας δεν έπεισαν πλήρως την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο τεστ -το οποίο θα κρίνει και την πορεία της μετοχής- για την εταιρία είναι η πορεία πωλήσεων κατοικιών (η έναρξη της περιόδου πωλήσεων ανακοινώθηκε πρόσφατα). κατά το διάστημα μέχρι την προσεχή άνοιξη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η τακτική Γενική Συνέλευση. Από την πλευρά μας, εξακολουθούμε να έχουμε επιφυλάξεις για την τιμή της μετοχής.

Η τιμή του “δείκτη φόβου” του ΚΕΠΕ (KEPE GRIV), μειώθηκε τον Ιούλιο του 2020, φτάνοντας το 26,46% (έναντι 33,80% στις 30/6/2020). Ο δείκτης κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα στον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,24%, κάτι που σημαίνει ότι, σταδιακά, η αγορά κινείται σε κατάσταση “ηρεμίας”. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Ιούλιο του 2020 στο 27,96% από 32,03% τον Ιούνιο του 2020. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένων των υγειονομικών και πολιτικοοικονομικών εξελίξεων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια του μήνα. Παρά το ότι ο δείκτης αυτός είναι ενδιαφέρων, δυστυχώς, το ΚΕΠΕ δεν προχωρά στον καθημερινό υπολογισμό και δημοσίευσή του στο site του. (εδώ)

Με βάση το κλείσιμο της 11/8/2020, η σχέση Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, υπολογίζεται σε 24,0 (δείτε εδώ). Στον υπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλα τα πλέον πρόσφατα γνωστά αποτελέσματα των επιχειρήσεων (δηλαδή, είτε του τέλους του 2019, είτε του α’ τριμήνου, είτε του α’ εξαμήνου, για όσες εταιρίες είναι γνωστά). Η μερισματική απόδοση της αγοράς φθάνει στο 5,27% (δείτε εδώ). Στον  υπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλα τα μερίσματα της χρήσης 2019 και οι λοιπές χρηματικές διανομές που έχουν ανακοινωθεί εντός του 2020, ακόμη και αν δεν έχουν ψηφιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών.Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text