Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | H πανδημία «βύθισε» περισσότερο τη διεθνή οικονομία από τη Lehman

H πανδημία «βύθισε» περισσότερο τη διεθνή οικονομία από τη Lehman

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ιστορικών διαστάσεων αποδεικνύονται η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οπως ανέφερε χθες ο ΟΟΣΑ, το συνολικό ΑΕΠ των χωρών-μελών του συρρικνώθηκε κατά 9,8% στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της και οι περισσότερες χώρες είχαν αναστείλει κάθε δραστηριότητα στην προσπάθεια να την αναχαιτίσουν. Μπροστά στην πρωτοφανή αυτή για καιρό ειρήνης συρρίκνωση, ωχριά η μείωση κατά 2,3% που είχε σημειώσει και πάλι το συνολικό ΑΕΠ των χωρών-μελών του το πρώτο τρίμηνο του 2009, λίγους μήνες δηλαδή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο διεθνής οργανισμός απέδωσε τη δραματική συρρίκνωση αποκλειστικά «στα μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού που υιοθέτησε όλος ο κόσμος από τον Μάρτιο». Υπογραμμίζοντας, δε, τη βαρύτητα των στοιχείων αυτών, ο ΟΟΣΑ τόνισε πως το σύνολο των χωρών-μελών του και των εταίρων τους αντιπροσωπεύουν το 80% του εμπορίου και των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα στις χώρες-μέλη του, τη βαθύτερη ύφεση κατέγραψε η Βρετανία με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο κατά 20,4%, αλλά και η Γαλλία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,8% καθώς υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ενώ διολίσθαινε ήδη σε ύφεση, με το προηγούμενο τρίμηνο να έχει καταγράψει ήδη συρρίκνωση 5,9%.

Ακολουθούν, πάντως, με επίσης διψήφια ποσοστά συρρίκνωσης των οικονομιών τους, η Ιταλία με 12,4% και ο Καναδάς με 12%. Στο σύνολό της η Ευρωζώνη κατέγραψε επίσης συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 12,1%. Δραματική για τα δεδομένα της Γερμανίας είναι και η συρρίκνωση 9,7% που παρουσίασε. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το πρόγραμμα στήριξης των μισθών, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει, έτσι, περαιτέρω δαπάνες ύψους 10 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι στη Βρετανία έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση οι πιέσεις που υφίσταται η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον για να κάνει ακριβώς το ίδιο, να παρατείνει τη στήριξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποφύγει ένα μαζικό κύμα απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά την υπερδύναμη, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,5%. Και βέβαια, ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιη και προπαντός «ευάλωτη στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας». Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί τον Ιούνιο η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι στο σύνολο του έτους η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% ενώ η ανεργία θα φτάσει το 9,2%  σε παγκόσμιο επίπεδο. Προεξοφλεί, άλλωστε, ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Βαρύ κλίμα

Οι δυσοίωνες διαπιστώσεις και εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού δίνονται στη δημοσιότητα καθώς οι επικεφαλής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου ετοιμάζονται για την ετήσια συνάντησή τους στο Τζάκσον Χολ. Αναμένεται, έτσι, να επιδεινώσουν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση αφού έχει προηγηθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9% εξαιτίας βεβαίως της πανδημίας. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη επίδοσή της από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε και άρχισαν οι ετήσιες αυτές συνεδριάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

 

kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text