Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

Του Tommy Bear

Ένα νέο "σοκαριστικό” δημοσίευμα του περιοδικού The Atlantic υποστηρίζει ότι το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει στρατηγικές για να παρακάμψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, στην περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει του νυν Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επικαλεστούν σε πρώτη φάση ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και στη συνέχεια θα ζητήσουν από τις νομοθετικές αρχές αμφίρροπων πολιτειών -όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία- να παρακάμψουν την λαϊκή ψήφο και επιλέξουν εκλέκτορες πιστούς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στον υφιστάμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Σύνταγμα το Ηνωμένων Πολιτειών, οι Αμερικανοί ψηφίζουν μεν στις προεδρικές εκλογές επιλέγοντας τον πρόεδρο της αρεσκείας τους, όμως επί της ουσίας εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, που ανέρχονται σε 538 συνολικά και απαρτίζουν το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, οι οποίοι στη συνέχεια καθορίζουν τον νικητή.

Συνήθως, οι εκλέκτορες επιλέγονται με λαϊκή ψήφο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που να επιβάλλει αυτή τη διαδικασία, με το Άρθρο 2, παράγραφος 1, διάταξη 2 του Συντάγματος να αναφέρει απλώς ότι κάθε πολιτεία ορίζει τους εκλέκτορές της "με τον τρόπο που συστήνει το Νομοθετικό Σώμα”.

Από τα τέλη του 1800, κάθε πολιτεία σε όλες τις προεδρικές εκλογές παραχωρούσε το δικαίωμα εκλογής στους ψηφοφόρους, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Τζορτζ Τζ. Μπους με τον Αλ Γκορ επιβεβαίωσε ότι μια πολιτεία "μπορεί να ανακτήσει την εξουσία της να ορίζει τους εκλέκτορες” (σ.μ. στις προεδρικές εκλογές του 2000 ο Γκορ κέρδισε με διαφορά άνω των 500.000 ψήφων, όμως έχασε στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων από τον Μπους τον νεώτερο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ "διευθέτησε" τις ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Φλόριντα με ψήφους 5 προς 4 υπέρ του Μπους).

Το δημοσίευμα του περιοδικού The Atlantic υποστηρίζει ότι πηγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνουν ότι "το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ συζητά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την παράκαμψη των εκλογικών αποτελεσμάτων και τον καθορισμό πιστών εκλεκτόρων” στις ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλιακούς αμφίρροπες πολιτείες.

"Το έναυσμα για τον διορισμό των εκλεκτόρων θα στηριχθεί στην προστασία της βούλησης του λαού”, αναφέρει ανώνυμα στο The Atlantic νομικός σύμβουλος του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, προσθέτοντας: "Το Νομοθετικό Σώμα της πολιτείας θα πει: Μας δίνει αυτή την εξουσία το Σύνταγμα. Δεν πιστεύουμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην πολιτεία μας είναι ακριβή, επομένως αυτή είναι η επιλογή μας για τους εκλέκτορες που πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζει ακριβώς τα αποτελέσματα στην πολιτεία μας”.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πενσυλβάνια μάλιστα δήλωσε ότι έχει συζητήσει σχετικά με το ενδεχόμενο καθορισμού εκλεκτόρων πιστών στον Τραμπ με το προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου: "Είναι μια από τις διαθέσιμες νομικές επιλογές που ορίζονται από το Σύνταγμα”.

Κρίσιμος παράγοντας βέβαια της στρατηγικής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ είναι η απονομιμοποίηση της επιστολικής ψήφου και των αμφισβητούμενων ψήφων, όπως και οποιωνδήποτε άλλων ψήφων δεν καταμετρηθούν έως το τέλος της ημέρας των εκλογών, ήτοι της 3ης Νοεμβρίου, καθώς όλες αυτές οι ψήφοι εκτιμάται ότι θα ευνοούν κατά κύριο λόγο τον Μπάιντεν.

Εξάλλου, νωρίτερα, το καλοκαίρι, ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: "Η επιστολική ψήφος θα οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία. Θα οδηγήσει επίσης στο τέλος του μεγάλου μας Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η τραγωδία να πλήξη το έθνος μας”. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, και πάλι στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: "Με την επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία".

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ωστόσο, στις προεδρικές εκλογές του 2020 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων θα είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι σκοπεύει τις επόμενες έξι εβδομάδες να προτρέψει τη χώρα να προετοιμαστεί για το "εφιαλτικό σενάριο” στο οποίο ο Τραμπ θα ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών και θα αρνηθεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, ο Σάντερς προτείνει στις εκλογικές επιτροπές των πολιτειών να αποστείλουν τις επιστολικές ψήφους το ταχύτερο δυνατόν, προτρέποντας τες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πριν την ημέρα των εκλογών.

Στην ερώτηση του περιοδικού The Atlantic προς το προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου να σχολιάσει τις αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου και τα υποτιθέμενα σχέδια να επιλέξουν την πρωτοφανή τακτική να ορίσουν πιστούς στον Τραμπ εκλέκτορες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, Θία ΜακΝτόναλντ, δεν απάντησε ευθέως. "Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ και η ομάδα του δυσφημούνται γιατί υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και αγωνίζονται με διαφάνεια για μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία”, απάντησε η ΜακΝτόναλντ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας: "Τα μέσα ενημέρωσης σιγοντάρουν τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να εκτροχιάσουν το σύστημα και να ρίξουν την εκλογική διαδικασία στο χάος”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Fox News, Κρις Ουάλας, το καλοκαίρι εάν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου είτε απαντήσει τότε: "Θα το δω. Πρέπει πρώτα να το δω. Όχι, δεν θα πω αβίαστα ‘ναι’. Δεν πρόκειται να πω ‘όχι’, δεν το έκανα ούτε την τελευταία φορά”.

H νοθεία στις εκλογές των ΗΠΑ, πάντως, είναι σπάνιο φαινόμενο. Έρευνα της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Loyola, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζάστιν Λέβιτ, αποκάλυψε μόλις 31 αξιόπιστες περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας ψηφοφόρων επί συνόλου άνω του 1 δισεκατομμυρίου ψήφων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000 έως το 2014.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text