Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς ο Covid επηρέασε τη Νίκας

Πώς ο Covid επηρέασε τη Νίκας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Από τους κερδισμένους της πανδημίας, η αγορά αλλαντικών, "είδε” το πρώτο εξάμηνο τις πωλήσεις της σε όγκο να αυξάνονται 5,8% και 12,6% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν. Ανοδική τάση που αποτυπώθηκε και στα μεγέθη της Νίκας.

Η αλλαντοβιομηχανία, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η GIVENRISE INVESTMENTS LIMITED (θυγατρική της Chipita), αύξησε το μερίδιό της σε όγκο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 17,6% που ήταν το α’ εξάμηνο του 2019 σε 21,07% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Με τις συνολικές πωλήσεις της να ανέρχονται στα 28,26 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 43,45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Η αύξηση του τζίρου είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων τα οποία ανήλθαν σε 897 χιλ. ευρώ έναντι 7 χιλ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου σε 780 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 65 χιλ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους περιορίσθηκαν σε επίπεδο ομίλου στις 674.502 ευρώ και στις 583.155 ευρώ στη μητρική, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ και 1,562 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα.

Στη βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της Νίκας συνέβαλε και η μείωση του περιθωρίου στο επιτόκιο δανεισμού, από 4% σε 3%, για τα δάνεια (εκτός του μετατρέψιμου ομολογιακού) με ισχύ από 19/5/2020.

Από την αποτίμηση των δανείων προέκυψε όφελος 363 χιλ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο (295 χιλ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής) το οποίο αναγνωρίστηκε ως κέρδος από τροποποίηση δανείων στα χρηματοοικονομικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου.

Η εταιρεία, στις 31 Ιουλίου, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 10 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες Eurobank, Αlpha Bank και Εθνική. Το προϊόν έκδοσης των ομολογιών σειράς Α’ ύψους 5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών σκοπών, ενώ των ομολογιών σειράς Β΄ με δικαίωμα επαναδιάθεσης 5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα, αναφέρεται στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.

Τον Αύγουστο η μητρική αποπλήρωσε προς τη συνδεδεμένη CHIPITA, 5 εκατ. ευρώ από τη συνολική οφειλή, η οποία στις 30/6/2020 ήταν 11,6 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ η τακτική γενική συνέλευση της 2ας Σεπτεμβρίου, αποφάσισε μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσής, με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Μια ημέρα νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου, υπεγράφη συμφωνητικό παράτασης της μίσθωσης του ακινήτου στον Άγιο Στέφανο, βάσει του οποίου η διάρκεια της μίσθωσης έχει ισχύ έως την 31 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text