Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Προϋπολογισμός : Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για φόρους, εισφορές

Προϋπολογισμός : Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για φόρους, εισφορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Ντίνου Σιωμόπουλου

Προσωρινές μειώσεις φόρων θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή με αιχμή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων αλλά και την παράτασης εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, του κινηματογράφους κτλ.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες καθώς επίσης και μέτρα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα ενίσχυσης εργαζόμενων, ανέργων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανάψει και για το 2021 το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών της Ε.Ε. να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση που θα λειτουργήσει ως ως αντίδοτο στην υγειονομική – οικονομική  κρίση.

Εντατικοί φοροέλεγχοι

Αυτό όμως που δεν πρόκειται να χαλαρώσει σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να υπάρξει αύξηση των εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους κατά σύστημα μπαταχτσήδες.

Όσον αφορά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αποφασιστεί να μεταφερθεί η αποπληρωμή τους μετά τα τέλη Απριλίου ενώ από το νέο έτος θα εφαρμοστεί νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα εν λόγω χρέη ή σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχει ο προϋπολογισμός το 2021 από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι εισπράττουν ενοίκια, οι μερισματούχοι κτλ. Η απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται να είναι περίπου 770 εκατ. ευρώ.

Από τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ θα είναι της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ, ενώ από την παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για προϊόντα και υπηρεσίες οι απώλειες εσόδων για το 2021 θα είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ερχονται αλλαγές στις αντικειμενικές

Όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων, εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους ως το τέλους του 2020 και κατά συνέπεια τα περίπου 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν αφορούν τον εφετινό προϋπολογισμό και όχι του 2021. Από την άλλη, σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επέλθουν το 2021 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επηρεάζοντας μία σειρά φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως είναι για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Στην 7η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της εβδομάδας η αναφορά είναι σαφής: η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Κομισιόν, οδηγεί στην χρησιμοποίηση των υφιστάμενων τιμών για τον φετινό ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ η 0,1% του ΑΕΠ.

Εκεί, όμως, που δεν αναμένεται καμία ουσιαστική μείωση για το 2021 είναι στον ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μέσα στο 2021.

Ωστόσο, αν υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών και προκύψει «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ τότε αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στους συντελεστές ώστε το συνολικό ποσό που εισπράττει το κράτος να παραμείνει το ίδιο.

Εκκαθαριστικά και πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Με νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του εφετινού ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ ξεκίνησαν να αναρτώνται από την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, αφού έπρεπε πρώτα να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου που οφείλονται στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των 28 μικρών ακριτικών νησιών.

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text