Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 221 | Ντόναλντ Τραμπ: Η Ύβρις και η Νέμεσις

Ντόναλντ Τραμπ: Η Ύβρις και η Νέμεσις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ντόναλντ Τραμπ: Η Ύβρις και η Νέμεσις

Επί μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ, αψηφούσε τους νόμους της φύσης και της επιστήμης. Δεν πίστεψε στην καταστροφική δυναμική του ιού και έθεσε την πορεία της οικονομίας, σε υψηλότερη προτεραιότητα, σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού. Ουδέποτε τήρησε τα μέτρα προφύλαξης και τα πρωτόκολλα  που οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνιστούσαν ή επέβαλαν, ενώ αρνιόταν πεισματικά να φορέσει μάσκα και ειρωνευόταν αυτούς που τη φορούσαν. Ως κορυφαίο περιστατικό της στάσης του κ. Τραμπ στο ζήτημα των μέτρων προστασίας για τον covid-19, θα παραμείνει η στιγμή που, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας (debate) του με τον κ. Μπάιντεν, ειρωνεύτηκε τον αντίπαλό του για τη συνήθειά του να φοράει μάσκα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Αν η αλαζονική στάση και η προσβλητική συμπεριφορά του κ. Τραμπ στο ζήτημα της πανδημίας, όλους αυτούς τους μήνες, συνιστούν Ύβρη, τότε, με βάση την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, επενέβη η Νέμεσις και επέφερε την “Τίσιν”, δηλαδή την τιμωρία του υβριστή.

Η τιμωρία του κ. Τραμπ ενδεχομένως να είναι βαριά, αφού η μόλυνσή του από τον κορωνοϊό και η νοσηλεία του, περιόρισαν σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναβρεθεί μπροστά στην προεκλογική κούρσα και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Για πολλούς αμερικανούς πολίτες, η αδυναμία του να προστατεύσει τον εαυτό του από τον ιό, μεγεθύνει τους κακούς χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προβάλλει πιο έντονα το ερώτημα, εάν μπορεί να προστατεύσει το έθνος του οποίου ηγείται.

Η επίδραση των εκλογών στις αγορές

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί ο κ. Τραμπ, αντιμετωπιζόταν αρνητικά από τις αγορές. Γενικά, οι αγορές -ιδίως οι αμερικανικές- μέσα από τη δική τους λογική, ήταν θετικές απέναντι στην οικονομική πολιτική του κ. Τραμπ, ο οποίος άλλωστε, κατά τη διοίκηση του κράτους, ποτέ δεν απέβαλε τη στάση και τις πρακτικές που είχε, ως επιχειρηματίας.

Σταδιακά όμως και καθώς οι δημοσκοπήσεις, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, φέρουν πρώτο τον κ. Μπάιντεν, με μια διαφορά που διευρύνθηκε μετά την εισαγωγή του κ. Τραμπ στο νοσοκομείο, οι αγορές αρχίζουν να αποδέχονται το ενδεχόμενο της μη επανεκλογής του, έτσι ώστε να μην υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις εξαιτίας ενός τέτοιου αποτελέσματος.

Όμως, ίσως για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτική ιστορία, προβάλλει ο κίνδυνος για τη μη ομαλή παράδοση της εξουσίας. Με δεδομένη την καθυστέρηση που θα υπάρξει στη ροή και την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών, η αμφισβήτησή τους μπορεί εύκολα να συμβεί, ιδίως μετά την πολύμηνη έντονη αμφισβήτηση της πρακτικής της “επιστολικής ψήφου”, από τον κ. Τραμπ. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι μεγάλη.

Οι θέσεις του κ. Τραμπ για το πώς θα αντιμετωπίσει ένα, ενδεχομένως αρνητικό γι’ αυτόν, αποτέλεσμα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, προκαλούν ανησυχίες. Οι αγορές “απεχθάνονται” την αβεβαιότητα. Η άρνησή του να δηλώσει με σαφήνεια ότι, σε περίπτωση ήττας θα τηρηθεί η παράδοση της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, προκαλεί μία τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχίες. Ήδη, το θέμα αυτό συζητείται ευρέως και πολλοί μεγάλοι επενδυτές έχουν σπεύσει να καλυφθούν από αυτό το κίνδυνο.

Το ενδεχόμενο του να μην υπάρξει άμεσα ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, του να γίνουν πολλαπλές επαναμετρήσεις των ψήφων και του να καταλήξει το ζήτημα της εκλογής του νέου Προέδρου στα δικαστήρια, είναι υπαρκτό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη ομαλή διαδικασία παράδοσης ή διατήρησης της εξουσίας, κάτι που με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και βία στους δρόμους των πόλεων. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις αγορές, τη διεθνή πολιτική και -ενδεχομένως- τη διεθνή ασφάλεια.

Ουδείς εύχεται κάτι τέτοιο. Όμως, κατά το τελευταίο διάστημα και ιδίως κατά τον τελευταίο χρόνο, έχουμε γίνει μάρτυρες καταστάσεων και εξελίξεων που ουδείς ανέμενε ή φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να συμβούν, στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, όπου η πίστη και ο σεβασμός προς τη Δημοκρατία, ανέκαθεν συνιστούσαν μία ισχυρή παράδοση.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text