Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Societe Generale: Οι τρεις καταλύτες που θα κάνουν το 2021 μία εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές

Societe Generale: Οι τρεις καταλύτες που θα κάνουν το 2021 μία εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Societe Generale: Οι τρεις καταλύτες που θα κάνουν το 2021 μία εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές

Θα είναι το 2021 μία καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές; "Ξεκάθαρα, ναι" απαντά η Societe Generale εντοπίζοντας τρεις πολύ σημαντικούς καταλύτες που θα οδηγήσουν το ράλι των αγορών. Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του επόμενου έτους, οι ευρωπαϊκές αγορές καλωσόρισαν τις ειδήσεις για τα εμβόλια και σημειώθηκε μια αντιστροφή των περισσότερων επενδυτικών θέσεων τον Νοέμβριο.

Κοιτώντας μπροστά, η αγορά πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην πορεία της ανάκαμψης (και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας προτού αναπτυχθεί πλήρως το εμβόλιο) και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει διάκριση των επενδυτικών τοποθετήσεων μεταξύ διαφόρων κλάδων στις αγορές. Με τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένουν πολύ υποστηρικτικές, η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών φαίνεται να συνεχίζει το ράλι ανάκαμψης και το 2021.

Κατά τη SocGen, το 2021 θα συνεχιστεί η στροφή (rotation) προς τους κυκλικούς κλάδους και τις μετοχές, η οποία και παρατηρήθηκε αυτόν τον μήνα λόγω και των ενθαρρυντικών εξελίξεων στο μέτωπο των εμβολίων. Μετά τις ειδήσεις σχετικά με το εμβόλιο, η αγορά έχει δείξει πολύ ενθουσιασμό, όπως σημειώνει, και όλες οι μετοχές που "χτυπήθηκαν" λόγω της πανδημίας "έτρεξαν" με αρκετές από αυτές να αποτιμούν ήδη ισχυρές προσδοκίες ανάπτυξης. Κοιτώντας μπροστά, η αγορά είναι πιθανό να είναι πιο επιλεκτική και οι μετοχές εταιρειών με διαρθρωτικά ζητήματα ενδέχεται να μείνουν πίσω. Η γαλλική τράπεζα είναι θετική για τις κυκλικές μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τις κρατικές δαπάνες (πράσινη ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός και παραδοσιακές υποδομές) έναντι των καταναλωτικών κλάδων.

 

[

 

Έτσι, τηρεί εποικοδομητική στάση για τρις ευρωπαϊκές μετοχές και δίνει στόχο τις 3.700 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroSTOXX 50 για τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι τρεις ισχυροί καταλυτές που θα διατηρήσουν το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές το 2021 είναι οι εξής:

Το εμβόλιο για τον COVID - η Ευρώπη είναι το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και έτσι ο COVID συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομία της περιοχής. Εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (υποστηρίζονται από την Πράσινη Συμφωνία), όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι έχουν χαμηλότερες αποδόσεις φέτος από τους αντίστοιχους στις διεθνείς αγορές, όπως επισημαίνει η SocGen, και οι περισσότεροι από αυτούς διαπραγματεύονται με discount. Ένα εμβόλιο θα ήταν επομένως καταλύτης για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Επίσης, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Ασία, το βάρος των νικητών της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι σχετικά μικρό. Επειδή η Ευρώπη θα έχει περισσότερους νικητές και λιγότερους ηττημένους εάν ένα εμβόλιο είναι επιτυχές, η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών είναι μία πολύ καλή επιλογή για επενδύσεις.

Νομισματική και δημοσιονομική στήριξη – Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν αυτό το καλοκαίρι για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο και πρέπει να ψηφιστεί από τις διάφορες χώρες. Έτσι, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη εισέλθει στο σύστημα. Η δημοσιονομική στήριξη, πέρα από την ακόμη προσαρμοστική νομισματική πολιτική την ΕΚΤ, θα πρέπει να προσφέρει στις ευρωπαϊκές μετοχές ένα υποστηρικτικό μείγμα πολιτικής το επόμενο έτος. Με την εστίαση της δημοσιονομικής προσπάθειας στη μετάβαση της ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι ευρωπαϊκές μετοχές και κυρίως οι ευρωπαϊκές "πράσινες μετοχές",  αναμένεται να έχουν υψηλή ζήτηση μεταξύ των παγκόσμιων "πράσινων επενδυτών" / ESG επενδυτών, το επόμενο έτος.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν είναι καθόλου υψηλές – Όπως τονίζει η SocGen, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν να υποφέρουν από μεγάλες εκροές φέτος. Επομένως, οι θέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι χαμηλές. Ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ, στη συνέχεια το Brexit και τώρα ο COVID, ώθησαν τους επενδυτές να αποφύγουν τις ευρωπαϊκές μετοχές. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα υποχωρήσουν το 2021. Ο κίνδυνος μιας διάλυσης του ευρώ φαίνεται υπό έλεγχο χάρη στις πολιτικές δράσεις, το εμβόλιο θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου COVID και το Brexit θα γίνει πραγματικότητα το επόμενο έτος (μείωση της αβεβαιότητας). Έτσι, οι επενδυτές θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές σε μια εποχή που οι μετοχές των ΗΠΑ και η αστάθεια των μετοχών της τεχνολογίας (των Big Tech κυρίως) ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

Τέλος, η SocGen επισημαίνει πως οι κύριοι κίνδυνοι της αγοράς για το 2021 είναι η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και το ισχυρότερο ευρώ. Εκτός από τους κυκλικούς, τους πολιτικούς ή τους υγειονομικούς κινδύνους, αυτοί οι δύο κίνδυνοι της αγοράς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κύρια εμπόδια στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών. Για αντιστάθμιση έναντι υψηλότερων αποδόσεων ομολόγων, η γαλλική τράπεζα συνιστά τοποθετήσεις στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου, ο οποίος προσφέρει καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου από τις τράπεζες. Επίσης συστήνει τοποθετήσεις σε small caps στην ευρωζώνη για αντιστάθμιση έναντι ενός ισχυρότερου ευρώ.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text