Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Euroxx: Ανθεκτικές στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Euroxx: Ανθεκτικές στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Euroxx: Ανθεκτικές στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες με τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 να κινούνται πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ μια σειρά από μέτρα στήριξης έχουν προστατέψει και καθυστερήσει τις επιπτώσεις του Covid-19, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για την εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου του κλάδου.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και τα βασικά προ προβλέψεων έσοδα, όπως επισημαίνει, αποδείχθηκαν ανθεκτικά και επωφελήθηκαν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τις αυξημένες εκταμιεύσεις δανείων.

Στο τρίτο τρίμηνο,, η Alpha Bank σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους 76 εκατ. ευρώ (με τις εκτιμήσεις της Euroxx να τα είχαν τοποθετήσει στα 71 εκατ. ευρώ) έναντι κερδών 74 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο χάρη στις υψηλότερες προμήθειες και τις χαμηλότερες απομειώσεις που αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά (NII) και τα πιο αδύναμα έσοδα από συναλλαγές.

Η Eurobank σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 172 εκατ. ευρώ (στα 122 εκατ. ευρώ ήταν η πρόβλεψη της Euroxx) σε σύγκριση με 66 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα μη βασικά τραπεζικά έσοδα (πάνω από τις εκτιμήσεις της Euroxx) που αντιστάθμισαν το χαμηλότερο NII λόγω των χαμένων εσόδων από τόκους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cairo. Εάν ληφθεί υπόψη το κόστος VRS, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,223 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του λόγω της αρνητικής επίδρασης του Cairo (περίπου 1,3 δισ. ευρώ).

Η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 137 εκατ. ευρώ (εκτίμηση Euroxx στα 113 εκατ.) έναντι κέρδους 58 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο χάρη στα υψηλότερα βασικά και μη βασικά έσοδα. Τα αποτελέσματα της συστημικής τράπεζας ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο NII. Εάν ληφθούν υπόψη οι διακοπείσες λειτουργίες και το κόστος ΛΕΠΕΤΕ,  τα έσοδα κινήθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ (στα 104 εκατ. η πρόβλεψη της Euroxx) έναντι 56 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.

Η Πειραιώς σημείωσε κέρδη προ φόρων 82 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 125 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, κυρίως λόγω των υψηλότερων από τα αναμενόμενα NII και μη βασικά έσοδα, ενώ το σύνολο των εσόδων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων από τα αναμενόμενα φορολογικά έξοδα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου αντανακλούν, όπως τονίζει η Euroxx, τα εξής:

- Μικτές τάσεις στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα με αυξανόμενα επίπεδα για την Εθνική Τράπεζα (+ 11,7% σε τριμηνιαία βάση) και την Τράπεζα Πειραιώς (+ 3,5%) λόγω της επέκτασης του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και λόγω του οφέλους χρηματοδότησης από την αυξημένη έκθεση στο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ και την επανατιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ στην περίπτωση της Alpha Bank (-2,3%) και της Eurobank (-11,7%), οι χαμηλότερες μέσες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου δανείων και το Cairo αντίστοιχα, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο NII. Επίσης, σημειώθηκε υψηλότερη παραγωγή εσόδων από προμήθειες για όλες τις τράπεζες.

- Μικτές τάσεις στις λειτουργικές δαπάνες με αυξημένα επίπεδα για την Τράπεζα Πειραιώς (+ 3% σε τριμηνιαία βάση) και την Alpha Bank (+ 4%), ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank ήταν σταθεροποιητικά. Ως αποτέλεσμα, τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων ήταν αυξημένα σε επίπεδο τριμήνου για την ΕΤΕ και την Πειραιώς κατά 31,0% και 2,0%, αντίστοιχα, κυρίως λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων. Επίσης σημειώθηκαν υψηλότερες απομειώσεις δανείων για όλες τις τράπεζες κατά 3% -7% σε επίπεδο τριμήνου (εκτός από την Alpha Bank -35,3%), ενώ το κόστος κινδύνου) διαμορφώθηκε στο 1,0-1,7% (Alpha στο high-end).

- Αύξηση στα ακαθάριστα δάνεια κατά 0,4-0,8% για όλες τις ελληνικές τράπεζες με τη βοήθεια των κρατικών προγραμμάτων. Όλες οι τράπεζες κατέγραψαν εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα ύψους 0,4-1,4 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος έφτασε τα 39,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο (περίπου 14,2% του ενεργητικού έναντι του 13,7% το β’ τρίμηνο), χάρη στο TLTRO της ΕΚΤ και το waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collateral στις πράξεις χρηματοδότησης.

- Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα των NPE επωφελούμενες και από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ για τα μορατόρια δανείων, ενώ οι δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν στο 13,2-17,2% και ο στο 11,2-14,6% (fully loaded), πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις για το 2020.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text