Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τρικλοποδιά Τραμπ στη συμφωνία για τα μέτρα στήριξης

Τρικλοποδιά Τραμπ στη συμφωνία για τα μέτρα στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρικλοποδιά Τραμπ στη συμφωνία για τα μέτρα στήριξης

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, το Κογκρέσο ενέκρινε αργά τη Δευτέρα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ύψους 892 δισ. δολ. και χρηματοδότηση 1,4 τρισ. δολ., προκειμένου να αποφευχθεί μερική διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις 28 Δεκεμβρίου. Εντούτοις, παρότι ο Λευκός Οίκος συμμετείχε στην κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου διά μέσου του υπουργού Οικονομικών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με απόρριψη του πακέτου ζητώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση του έκτακτου επιδόματος για κάθε ενήλικο δικαιούχο από 600 δολ. –όπως περιλαμβάνεται στο πακέτο– σε 2.000 δολ. ή σε 4.000 δολ. για κάθε παντρεμένο ζευγάρι. Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι μόνον η αρχή και θα ακολουθήσει επιπρόσθετη οικονομική στήριξη.

Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί κατάφεραν στις εκλογές τον Νοέμβριο να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ενδεχόμενο νέας δημοσιονομικής στήριξης αλλά και η γενικότερη οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιανουαρίου για τις δύο έδρες της στη Γερουσία (η ψήφιση των νόμων περνάει και από τα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία). Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν, θα διασφαλίσουν ισοπαλία 50-50 στη Γερουσία και παράλληλα έλεγχο του σώματος, δεδομένης της εξουσίας που έχει ο αντιπρόεδρος της χώρας (προεδρεύει στη Γερουσία στις περιπτώσεις ψηφοφοριών που καταλήγουν σε ισοψηφία).

Το ενδεχόμενο απόρριψης του πακέτου από τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς και οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού περιόρισαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια. Επίσης, δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του Η.Β. σχετικά με τη νέα σχέση τους στη μετά Brexit εποχή έχουν περιοριστεί σημαντικά, με το καθεστώς αλιείας στη Μάγχη να αποτελεί, βάσει δημοσιευμάτων, το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν το δολάριο ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολ. λίγο χαμηλότερα από την περιοχή τού 1,2000 ύστερα από άνοδο σε υψηλό 2½ ετών 1,2273 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε σχέση με το κλείσιμο της προηγουμένης εβδομάδας, η ισοτιμία κατέγραφε στις αγορές της Ευρώπης την Τετάρτη απώλειες 0,7%, παραμένοντας όμως περίπου 9,0% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text