Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τις διεθνείς δραστηριότητες ενοποιεί η Alpha Bank

Τις διεθνείς δραστηριότητες ενοποιεί η Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τις διεθνείς δραστηριότητες ενοποιεί η Alpha Bank

Στην ενοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων της κάτω από μια νέα holding εταιρία, που θα αποτελέσει κατά 100% θυγατρική της Τράπεζας προχωρεί η Alpha Bank. Στη νέα εταιρεία ενοποιούνται όλες οι διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα η Alpha Bank Romania, η Alpha Bank Cyprus και η Alpha Bank Albania.

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο εσωτερικού μετασχηματισμού των θυγατρικών της Alpha Bank, μια πρωτοβουλία που όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της Τράπεζας.
Η αποτίμηση των ορκωτών για τις τρεις τράπεζες που ενοποιούνται κάτω από την Holding International είναι στο εύρος 533 – 868 εκατ. ευρώ με κεντρική αξία περί τα  700 εκατ. ευρώ.

Μέσω της αναδιοργάνωσης η Alpha Bank επιδιώκει στρατηγικές ευελιξίες και «ξεκλείδωμα» αξίας, αξιοποιώντας τη δυνατή παρουσία που έχει σε αγορές, όπως η  Ρουμανία και η Κύπρος και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, στην ανάδειξη της αξίας τους και στη συνακόλουθη αποτίμηση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού από την αγορά.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των διεθνών δραστηριοτήτων της Alpha Bank επιβαρύνονται σημαντικά από τη δραστηριότητα στην Κύπρο, η οποία με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου κατέγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων προβλέψεων ύψους 54,9 εκατ. ευρώ που υποχρεώθηκε να λάβει η Τράπεζα για την κάλυψη και των επιπτώσεων του covid. Αντίθετα η δραστηριότητα στη Ρουμανία κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 25,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα της δραστηριότητας στην Αλβανία ήταν ζημιογόνο κατά 400 εκατ. ευρώ.

Η αναδιοργάνωση έλαβε όλες τις εποπτικές και λοιπές εγκρίσεις και η ολοκλήρωσή της συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του project Galaxy, που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του project Galaxy η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive down) σε νέα εταιρεία και τη δημιουργία της εταιρείας holding, που θα απορροφήσει τη ζημιά από την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης, της Cepal, έχει ανακηρυχθεί η Davidson Kempner και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Δείκτης Καθυστερήσεων (NPLs) στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 13%, ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) θα μειωθεί στο 24% από 43% στα τέλη του εννεαμήνου. Έτσι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 62% στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα περιοριστούν στα 8,9 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.






Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text