Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Έκρηξη συγχωνεύσεων, εξαγορών στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου

Έκρηξη συγχωνεύσεων, εξαγορών στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έκρηξη συγχωνεύσεων, εξαγορών στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου

Ενα πλήθος επιχειρηματικών συμφωνιών στα τέλη του 2020 έφερε τις συνολικές συγχωνεύσεις και εξαγορές της χρονιάς στα 3,6 τρισ. δολάρια, αποκαλύπτοντας και μια εντυπωσιακή ανάκαμψη στο επιχειρείν κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Ειδικά, εάν σκεφθεί κανείς πόσο είχαν «παγώσει» οι εν λόγω δραστηριότητες στις αρχές του περασμένου χρόνου λόγω πανδημίας, οι εξελίξεις είναι θετικότατες.

Μάλιστα, η συνολική αξία των συμφωνιών του 2020 μειώθηκε «μόλις» 5% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ειδικότερα, βάσει της ίδιας εταιρείας, από τις αρχές Ιουλίου και μετά, οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν συμφωνίες αξίας άνω των 2,3 τρισ. δολαρίων, όπερ σημαίνει αύξηση 88% από το πρώτο εξάμηνο. Η δραστηριότητα σε κάθε ένα από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 υπερέβη το 1 τρισ. δολ. και αυτό συνέβη για δεύτερη φορά μετά το 2008, όταν τότε η αξία των επιχειρηματικών κινήσεων ξεπέρασε αυτά τα επίπεδα στα αντίστοιχα τρίμηνα.

Δύο πρόσωπα

Κατά τον Πίερς Πρίτσαρντ Τζόουνς, συνεταίρο της νομικής εταιρείας Freshfields, «το 2020 αποδείχθηκε μια χρονιά με δύο διαφορετικά πρόσωπα, καθώς είδαμε όλοι μας ότι στο πρώτο ήμισυ έγινε ορατός ο αντίκτυπος της πανδημίας αλλά και η αβεβαιότητα που δημιούργησε. Από τις αρχές του τρίτου τριμήνου, όμως, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων αποκαταστάθηκε και αντιμετώπιζαν πιο ρεαλιστικά την προοπτική να συνάψουν συμφωνίες».

Επιπλέον, ευνοϊκά λειτούργησαν η ανάπτυξη εμβολίων και η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειεών.

Χαρακτηριστική της στροφής 180 μοιρών που παρατηρήθηκε στο επιχειρηματικό πεδίο ήταν η συμπεριφορά του Μαρκ Μπένιοφ της Salesforce, ο οποίος αρχικά λόγω πανδημίας είχε δηλώσει απογοητευμένος, λέγοντας πως «δεν ευνοεί το περιβάλλον εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο εξαγόρασε τη Slack, την ψηφιακή εφαρμογή επικοινωνίας στον χώρο εργασίας αντί 27,7 δισ. δολαρίων. Ο Ανου Εϊγενγκαρ, συνδιευθυντής του τμήματος παγκοσμίων συγχωνεύσεων και εξαγορών της JPMorgan Chase, δήλωσε: «Εξαιρουμένου του κορωνοϊού, έχουμε καλές συνθήκες όσον αφορά τη διεξαγωγή μιας διαπραγμάτευσης, αφού και το ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών είναι ζωηρό, τα επιτόκια χαμηλά και όσοι επενδύουν σε μετοχές θέλουν να πληρώσουν το τίμημα της ανάπτυξης κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Εκπληξη

Κατά τον Πίτερ Ορσζαγκ, διευθύνοντα σύμβουλο του βραχίονα παροχής χρηματοπιστωτικών συμβουλών στη Lazard, οι εξελίξεις είναι… σχεδόν απίστευτες: «Εάν μου έλεγε κανείς πως θα ζούσαμε μια πανδημία και παρά ταύτα η δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές θα ήταν τόσο ικανοποιητική σε σύγκριση με το 2019, θα είχα εκπλαγεί». Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως οι προμήθειες, που απορρέουν από την παροχή υπηρεσιών για διεκπεραίωση συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2020 ελαττώθηκαν 5% σε σύγκριση με το 2019 και ανήλθαν σε 30,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις του τελευταίου τριμήνου περιελάμβαναν την αγορά της εταιρείας ανάλυσης και δεδομένων HIS Markit από τη S&P Global με τίμημα 44 δισ. δολαρίων, την εξαγορά της AMD αντί 35 δισ. δολαρίων από την αντίπαλη αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιεπεξεργαστών Xilinx, καθώς και την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Alexion αντί 39 δισ. δολαρίων από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astra-Zeneca, όπως σημειώνουν οι Financial Times. Κατά τον Στέφαν Φελτζουάζ της Goldman Sachs, ένα από τα κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020 ήταν η επιθυμία των εταιρειών να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text