Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Το 84,7% των μετοχών, πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους. Η υψηλότερη τιμή πολλών μηνών. Είναι αυτό επικίνδυνο;

Το 84,7% των μετοχών, πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους. Η υψηλότερη τιμή πολλών μηνών. Είναι αυτό επικίνδυνο;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 84,7% των μετοχών, πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους. Η υψηλότερη τιμή πολλών μηνών. Είναι αυτό επικίνδυνο;

Στην πρώτη μέρα του έτους, το ποσοστό των μετοχών που οι τιμές τους βρίσκονται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 80%, δείχνοντας έτσι ότι βιώνουμε μία ισχυρή και “υγιή” ανοδική αγορά.

 

Σήμερα, 4/1/2020, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 822,22 μονάδες και να πετυχαίνει την καλύτερη τιμή του από την 26/2/2020, το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους, είναι 84,7%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από την 22 Ιανουαρίου 2020 (τότε το 84,5% βρίσκονταν πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους), δηλαδή από την περίοδο που ο ΓΔ είχε πετύχει την υψηλότερη τιμή του 2020 (948,64 μονάδες - 24/1/2020).

 

Σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε αναφέρει ότι, το να βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μετοχών πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους, είναι σπάνιο και αυτό ίσως εκφράζει κινδύνους. Όμως, συμβαίνει ότι ακριβώς συμβαίνει και με τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών του Γενικού Δείκτη (τον οποίον, λόγω του “απόλυτου συστήματος” γνωρίζουμε καλά) σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αποκατάσταση της ισορροπίας, σε μία ανοδική αγορά, επέρχεται με τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρόνο, ώστε να αυξηθούν και οι τιμές των καμπυλών των Κινητών Μέσων Όρων τους. Ας προσέχουμε, αλλά ας μην ανησυχούμε σημαντικά.

 

Δείτε μόνιμη σχετική στατιστική σελίδα -με επεξηγήσεις- στο eurocapital.gr (εδώ).

 

Για το σύνολο των μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια, σήμερα 4/1/2020, το ποσοστό των μετοχών που η τιμή τους βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους, φτάνει στο 85,8%.

Για τις 500 μετοχές του S&P, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 88,71% (εδώ).

 

 

Υπολογισμός της απόστασης της τιμής κάθε μετοχής από τον ΚΜΟ της

 

Από σήμερα υπολογίζουμε την απόσταση της κάθε μετοχής από τον ΚΜΟ της. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πειραματική προσπάθεια για την οποία δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα, αφού δεν έχουμε ικανοποιητική σειρά στοιχείων. Εκτιμούμε ότι, μετά από μερικές εβδομάδες, θα μπορούμε να αποφανθούμε για τη χρησιμότητά τους.

 

Πιστεύουμε πάντως ότι, τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν ακόμη έναν δείκτη για τη διερεύνηση της δυναμικής της αγοράς, είτε σε μία ανοδική, είτε σε μία πτωτική φάση. Το στατιστικό αυτό θα συμπληρώσει την παρακολούθηση μας επί των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200 τους, θα μας επιβεβαιώσει την δύναμη της ανοδικής κίνησης των μετοχών και σαφώς θα μας προετοιμάσει για τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή για την αδυναμία της αγοράς, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή.

 

Παράλληλα, εδώ και μερικές μέρες, ξεκινήσαμε τον υπολογισμό και την καταγραφή του μέσου όρου των αποστάσεων μεταξύ των μετοχών και του ΚΜΟ κάθε μίας απ’ αυτής.

Δηλαδή, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσες μετοχές βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή, πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο τους, 200 ημερών. Αυτό είναι ένα στοιχείο.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η μέση απόσταση των μετοχών από τον ΚΜΟ τους. Είναι διαφορετικό να γνωρίζουμε ότι, η μέση απόσταση είναι 5%, ή 45%, αφού μία μεγάλη τιμή σ’ αυτό το δείκτη, θα σημαίνει ότι οι τιμές έχουν “ξεφύγει” πολύ ψηλά και ίσως υπάρξουν κίνδυνοι.

Αντίστοιχα, θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη συμπεριφορά των μετοχών, σε πτωτική φάση.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, την 18/12/2020, 122 μετοχές (ή το 81,3% του συνόλου), βρισκόταν πάνω από τον ΚΜΟ ημερών. Η μέση απόσταση, των 122 μετοχών, από τον ΚΜΟ 200 τους ήταν 18,7%, ενώ η μέση απόσταση αυτών που βρισκόντουσαν κάτω από τον ΚΜΟ 200 ήταν -14,3%.
Με τα στοιχεία της 31/12/2020, όπου 123 μετοχές (ή το 82% του συνόλου), η μέση απόσταση των 122 μετοχών έφτασε το 21%, ενώ αντίθετα οι μετοχές που βρισκόντουσαν κάτω από τον ΚΜΟ 200 τους, έφτασε το -11,6%.

Σήμερα, 4/1/2020,  128 μετοχές βρίσκονταν πάνω από τον ΚΜΟ-200 τους. Η μέση απόσταση των μετοχών αυτών από τον ΚΜΟ τους, είχε ανέβει στο 21,4%.

 

Εκτιμούμε ότι αυτή η πληροφορία είναι σημαντική. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία πιο πλήρη αριθμοσειρά και θα μπορέσουμε να αναφερθούμε εκτενέστερα πάνω σ’ αυτό το δείκτη.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι δαπανούμε αρκετό χρόνο και ανθρώπινους πόρους πάνω σε ερευνητικά θέματα. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε αφού εκτιμούμε ότι έτσι θα εμπλουτίσουμε το “οπλοστάσιο” δεικτών που θα μας δείχνει, με απλούς και κατανοητούς απ’ όλους, τρόπους, για την εκάστοτε θέση της αγοράς και του κινδύνου που υπάρχει σ’ αυτή. Εκτιμούμε ότι σταδιακά βελτιώνουμε τις δυνατότητες παρακολούθησης των εξελίξεων.

 

 

Γιάννης Σιάτρας
Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: