Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα 3 στοιχήματα της ΔΕΗ το α' εξάμηνο

Τα 3 στοιχήματα της ΔΕΗ το α' εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα 3 στοιχήματα της ΔΕΗ το α' εξάμηνο

(capital.gr )

 

Τρία κομβικά στοιχήματα για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης και την ολοκλήρωση του turnaround story καλείται να κερδίσει εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς η ΔΕΗ. Η εταιρεία η οποία ήδη έχει στο ενεργητικό της τέσσερα συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα υψηλών επιδόσεων αντί των εκτεταμένων ζημιών που εμφάνιζε μέχρι το φθινόπωρο του 2019 καλείται εντός του πρώτου μισού του νέου έτους να προχωρήσει τις κινήσεις εταιρικού μετασχηματισμού αλλά και περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού της. Στην κατεύθυνση αυτή, το αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο στις διεθνείς αγορές με την έκδοση διεθνούς ομολόγου την ίδια στιγμή που θα "τρέχει" το εγχείρημα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα η εταιρεία αναμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την αποζημίωσή της για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Ομόλογο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, αναμένεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επιχείρηση προκειμένου να προχωρήσει στο εγχείρημα της εξόδου στις αγορές με την έκδοση διεθνούς ομολόγου. Ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι διπλός: αφενός να βελτιώσει το κόστος δανεισμού, αντικαθιστώντας δανεισμό με ακριβότερο κόστος και αφετέρου να αξιοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος, κυρίως στις ΑΠΕ αλλά και τα δίκτυα διανομής.

Η πρόσφατη αξιολόγηση με ΒΒ- από τον οίκο Fitch, δηλαδή κατά δύο βαθμίδες καλύτερη από την προηγούμενη αξιολόγηση της Standard and Poors, θεωρείται κομβικής σημασίας για το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς αγορές. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θετικά για τη ΔΕΗ λειτούργησε η θετική έκβαση του εγχειρήματος της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης, μέσω δύο πακέτων, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια των απαιτήσεων. Η ΔΕΗ κατάφερε να κλείσει τις συμφωνίες με δύο μεγάλους διεθνείς οίκους, την J.P. Morgan και την PIMCO, με ανταγωνιστικούς όρους. Οι δύο αυτές συναλλαγές με οίκους εγνωσμένου κύρους εκτιμάται από την αγορά ότι λειτούργησαν θετικά για την αξιολόγηση της Fitch, δίνοντας το στίγμα ότι η επιχείρηση έχει αλλάξει ρότα το τελευταίο 18μηνο. Το ίδιο ισχύει και ως προς την προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιο της επιχείρησης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ως προς την πιθανή απόφαση για την έξοδο στις διεθνείς αγορές, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η ΔΕΗ είχε εκδώσει ομόλογο ήταν το 2014, όταν είχε αντλήσει μέσω δύο εκδόσεων τριετοὐς και πενταετούς διάρκειας συνολικό ποσό 700 εκατ. ευρώ.

Αποζημίωση

Εκτός από τα έσοδα από την έξοδο στις διεθνείς αγορές, η ΔΕΗ αναμένει και μια άλλη κρίσιμη απόφαση που θα καθορίσει πολλά για το στοίχημα του turnaround που επιχειρείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναμένει την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το αίτημα που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποζημίωση της ΔΕΗ για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν οι μονάδες λιγνίτη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τη λεγόμενη εφεδρεία έκτακτων αναγκών (strategic reserve capacity) που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες με ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπως η Γερμανία. Η ΔΕΗ διεκδικεί μέσω της ελληνικής πρότασης για την αποζημίωση, ένα ποσό που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ και το οποίο προβλέπεται να καταβληθεί κλιμακωτά από το 2021 έως το 2023. Συγκεκριμένα έχει προταθεί να καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ για το 2021, 150 εκατ. ευρώ για το 2022 και 200 εκατ. ευρώ για το 2023. Ισχυρό επιχείρημα υπέρ της έγκρισης του μηχανισμού, αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ το 2019 υπέστη ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας απόσυρσης του στόλου των λιγνιτικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε την επίσπευση της απόσυρσης της μονάδας Μεγαλόπολη 3 κατά 6 μήνες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες, η έγκριση του ελληνικού αιτήματος φαίνεται να συνδέεται με τη συμφωνία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για τα μέτρα θεραπείας (remedy) για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.

ΔΕΔΔΗΕ

Εντός του πρώτου εξαμήνου, εξάλλου, η ΔΕΗ καλείται να ολοκληρώσει το εγχείρημα για την πώληση του 49% με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία ποντάρει πολλά στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού καθώς προβλέπει προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με το market test στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ακολούθησε η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος βάσει της οποίας οι επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με την εικόνα από τις προκαταρκτικές επαφές στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ήδη καταγράφεται σημαντικός αριθμός εταιρειών τόσο διαχειριστών δικτύων όσο και funds που επενδύουν σε υποδομές. Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton, φέρονται να έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων 19 ανταποκρίθηκαν θετικά. Το ενδιαφέρον εξηγείται τόσο εξαιτίας της ευνοϊκής συγκυρίας και της ελκυστικότητας των σταθερά υψηλών αποδόσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και εξαιτίας των θετικών προοπτικών του κλάδου διαχείρισης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών στην αγορά ηλεκτρισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (τηλεμέτρηση, διαχείριση της ζήτησης, ψηφιοποίηση κ.λπ.).

 

 

Χάρη Φλουδόπουλου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text