Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Κόκκινα δάνεια στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ με τράπεζες

Κόκκινα δάνεια στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ με τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κόκκινα δάνεια στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ με τράπεζες

Ο νέος πτωχευτικός νόμος ενόψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους CEOs των τραπεζών. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι το θέμα των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δόσεων και τα μέτρα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες μετά τη λήξη των μορατόριουμ σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Όπως έχει γράψει το Monoreview η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της επιδότησης των τόκων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το παρατεταμένο lockdown στην οικονομία. Πρόκειται για διευκόλυνση που θα δοθεί πριν την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα», που μελετάται επίσης για τις επιχειρήσεις κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που εφαρμόστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα η επιδότηση των τόκων εξετάζεται να καλύψει χρονικό διάστημα τριών έως και πέντε μηνών και θα αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής καταβολής των δόσεων από τις τράπεζες. 

Υψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος είναι επίσης η επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή», στη βάση των παρατηρήσεων που έχουν κληθεί να διατυπώσουν οι τράπεζες για τη βελτίωση του μηχανισμού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υποβάλλει προς έγκριση στην DG Comp αίτημα για την επέκταση του μηχανισμού έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να εντάξουν και νέες τιτλοποιήσεις εντός του 2021. Το ύψος των εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1» ανήλθε στα 13 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ περίπου και η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος των νέων εγγυήσεων που θα εντάξει στον «Ηρακλή 2». Η επέκταση εκτιμάται ότι θα καλύψει διάστημα 18 μηνών μετά τη λήξη του «Ηρακλή 1» στα τέλη Μαρτίου. Οι τράπεζες αναμένεται να θέσουν από την πλευρά τους το μείζον θέμα των αναγκαστικών μέτρων, που έχουν παγώσει μαζί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί έως και την 1η Ιουνίου, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό των τραπεζών και των funds, ζητούν να ξεπαγώσει η διαδικασία για τις αναγκαστικές εκτελέσεις, που απαιτεί ούτως ή άλλως χρόνο έως την υλοποίηση της ρευστοποίησης ενός ακινήτου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμών βρίσκεται η προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου μετά και την παράταση για την 1η Μαρτίου που δόθηκε στη διαδικασία εξυγίανσης για τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. 

 

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text