Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το ΥΠΟΙΚ "θωρακίζει" τα ταμειακά αποθέματα του κράτους

Το ΥΠΟΙΚ "θωρακίζει" τα ταμειακά αποθέματα του κράτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ΥΠΟΙΚ "θωρακίζει" τα ταμειακά αποθέματα του κράτους

Με διαθέσιμα κοντά στα 38 δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών το δύσκολο επόμενο τρίμηνο έχοντας τα ταμειακά περιθώρια,  να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένοντας την οριστική ύφεση της πανδημίας.

Στο τέλος του 2020,  τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν μειωθεί στα 30,5 δισ. Από την αρχή του μήνα,  το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί συνολικά 7,12 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Από αυτά, τα 1,62 δισ. αντλήθηκαν από έντοκα γραμμάτια και 5,5 δισ. από ομόλογα.

Μόνο χθες, το Δημόσιο δανείστηκε συνολικά 4,3 δισ. ευρώ. Τα 3,5 δισ. προήλθαν από την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο στο 0,80% και άλλα 812,5 εκ. ευρώ από 6μηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με επιτόκιο - 0,28%.

Λίγες μέρες νωρίτερα,  στις 19 του μήνα,  ο ΟΔΔΗΧ είχε την επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου,  που καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση από Εθνική και την Πειραιώς. Και από αυτή την διαχειριστική πράξη μπήκαν στα δημόσια ταμεία άλλα 2 δισ. ευρώ. Η σειρά των εκδόσεων, ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου όταν το δημόσιο άντλησε άλλα 812,5 εκ. ευρώ από τρίμηνα έντοκα με επιτόκιο -0,32% .

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι απαραίτητα στην παρούσα φάση καθώς τα στελέχη του "σκληρού πυρήνα" του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται και η αβεβαιότητα σχετικά με την παράταση της πανδημίας συνεχίζεται.

Έτοιμοι και για τα χειρότερα

Αν σήμερα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που λένε ότι η Αθήνα θα μπει στις "κόκκινες" ζώνες λόγω της αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, τα πράγματα αλλάζουν. Όπως και στις υπόλοιπες "κόκκινες" περιοχές,  το λιανεμπόριο θα πρέπει να επιστρέψει στις πωλήσεις με την νέα μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away) που βοήθησε μεν για την συγκράτηση του τζίρου τις γιορτές, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απευθείας πωλήσεις.

Ακόμη και σήμερα όμως που η Αττική βρίσκεται στις "πορτοκαλί" περιοχές το λιανεμπόριο είναι ανοιχτό, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως γνωστό ως πληττόμενος κλάδος και επωφελείται από όλα τα μέτρα στήριξης όπως είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, οι αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και τα μειωμένα ενοίκια.

Σε ότι αφορά την αναπλήρωση της απώλειας τζίρου από το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κατώτερη του αναμενόμενου. Από τα 3 δισ. ευρώ που κοστίζει κάθε μήνα lockdown,  το 50% ( δηλ 1,5 δισ. ευρώ ) αφορά το τζίρο του λιανικού εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα έπρεπε η απώλεια να μειωθεί στο μισό. Ωστόσο με βάση τους μέχρι τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι περιορισμοί που υπάρχουν για υγειονομικούς λόγους, παρά τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα καταστήματα,  περιορίζουν την αναπλήρωση της απώλειας κοντά στο 30% δηλαδή λίγο πάνω από 1 δισ.. Η εστίαση που αντιπροσωπεύει το 30 -35% της απώλειας των 3 δισ. παραμένει κλειστή και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό τον αθλητισμό και τις μεταφορές οι οποίες έχουν να λειτουργήσουν από τον Νοέμβριο.

Για όλους αυτούς του λόγους το δημόσιο ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα ώστε να είναι έτοιμο να παρέχει στήριξη όσο συνεχίζεται η πανδημία.

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: capital.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text