Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Κύριες οικονομικές ειδήσεις Ευρωπαϊκής Οικονομίας περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Κύριες οικονομικές ειδήσεις Ευρωπαϊκής Οικονομίας περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 225 - Φεβρουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

 

5/2/2021

Οι μεταποιητικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, οι μεταποιητικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο του Νοεμβρίου κατά 2,7%, όπως ανακοίνωσε η Destatis. (εδώ)


Περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση να διαγραφούν τα δημόσια χρέη που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία της Covid-19. Ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάρα πολύ για να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, «οι πολίτες ανακαλύπτουν πως σχεδόν το 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους το διακρατά η κεντρική τράπεζά τους», αναφέρουν αυτοί οι οικονομολόγοι σε άρθρο τους, που δημοσιεύεται από εννέα ευρωπαϊκές εκδόσεις. Για την ΕΚΤ, η διαγραφή των χρεών των κρατών, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται αυτή τη στιγμή με πολύ χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια, «δεν αποτελεί επιλογή», διότι «θα υπήρχε ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ. (εδώ)

 

4/2/2021

Η άφιξη του νέου έτους υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την τύχη των ευρωπαϊκών οικονομιών, από τη στιγμή που τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει να διανέμονται. Αντ’ αυτού, η οικονομία στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε προς τα τέλη του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη, αυξάνοντας τον φόβο για καταγραφή διψήφιου ποσοστού ύφεσης αλλά και για συνέχιση της πανδημίας για τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμη. Η παραγωγή στις 19 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ για το σύνολο του έτους η παραγωγή μειώθηκε 5,1%. Τώρα η Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με οικονομική συρρίκνωση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 αλλά και το πρώτο μισό του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η Oxford Economics. (εδώ)


Η αργή και χαοτική διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι γεγονός πως οι εμβολιασμοί στις χώρες της ΕΕ βαδίζουν αργά και έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Τα lockdown σημαίνουν ότι η οικονομία του μπλοκ λειτουργεί στο 95% περίπου του  επιπέδου της πριν την πανδημία, που ισοδυναμεί με περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ  την εβδομάδα χαμένης παραγωγής, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bloomberg Economics. Μια καθυστέρηση 1-2 μηνών θα ισοδυναμούσε με κόστος 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει χορηγήσει κατά μέσο όρο μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα , πολύ πίσω από τις  15 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker. (εδώ)

 

 

Δυσκολίες και παγίδες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρύβει η πρώτη χρονιά ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα ποσά που έχουν εγγράψει στους προϋπολογισμούς τους για το 2021, όπως εκτιμά σε σχετική, ειδική ανάλυση η HSBC. Οι βασικές εκτιμήσεις της έκθεσης είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ τις πρώτες εκταμιεύσεις στα μέσα της χρονιάς, ενώ υπολογίζεται ότι φέτος αυτά τα κονδύλια θα προσθέσουν 0,2% στο ΑΕΠ και το 2022 θα ενισχύσουν την ανάπτυξη κατά 0,4%. Όμως, όπως τονίζεται, για να αποδώσει πραγματικά αποτελέσματα αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλιώς η Ευρώπη απλώς θα δανείζεται ανάπτυξη από το μέλλον. (εδώ)

 

3/2/2021

Ο αντίκτυπος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στην οικονομία της Ευρωζώνης είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του πρώτου κύματος, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης στο διάστημα 4-11 Ιανουαρίου 2021. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική ανάρτηση της ΕΚΤ, σημαντικοί κλάδοι του μεταποιητικού τομέα - όπως της χαλυβουργίας, των χημικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών - ανέφεραν αύξηση της παραγωγής τους προς τα προ κορονοϊού επίπεδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, οι περιορισμοί από τα locκdown και οι αλλαγές που αυτά επιφέρουν στα καταναλωτικά πρότυπα μείωσαν τη ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ την αύξησαν για άλλα. (εδώ)

 

1/2/2021

Αντί για ήπια ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και πολύ πιο ζωηρή στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, για να έρθει στη συνέχεια η επιστροφή στην κανονικότητα στο γ’ τρίμηνο και να κλείσει το έτος με ισχυρή ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε ύφεση και πλέον δεν είναι βέβαιο ότι ο Απρίλιος θα φέρει την άνοιξη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα ανοίξει πλήρως η οικονομία. Διότι πολύ απλά η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει χωρίς την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, πόσω μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ήδη, λοιπόν, θεωρείται βέβαιο ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει αργότερα απ’ ότι αναμενόταν. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ πιο αργή περιορίζοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 4% φέτος, έναντι -7% το 2020. (εδώ)

 

Αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μείωση αυτών που διέκοψαν τη λειτουργία τους καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών μειώθηκε κατά 17,7%. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 45,3% μετά από μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά 25,7% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών, επiσης μετά από μείωση - και μάλιστα μεγάλη - στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. (εδώ)

 

H ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε τον πρώτο μήνα του 2021, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνθηκε καθώς τα νέα lockdown σε όλη την Ευρώπη και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό έπληξαν τη δραστηριότητα. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit μειώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 55,2 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,6 από 56,3 μονάδες, αλλά παραμένει καθαρά πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης». Οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη για τους χρόνους παράδοσης στις 31,6 από 34,4 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, με τη χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι. (εδώ)

 

 

Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, παρά το ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων και οι πιο αυστηροί περιορισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν ή νέα αναστείλουν τις υπηρεσίες τους. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 8,3% τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ανθρώπων που κατηγοριοποιήθηκαν ως άνεργοι, αυξήθηκε κατά 55.000 μετά από την πτώση κατά 172.000 τον Νοέμβριο. Η Eurostat ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που ταξινομούνται ως άνεργοι, δεν περιλαμβάνει εκείνους που δεν ήταν ελεύθεροι να αναζητήσουν εργασία, αναφέροντας το παράδειγμα των γονέων που είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν την φροντίδα των παιδιών τους στο σπίτι ως αποτέλεσμα της πανδημίας. (εδώ)

 

29/1/2021

Σε συρρίκνωση επέστρεψε η γαλλική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, αφότου η χώρα πέρασε σε δεύτερο lockdown. Οπως μεταδίδει το Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,3% τους τρεις τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς, μετά το άλμα κατά 18,5% του τρίτου τριμήνου, κατά το οποίο είχε άνευ προηγουμένου ανάκαμψη. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι η βουτιά θα φτάσει στο 4% κατά μέσο όρο. Συνολικά, το 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,3% -καλύτερα από το αναμενόμενο -11% που προέβλεπε η κυβέρνηση. (εδώ)

 

Μετά τη Γερμανία και μερικές ημέρες πριν από την Ιταλία ή την ευρωζώνη, η Γαλλία και η Ισπανία επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι οικονομίες τους γνώρισαν βαθιά ύφεση το 2020. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee). Ένα ποσοστό συρρίκνωσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε κάθε περίπτωση «καλύτερο» από αυτό που προέβλεπε η Insee και η Τράπεζα της Γαλλίας (-9%), ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 11%. Η οικονομία κατέρρευσε την άνοιξη πριν ανακάμψει το καλοκαίρι, αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα η τουριστική, φρέναρε από την επιστροφή των υγειονομικών περιορισμών. Η Ισπανία έκλεισε το 2020 με πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσθετους ανέργους, ειδικότερα στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έχει πέσει σε παγίδα ρευστότητας, δηλαδή να έχει χάσει την ικανότητά της να τονώσει τον πληθωρισμό μέσω της νομισματικής πολιτικής, εκτίμησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης. Προκειμένου να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΚΤ χρειάζεται πρώτα από όλα την σχεδόν πλήρη απασχόληση, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς μία αύξηση της συνολικής ζήτησης, σημείωσε. Σε αυτή την περίπτωση, το ένα και μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για την αύξηση της συνολικής ζήτησης είναι μία στοχευμένη και καλά σταθμισμένη δημοσιονομική πολιτική, είπε ο κ. Πελαγίδης. (εδώ)

 

 

28/1/2021

Την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού του 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν. Για την Ελλάδα υποστήριξε ότι η η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του τουρισμού, συμπληρωνόντας ότι τελικώς όλα θα κριθούν από την ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμών. Προέβλεψε αύξηση των κόκκινων δανείων και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, τονίζοντας ότι «για την ΕΚΤ η διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη». (εδώ)

 

25/1/2021

Η αισιοδοξία των γερμανικών επιχειρήσεων για οικονομική ανάκαμψη, δοκιμάζεται καθώς τα παρατεταμένα lockdowns στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πλήττουν τη δραστηριότητα. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για τις τρέχουσες συνθήκες, σημείωσε πτώση τον Ιανουάριο, στις 90,1 μονάδες, έναντι των 92,2 μονάδων του Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 91,9 μονάδες. Πτώση κατέγραψε επίσης ο δείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο, στις 91,1 μονάδες από τις 93 μονάδες τον Δεκέμβριο, εν μέσω αβεβαιότητας για την επίδραση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στην οικονομία. (εδώ)

 

22/1/2021

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει αυτό το έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες πριν, αναφέρει έκθεση της ΕΚΤ. Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ, θέτουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 4,4% το 2021, χαμηλότερα από το 5,3% που ήταν η εκτίμηση στην προηγούμενη έκδοση της έρευνας. Σε ό,τι αφορά στο επόμενο έτος, η έρευνα εμφανίζει ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,7% σε σχέση με το 2,6% που αναμενόταν τον Οκτώβριο. (εδώ)

 

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο καθώς οι περιορισμοί που έθεσε το lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν σοβαρά τον τομέα υπηρεσιών. Ο σύνθετος PMI της IHS Markit υποχώρησε περαιτέρω κάτω των 50 μονάδων, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 47,6 μονάδες. "Η διπλή ύφεση στην ευρωζώνη φαίνεται αναπόφευκτη καθώς οι πιο αυστηροί περιορισμοί επηρεάζουν περαιτέρω τις δραστηριότητες τον Ιανουάριο”, αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 45 μονάδες από τις 46,4 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για πτώση στις 44,5 μονάδες. Η εργοστασιακή δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή και ο μεταποιητικός ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 54,7 μονάδες, αν και χαμηλότερα από τις 55,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. (εδώ)

 

Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 και υψηλότερο για το 2022 προβλέπουν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters) για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος 4,4%, δηλαδή κατά 0,9% λιγότερο από ότι εκτιμούσαν το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3%. Για το 2022 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3,7% έναντι πρόβλεψης 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για το 2023 αναμένουν σημαντική επιβράδυνση του στο 1,9%. Για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές δεν άλλαξαν τις προβλέψεις τους για το 2021 και το 2022 (0,9% και 1,3%, αντίστοιχα), ενώ για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή του στο 1,5%. Για την ανεργία, αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 8,9% φέτος και στο 8,3% το 2022 έναντι 9,1% και 8,4%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2023 προβλέπουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 7,8%. (εδώ)

 

Oxford Economics: Έρχεται κύμα πτωχεύσεων στην ευρωζώνη – Ο κίνδυνος

 

20/1/2021

Όπως σημειώνει η Oxford Economics, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στην ευρωζώνη συνολικά, αλλά το επίπεδό τους παραμένει τεχνητά υποτονικό. Παρ' όλο που αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία προς την ανάκαμψη, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν "έκρηξη" των εταιρειών-ζόμπι στο μπλοκ του ευρώ.Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω της πανδημίας, μείωσαν τεχνητά το ποσοστό των πτωχεύσεων των εταιρειών της ευρωζώνης. Όμως, όπως εκτιμά η Oxford Economics, καθώς οι κανόνες αφερεγγυότητας θα επανενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2021, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα κύμα πτωχεύσεων να αρχίσει να ξετυλίγεται στην περιοχή. Αυτό θα επιβαρύνει την αγορά εργασίας, την εμπιστοσύνη και τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης, της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και του χαμηλού επιπέδου της "έντασης κεφαλαίου" των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, ο οίκος δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο "ζομποποίησης" του επιχειρηματικού τομέα στην περιοχή. (εδώ)

 

19/1/2021

Το νέο πακέτο στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης που πρόσφατα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να κάνει μεγάλη διαφορά στην επούλωση των πληγών που προκάλεσε η πανδημία, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου.Η απόφαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο να αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά μισό τρις στα 1,85 τρισ. ευρώ και να επεκτείνει το πρόγραμμα για εννέα μήνες με σκοπό να αποφευχθεί μία ύφεση δεν μεταβάλλει σημαντικά τις προοπτικές. (εδώ)

 

15/1/2021

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης το Νοέμβριο, παρά την οικονομική επιβράδυνση και την πτώση του τζίρου, κυρίως χάρη στο καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία, Τουρκία, Νορβηγία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών του ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 25,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο από τα €20,2 δισ. έναν χρόνο πριν. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση, με τις εισαγωγές να υποχωρούν 4,2% ενώ οι εξαγωγές κατά μόλις 1,0%, ανέφερε η Eurostat. Με την Τουρκία, η ΕΕ επέστρεψε σε εμπορικό πλεόνασμα 6,2 δισ. ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του 2020 από έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. (εδώ)

 

Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες χώρες. Όμως, η Capital Economics υπολογίζει ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα θα αρθούν στις πιο πολλές χώρες το Μάιο και τον Ιούνιο. Και προειδοποιεί ότι κάποια μέτρα θα ισχύουν έως το 2022. Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics προβλέπει ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι να βρεθούν τα προγράμματα εμβολιασμού σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ προειδοποιεί ότι η ανομοιόμορφη εκκίνηση των εμβολιασμών σημαίνει πως κάποιες χώρες θα καταλήξουν να προηγούνται κατά ολόκληρους μήνες. (εδώ)

 

 

H οικονομική πολιτική της ευρωζώνης επιχορηγεί τις εγχώριες δημοσιονομικές δράσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτείται -πια- μείωση της ενίσχυσης  της ρευστότητας. Το «ατού» του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΚΤ, ιδιαίτερα το λεγόμενο πρόγραμμα TLTRO (Τargeted Loan Refinancing Operations), προκαλεί μείωση των δημοσίων εσόδων διαφόρων κυβερνήσεων. Η μείωση των εσόδων αυτή, η οποία σε αρκετές χώρες οδηγεί και σε απώλειες, αποτελεί απόδειξη της παρεμβατικότητας της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των εγχώριων δημοσιονομικών. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επεκταθεί  μετά την περσινή απόφαση της ΕΚΤ για βελτίωση των δανειοληπτικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής ρευστότητας. Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν δάνεια 1,6 τρισ ευρώ στις τράπεζες, βάσει των χαμηλότερων επιτοκίων. (εδώ)

 

14/1/2021

Ο δρόμος της Ευρώπης προς την οικονομική ανάκαμψη το 2021 και η έξοδος από την πανδημία δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, ενώ δύσκολη θα είναι και η έξοδος από τα ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, σημειώνει η HSBC, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη πλέον με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας COVID, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις που φέρνει η νέα πραγματικότητα του Brexit και της εκτόξευσης των δεικτών χρέους. Η Ευρωζώνη από ύφεση 7,2% το 2020, φέτος θα τρέξει με ρυθμούς της τάξεως του 4,3% από 5,7% που προέβλεπε το περασμένο φθινόπωρο, με την ισχυρότερη ανάπτυξη να σημειώνει η Γαλλία στο 5,7%.Σε ό,τι αφορά το 2022, ωστόσο, η Ελλάδα, κατά τη βρετανική τράπεζα, θα ξεχωρίσει, καταγράφοντας πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους ισχυρότερους στην περιοχή. (εδώ)

 

Προς διπλή ύφεση οδεύει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς τους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να συρρικνωθεί και πάλι εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdowns που υπαγορεύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase & Co. και UBS που αναθεωρούν επί τα χείρω  τις προβλέψεις τους για την Ευρωζώνη, προσαρμόζοντάςτες στις επιπτώσεις από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιοχές τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ σκληρότερα σε σύγκριση με εκείνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ειδικότερα, η JPMorgan υπολογίζει πως η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και προβλέπει πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα συρρικνωθεί κατά 1%. Παράλληλα, η UBS εκτιμά πως το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,4%, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της μιλούσε για ανάπτυξη 2,4%. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: