Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ανθεκτικότερες οι εισηγμένες στο δεύτερο lockdown

Ανθεκτικότερες οι εισηγμένες στο δεύτερο lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανθεκτικότερες οι εισηγμένες στο δεύτερο lockdown

Αλώβητες από το δεύτερο lockdown φαίνεται να βγαίνουν πολλές εισηγμένες εταιρείες που είχαν δει τον κύκλο εργασιών τους να επηρεάζεται πτωτικά κατά την περίοδο των πρώτων περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας Covid-19, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2020.

Οι εταιρείες αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες της εισηγμένες που είχαν καταφέρει να επιδείξουν ισχυρές άμυνες (ή και να ανεβάσουν περαιτέρω τις οικονομικές τους επιδόσεις), την περασμένη άνοιξη, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, η Τιτάν, ο όμιλος Viohalco, η Sarantis, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, οι εταιρείες χημικών (Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης, Flexopack), η Paperpack, η Lavipharm, η Revoil και αρκετές εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Entersoft, Performance, Epsilon Net, Βyte Computers, Ίλυδα).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πολύ καλύτερη συμπεριφορά των εισηγμένων εταιρειών αποδίδεται κυρίως σε τρεις λόγους:

- Πρώτον, στο ότι το μείγμα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζεται από τις αρχές Νοεμβρίου είναι αρκετά χαλαρότερο από το αντίστοιχο της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (επηρεασμός εξαγωγών).

- Δεύτερον, οι εταιρείες στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μέσα από μια σειρά προπαρασκευαστικών κινήσεων, κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά εν μέσω περιοριστικών μέτρων και

- τρίτον, μετά την εύρεση των εμβολίων εναντίον της πανδημίας, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την άνοιξη του 2021 και μετά (σε αντίθεση με την απουσία ορατότητας κατά την περίοδο του πρώτου lockdown), οπότε πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να αυξάνουν τις παραγγελίες τους και να υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που είχαν παγώσει κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020. Προς την ίδια κατεύθυνση, λειτουργεί και η γνωστή πλέον πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δεν ήταν γνωστή τον Μάρτιο του 2020) για συνέχιση της στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσα από την αύξηση προσφοράς χρήματος και τα αρνητικά επιτόκια.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ (πέρα από αυτές του εμπορικού κλάδου, οι οποίες κάλυψαν μεγαλύτερο τμήμα των χαμένων πωλήσεών τους μέσω e-commerce, όπως π.χ. Πλαίσιο, Μουσικός Οίκος Νάκα, Info Quest Technologies), οι οποίες είχαν ένα ικανοποιητικό τελευταίο τρίμηνο του 2020 παρά την επιβολή του δεύτερου lock down, είναι οι παρακάτω:

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η εισηγμένη ασφαλιστική εταιρία έκλεισε το 2020 με αύξηση παραγωγής κατά 5,13%, όση είχε σημειώσει και στο εννεάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, άρα ο όγκος των εργασιών της συνέχισε απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως και το 2020, η Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 90%, όταν κατά τα συγκεκριμένα έντεκα έτη η συνολική εγχώρια παραγωγή μειώθηκε σημαντικά.

Mevaco: Το 2020 θα κλείσει αναμφίβολα με χαμηλότερο κύκλο εργασιών σε σύγκριση με το 2019, επηρεασμένο από την πανδημία. Ωστόσο, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η Mevaco ανέλαβε πολύ σημαντική σύμβαση (κατασκευή βάσης αιολικού πάρκου ισχύος 204 Mw στην Κοζάνη) που ήδη ξεκίνησε να το υλοποιεί και αυτό θα επηρεάσει θετικά τον κύκλο εργασιών του 2021. Ταυτόχρονα, διεκδικεί πολλά άλλα σχετικά projects που δρομολογούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Σημειώνοντας ένα ισχυρό Q4, η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε στο σύνολο της χρονιάς να προσεγγίσει σε κύκλο εργασιών την αντίστοιχη επίδοση του 2019, όταν στο εννεάμηνο εμφάνιζε υστέρηση πωλήσεων της τάξεως του 8,5%.

Έλαστρον: Η αύξηση της ζήτησης στην αγορά και η άνοδος της διεθνούς τιμής του χάλυβα αποτέλεσαν δύο παράγοντες που συνέβαλαν θετικά στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της εισηγμένης εταιρείας κατά το δεύτερο μισό του 2020.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Οι αυξημένες επιδόσεις του Δεκεμβρίου, που αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον και μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, οδήγησαν τον κύκλο εργασιών της εισηγμένης εταιρείας σε αρκετά μικρότερες απώλειες απ’ αυτές που είχαν εκτιμηθεί (30%-35%) για το 2020.

Medicon Hellas: Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 κύλησε το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς για τη Medicon Hellas. Σε γενικές γραμμές, ο κύκλος εργασιών έκλεισε κοντά στα επίπεδα του 2019, με τις απώλειες από τις μειωμένες πωλήσεις προς τα νοσοκομεία να αντικαθίστανται από τα έσοδα που προέκυψαν από τα τεστ κορωνοϊού.

Foodlink: Η εταιρεία κατάφερε το 2020 να βελτιώσει τις επιδόσεις της τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε ό,τι αφορά τη λειτουργική της κερδοφορία.


Πηγή: euro2day.gr - Στέφανος Kοτζαμάνης

Το eurocapital.gr επιλέγει και αναδημοσιεύει άρθρα από διάφορα ελληνικά και ξένα sites -με σαφή αναφορά στην πηγή τους- με σκοπό την, όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση των επενδυτών - αναγνωστών του. Η αναφορά των άρθρων αυτών σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και σε μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την υιοθέτηση των αναφερόμενων απόψεων από το eurocapital.gr, την εταιρία EuroCapital, ή το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Οι φορείς αυτοί, εκφράζουν τις απόψεις τους, στις συνδρομητικές σελίδες του site και στις σελίδες της ενότητας “ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ” (εδώ) οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text