Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι αριθμοί της μεγάλης επένδυσης Ελλάκτωρ-EDPR στα αιολικά

Οι αριθμοί της μεγάλης επένδυσης Ελλάκτωρ-EDPR στα αιολικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αριθμοί της μεγάλης επένδυσης Ελλάκτωρ-EDPR στα αιολικά

Το μεγαλύτερο έως σήμερα στην Ελλάδα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW ξεκινούν να κατασκευάζουν η ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,67% και η πορτογαλική EDPR, μετά την υπαγωγή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 489 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία και τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο αιολικής ενέργειας στην Κεντρική και Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στις 1.435 GWh (Γιγαβατώρες) ετησίως και συνολικά το project, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της συμφωνίας των δύο εταιριών τον περασμένο Οκτώβριο, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που είναι η κλιματική αλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,67% – EDPR, ότι με τη λειτουργία των συγκεκριμένων αιολικών θα αποφεύγονται ετησίως εκπομπές 1.219.750 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, 22.243 τόνων διοξειδίου του θείου, 1.722 τόνων οξειδίων του αζώτου και 1.148 τόνοι σωματιδίων.

Το σύμπλεγμα των αιολικών των δύο εταιριών θα έχει κατασκευαστεί σε πέντε χρόνια και το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με στοιχεία τους, αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας των ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγονται 635 εκατ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία (περίπου 32 εκατ. ευρώ ετησίως). Θα δημιουργηθούν, επίσης, 182 θέσεις εργασίας.

Σημαντικά είναι και τα οικονομικά οφέλη σε φορείς δημοσίου συμφέροντος. Όπως υπολογίζουν οι δύο εταιρείες στα 20 χρόνια οι δήμοι των περιοχών θα εισπράξουν 29 εκατ. ευρώ, οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν όφελος 17 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος, σε φόρους εισοδήματος θα αποδοθούν 51 εκατ. ευρώ και υπέρ του ΕΦΚΑ θα διατεθούν 55,5 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: euro2day.gr - Χρήστος Κολώνας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text